Er valt zoveel te beleven deze herfst

Door: Pauline van der Waal | Beleef de Nationale Parken

Het is bijna herfst(vakantie) en wat is er mooier om met alle herfstkleuren om je heen van de natuur te genieten? Niet getreurd dat de zomer voorbij is, want de herfst is juist in eigen land prachtig. Trek erop uit naar alle hoeken van Nederland. Wij helpen je een handje met deze herfsttips voor de Nationale Parken van Nederland.

Nederland is prachtig, juist in de herfst! Foto: Ellen van den Doel

Ga jutten en de natuur beleven in het Waddenzeegebied

Wist je dat de Waddenzee op de Unesco Werelderfgoedlijst staat? Door de stromingen in de zee spoelt er nog wel eens wat aan op het strand van de Waddeneilanden. Een Jut-safari is daarom een mooie combinatie van natuurbeleving en je handen uit de mouwen steken. Boek een nachtje weg op Terschelling en zorg samen met lokale ondernemers, vrijwilligers- en natuurorganisaties voor een afvalvrije Terschellinger kustlijn. Informeer bij de Waddenvereniging en doe niet alleen iets leuks voor jezelf, maar ook iets leuks voor de natuur!

Ga er een weekend tussenuit naar Terschelling. Foto: Ellen van den Doel

Als je een weekendje blijft, heb je ook tijd voor een bezoek aan het Europees Natuurreservaat de Boschplaat. Dit gebied aan de oostkant van het eiland heeft een breed strand en uitgestrekt kweldergebied vol grote groepen vogels en af en toe een zeehond. De Boschplaat is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt. Perfect om sterren te kijken. Je ziet er de Melkweg en op sommige dagen zelfs het noorderlicht!

Tot slot nog een wandeltip: het Boswachterspad Noordsvaarder beklimmen. De Noordsvaarder is een uitgestrek dynamisch duingebied in het uiterste westen van het eiland en de boswachter heeft hier een uitdagende wandeling voor je uitgezet.

Met laarzen door slikken en schorren in Nationaal Park Oosterschelde

Grijp je kans in de herfst, want dan organiseert Natuurmonumenten regelmatig een uitdagende tocht in een gebied waar je normaal niet mag komen: het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Je loopt door geulen, over slikken en schorren in het zuidoostelijk deel van de Oosterschelde. Je start bij het voormalige getijdenhaventje Rattekaai.

Het NP Oosterschelde Foto: Ellen van den Doel

Ook een bezoek aan Yerseke is een aanrader, en maak dan een vaartocht op de Oosterschelde. Zeehondentochten waarin je alles leert over dit grootste én natste Nationale Park, de Zeelandbrug en natuurlijk de zeehonden en bruinvissen, kun je doen tot eind oktober. Ga je later, boek dan een Mosseltocht. Dat kan nog tot eind december.

Ontdek meer tips voor Nationaal Park Oosterschelde

Vogels spotten vanuit een ei in Nationaal Park NLDelta

NLDelta is een Nationaal Park in oprichting en bestaat uit aaneengeschakelde, robuuste natuurgebieden, zoals de Biesbosch en het Haringvliet, met het bijna onbewoonde natuureiland Tiengemeten. Een ochtendexcursie met de boswachter waarbij je alles hoort over de vogels in het Haringvliet is een daarom een aanrader. Maar ook het bijzondere vogelobservatorium Tij is een bezoek waard. Het houten reuzenei geeft je een panoramisch uitzicht over het Haringvliet, de dam en de broedvogeleilanden van Vogelreservaat Scheelhoek.

Het buitendijkse gebied Kwade Hoek. Foto: Ellen van den Doel

Voor echte woeste natuur moet je naar het natuurgebied De Kwade Hoek. Sinds de Deltawerken is dit één van de weinige buitendijkse natuurgebieden in Zuidwest-Nederland. Bij hoogwater met springtij loopt het gebied onder water. Door het natuurlijke verloop en het vele water zie je hier veel vogels en voor de kust zwemmen geregeld bruinvissen en zeehonden. Er zijn verschillende wandelroutes. Trek wel waterdichte schoenen aan!

Bosbaden of een schemerwandeling in NP Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

De herfst is wat te koud om echt te gaan zwemmen. Daarom kun je je misschien beter figuurlijk onderdompelen in alles wat het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal te bieden heeft. Onderga de geuren en kleuren van het gebied onder leiding van een gids tijdens deze heerlijke ochtendwandeling. Vertraag je tempo, gebruik al je zintuigen en geniet van Bosbaden in Salland. 

Ben je niet zo’n ochtendmens? Dan kies je voor een schemerwandeling op de grens tussen dag en nacht. De zon gaat langzaam onder, de schemer treedt in. De natuur komt tot rust, een laatste vogel zingt en nachtdieren komen tevoorschijn terwijl je door stille bossen en over uitgestrekte heidevelden loopt.

Meer bijzondere activiteiten in NP Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Ontdek het weidse stuifzandgebied in het Van Gogh Nationaal Park

Ook het Van Gogh Nationaal Park in nog in oprichting. Het park legt niet alleen de nadruk op het erfgoed van de wereldberoemde schilder, maar vooral ook op de natuur in de omgeving waar hij woonde. Zo zijn de Loonse en Drunense Duinen onderdeel van het Nationaal Park. Dit is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, met bos, heide en vooral veel zand. De wind waait op veel plekken ongestoord en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Zeker in de herfst- en wintermaanden kan het er flink stuiven, wat het voor de echte outdoorliefhebber  extra aantrekkelijk maakt.

Mountainbikers kunnen in de duinen hun lol op. De sportieve en meer geoefende mountainbiker kiest voor de ‘zwarte’ route van zo’n 26 kilometer met veel singletracks, korte klimmetjes, losse zandige delen en heel weinig verharde stukken.

Ontdek hier meer over Van Gogh Nationaal Park

Bezoek de Loonse en Drunense Duinen

Ontdek Nationaal Park Nieuw Land op de fiets

Nationaal Park Nieuw Land doet haar naam eer aan, want het is het jongste nationaal park van Nederland, ontstaan vanuit het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Het land is plat en uitgestrekt en daarom perfect om te ontdekken op de fiets. Kies bijvoorbeeld op een mooie herfstdag voor audioroute Nationaal Park Nieuw Land, een tocht van ongeveer 35 kilometer over vrijliggende fietspaden. Onderweg luister je naar het verhaal van Flevoland, gezien door de ogen van de zeeschilders van vroeger en hedendaagse fotografen. Denk aan de geschiedenis van de Zuiderzee, de IJsselmeerpolders en het dreigende water waar Nederlanders eeuwenlang mee hebben geleefd. De route loopt over de Knardijk naar de Oostvaardersdijk aan het Markermeer en door de groenzones van Lelystad naar Hollands Hout in de Oostvaardersplassen.

Wil je meer weten over NP Nieuw Land? Lees dan dit uitgebreide artikel.

LandArtExposure-van-opzij-Lelystad- zeilbootjes-bron- VisitFlevoland
Land Art Exposure bij Lelystad. Foto: Visit Flevoland

Hoofdfoto: Sallandse Heuvelrug Ellen van den Doel