Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Eén van de vogels waar het voor mij allemaal mee begon. Als klein jochie (ik was 9 jaar) zag ik deze iconische roofvogel voor het eerst. Het was in januari 1989 in de Oostvaardersplassen. Langs de Oostvaardersdijk. Het was zo’n typisch Hollandse, grijze winterdag. De temperatuur iets boven het vriespunt. Maar zo voelde het niet. Want met eigen ogen zag ik ze. Ze vlogen vrij ver. Toch was het onmiskenbaar. Twee Zeearenden. Daar krijg je het meteen warm van. Majestueuze vliegers met een spanwijdte tot wel 2,5 meter. Vandaar hun bijnaam de Vliegende Deur. Deze geweldenaren van het luchtruim zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Oostvaardersplassen. 

Zeearend. Foto: Rickwildlifephotography

Nieuw Land

Zo heet het nationaal park waar de Oostvaardersplassen onderdeel van zijn. Nieuw Land omdat het werd aangelegd in de Zuiderzee. Het sluitstuk van de Zuiderzeewerken. Ooit was er een vuilnisbelt gepland. Een stortplaats voor het huisvuil van Amsterdam. Maar al snel ontwikkelde er prachtige natuur. De vogels vonden het al snel. Gelukkig kwamen de beleidsmakers snel bij zinnen en werd het een beschermd natuurgebied. 

Rietmoeras en uitgestrekte vlaktes

Rietmoeras waar je ook kijkt. Een ideale plek voor ganzen, eenden en tientallen andere vogelsoorten, zoals Grote Zilverreiger en Lepelaars. Schaarse soorten als Bruine Kiekendieven, Baardmannetje en Roerdompen broeden er in flinke aantallen. En sinds 2006 broedt ook de Zeearend in de Oostvaardersplassen.

Daardoor heb je in dit gebied in elk seizoen kans om de koning van het luchtruim met eigen ogen te zien. Naast de rietmoerassen vind je in de Oostvaardersplassen ook uitgestrekte vlaktes. Daar grazen naast ganzen honderden edelherten, heckrunderen en konikpaarden. 

Lepelaar. Foto: Rickwildlifephotography

Luister naar BIRD Experience De Podcast

In BIRD Experience De Podcast nemen Marjon en Vogelwachter Adriaan je mee op pad de natuur in, om vogels te kijken.

Met Marjon en Adriaan zie je ze gegarandeerd vliegen! Klik op de foto om naar de aflevering te gaan. Ga hier naar de podcast.


Wintergasten

Elk najaar komen duizenden eenden en ganzen naar de Oostvaardersplassen om de winter door te brengen. Wintergasten noem je dat. In het vroege voorjaar vliegen ze weer naar hun broedgebieden, die van Scandinavië tot in Siberië reiken. Deze globetrotters trekken op hun beurt roofvogels aan, die het gebied zien als lopend buffet. Zo zijn er elk najaar en winter veel roofvogels te zien in de Oostvaardersplassen. Vossen en Raven pikken ook hun graantje mee. 

Mannetje Bruine Kiekendief. Foto: Rickwildlifephotography

Wil je dit met eigen ogen zien? Ga mee op excursie!

De Oostvaardersplassen zijn in elk seizoen de moeite waard. Vanaf de Grote en de Kleine Praambult kun je prachtig over het gebied heen kijken. Bezoek ook één van de vele vogelkijkhutten. Of ga met mij mee op excursie. Klik hier voor meer informatie over de excursies. Denk er wel aan je verrekijker mee te nemen. Want daarmee zie je een stuk meer. Heb je nog geen verrekijker? Binnenkort vertel ik je daar meer over. 

Op excursie met vogelwachter Adriaan

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer