Dat je prachtig kunt wandelen en heerlijk kunt fietsen in Wallonië weet je waarschijnlijk wel. Maar ook voor activiteiten met meer adrenaline kun je bij onze zuiderburen terecht. Lees snel verder voor jouw kick! Klimmen en abseilen kun je hier als de beste, maar ook zijn er diverse Adventure Parks in de regio te vinden.

En wat dacht je van avontuur op het water, zoals kajakken of SUP-pen? Of het packraften, overgewaaid uit Canada. Hierbij wandel je met een opblaasbare raft door de natuur, totdat je op een plek komt waar je het water in kunt. Iets voor jou?

Doe de boomtoppenroute in het Adventure Parc. Copyright: Aventure Parc
Doe de boomtoppenroute in het Adventure Parc. Copyright: Aventure Parc

1. Klimmen en klauteren

Er zijn in de regio meerdere spannende avonturenparken te vinden, met elk z’n eigen mogelijkheden. Zo kun je er klimmen, klettersteigen, boomtoppenparcoursen afleggen en nog veel meer. Kijk vooraf welke activiteiten jij het leukst vindt. Of waar je het meest in de buurt zit natuurlijk.

Genoeg spanning en sensatie in Dinant Evasion. Copyright: Wbt / Denis Closon-Dinant Evasion
Genoeg spanning en sensatie in Dinant Evasion. Copyright: Wbt / Denis Closon-Dinant Evasion

2. Abseilen en tokkelen

Met je spieren op spanning omhoog klimmen is één, maar je de diepte in storten aan een touw is weer heel iets anders. Toch vallen beide vaak te combineren. Leg je een adventureparcours af, wissel je beide zelfs regelmatig af. Klik je vast aan het touw, zet je af, laat de zwaartekracht het werk doen en voel de wind door je haren! Hier lees je meer.

1, 2, 3, go! Copyright:: Aventure Parc
1, 2, 3, go! Copyright: Aventure Parc

3. XL Swing in Dinant

Naast de andere attracties heeft Dinant Evasion een nieuwe attractie: de XL-Swing! En XL is ‘ie… Je loopt eerst over een brug van vijftien meter met daaronder een diepe kloof van wel zestig meter. Je springt hier letterlijk in het diepe met een vrije val totdat het touw spant en het één grote schommel wordt! Durf jij het aan?

Benieuwd of deze man nog net zo vrolijk kijkt op het moment dat hij sprint... Copyright: Wbt / Denis Closon-Dinant Evasion
Benieuwd of deze man nog net zo vrolijk kijkt op het moment dat hij springt… Copyright: Wbt / Denis Closon-Dinant Evasion

4. Kajakken op rivieren in Wallonië

Door alle hoogteverschillen lopen er door de Ardennen veel kleine en grotere riviertjes, die soms redelijk rustig door de omgeving meanderen. Maar vaak heb je ook te maken met kleine hoogteverschillen en stroomversnellingen. Ideaal om te kajakken.

Er zijn rustige tochtjes die ook geschikt zijn voor gezinnen en urenlange peddeltochten die flink wat vragen van je uithoudingsvermogen. Rivieren als de Amblève, Ourthe, Semois en de Lesse hebben afvaarten vanaf verschillende plekken en afstanden.

Ga kajakken op één van de vele rivieren in de Ardennen. Copyright: Wbt / Denis Closon-Parc de Furfooz
Ga kajakken op één van de vele rivieren in de Ardennen. Copyright: Wbt / Denis Closon-Parc de Furfooz

5. Diverse watersporten op het meer van Nisramont

Afhankelijk van de regenval en de periode van het jaar, is er niet altijd evenveel water in de rivieren. Gelukkig is er dan altijd nog het meer! Bij het meer van Nisramont kun je zwemmen, kajakken, kanovaren en SUP-pen. Voor wandelaars ligt er een relatief moeilijke veertien kilometer lange route rondom het meer.

6. Pack & Raft: combineer een hike met het water

Packraften is een unieke mix van wandelen en peddelen. Op meerdere plekken in de Ardennen kun je dit avontuur beleven, bijvoorbeeld in het natuurpark van de twee Ourthes, in de buurt van Nadrin en bij Le Hérou. Je vertrekt samen met je gids met een opblaasbare raft op je rug. Eerst wandel je door het prachtige landschap en zodra je bij het water aankomt, blaas je de raft met de pomp gemakkelijk op.

Je peddelt vervolgens over het water en ziet een omgeving die je met alleen wandelen nooit had kunnen zien! Aan het einde van de tocht laat je de raft weer leeglopen, je stopt ‘m in je rugzak en loopt het laatste stuk naar het eindpunt. Hoe gaaf is dit?! Meer informatie vind je op deze website.

7. Pak ook je wandelschoenen in als je naar Wallonië gaat

Naast al dat avontuur wil je waarschijnlijk ook wel een dag te voet de omgeving verkennen. Met een paar duizend kilometer aan wandelpaden is er voor iedereen een geschikte route te vinden. Lang, kort, moeilijk, makkelijk, alles kan. De mix van bos, heide, water en rotsformaties zorgen ervoor dat geen wandeling hetzelfde is. Lees meer over wandelen in Wallonië.


TitelLompret. CopyrightWBT – Bruno D_Alimonte

8. Fietsen op ontelbare fietsroutes in de Ardennen

En ben je fietsliefhebber? Ook dan kun je je hart ophalen bij onze zuiderburen! In Wallonië lopen er namelijk ontelbare fietsroutes, zowel over afvalt als ook juist over onverharde paden. Lees hier meer over fietsen in de Ardennen.

TitelHet kasteel van Reinhardstein – MTB. CopyrightWBT – Denis Erroyaux

Alle informatie over Wallonië in België vind je op de website


Hoofdfoto: CopyrightWBT – Denis Closon