Vergeet je verrekijker niet…

Door: Pauline van der Waal | Beleef de Nationale Parken

Vogelliefhebbers kunnen in Nederland op veel plekken terecht. Zowel vaste bewoners, overwinteraars als trekvogels vinden ons water- en voedselrijke landje een heerlijke plek. Vogels spotten kun je daarom op veel plaatsen, maar in de vele Nationale Parken in Nederland al helemaal. We hebben zes plekken voor je op een rij gezet waar je gegarandeerd gevleugelde vrienden voor de lens van je verrekijker en camera krijgt.

Daarnaast is Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen ook een geweldige plek om vogels te spotten. ’s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels gebruiken het Lauwersmeer als ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

Tiengementen Foto: ByNomads

Van Den Helder tot Wieringen: het vogelleven van Balgzand

De Waddenzee is Unesco Werelderfgoed, en ook de noordelijke kustlijn van Noord-Holland hoort daarbij. Nergens in Noord-Holland is het vogelleven zo rijk als op Balgzand. Balgzand ligt ten oosten van Den Helder en loopt tot het voormalige eiland Wieringen, bij de Afsluitdijk.

Je kijkt vanaf de zeedijk ver uit over het wad. De beste plekken daarvoor zijn de vogelkijkhut op de dijk ten noorden van Van Ewijcksluis en bij Informatiecentrum ’t Kuitje, Oostoeverweg in Den Helder. Zodra het water opkomt, vliegen duizenden vogels op om een stukje verderop op het droge te gaan zitten. Een perfect moment om vogels te spotten, zoals in de winter smienten en rotganzen. Er worden hier regelmatig vogelexcursies georganiseerd.

Ganzen bij het Lauwersmeer

Bekijk de vogeltrek vanaf de uitkijktoren in natuurgebied Kampina

In de Kampina in het Van Gogh Nationaal Park (dat nog in oprichting is) zie je het oude Brabant. Je vindt er natte heide met vennen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. Heel het jaar door zijn in de Kampina vogels te spotten, maar tijdens de vogeltrek kijk je helemaal je ogen uit. Vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld zie bijvoorbeeld in het najaar hele vluchten spreeuwen en vinken. Je kunt op de Kampina prachtige wandelingen maken.

Lees verder over Van Gogh Nationaal Park met natuurgebied Kampina

Van Gogh Nationaal Park – Bloeiende heide Kampina. Foto: Antonette Spaan – we12travel

Bezoek het vogelparadijs en onbewoonde eiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten in Nationaal Park NLDelta (NP in oprichting) is een echt vogelparadijs. Vanaf het pontje loop je zo de rust van het eiland in en ben je alleen met de natuur. In het najaar en de winter verblijven duizenden eenden en ganzen op Tiengemeten. Wil je zeker weten dat je de vogels goed kunt zien, neem dan een verrekijker mee of zelfs een telescoop. Dan kun je vanaf de dijk of de paden alle vogels goed bekijken, zoals de graszanger, steltkluut, koekoek, roodborsttapuit, lepelaar, rietzanger, karekiet, tjiftjaf of kneu, om er maar een paar te noemen.

Welkom op Tiengemeten! Foto: Allwrite

Vogelspotten op de Marker Wadden, een nieuw stukje Nederland

Vaar naar vogelspotterparadijs Marker Wadden, de nieuwe aangelegde eilandengroep van zo’n 10.000 hectare in het Markermeer. Deze unieke plek vraagt erom ontdekt te worden door rustzoekers, wandelaars en vogelspotters. Dat vogelspotten kun je het beste doen vanuit twee bijzondere uitkijktorens, de Steltloper en de Lepelaar.

Uitkijktoren Steltloper is het hoogste punt op het eiland, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de eilanden en kijk je uit over de Marker Wadden en het Markermeer. Op een helderde dag zie je misschien wel Enkhuizen of Almere liggen. Vogelkijkhut Lepelaar biedt je een uitzicht op 3,5 meter hoogte. Bekijk de vogels die in het voor- en najaar neerstrijken om hier hun buik vol te eten. Daarna vliegen ze door naar het noorden of het zuiden. Af en toe zie je hier ook een roofvogel op zoek naar eten.

Meer over NP Nieuw Land in dit uitgebreide artikel.

De Vogelkijkhut Steltloper. Foto: Antonette Spaan – we12travel

Kom ogen en oren te kort op Prunje in NP Oosterschelde

Waar water is, zijn vogels. Zo ook op de Prunje, een natuurgebied op Schouwen-Duiveland in Nationaal Park Oosterschelde. Na de Waddenzee is de Oosterschelde met de Westerschelde het grootste getijdengebied van Nederland. Op de slikken en schorren zijn het hele jaar heel veel verschillende soorten vogels te zien. Zo zijn er trekvogels op doorreis, maar ook wintergasten die zich te goed doen aan het voedselrijke gebied. Of spot in de zomer een lepelaar.

Kortom: in elk jaargetijde kun je hier heerlijk vogels kijken en uitwaaien. Bijzondere vogels in het gebied zijn de kolonie grote sterns en dwergsterns, maar ook de fuut aan de andere kant van de dijk, de middelste zaagbek en een enkele keer een alk of grote zee-eend. Met een beetje geluk zie je hier ook zeehonden of een bruinvis.

Ontdek onze tips voor Nationaal Park Oosterschelde

Een lepelaar in NP Oosterschelde. Foto: Chiel Jacobusse

Ga op zoek naar de korhoen in NP Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Een vogel die niet op veel plekken voorkomt, is de korhoen. Deze prachtig blauwzwarte vogel komt in Nederland alleen voor in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal, al moet je wat geluk hebben om ‘m echt te zien, want de vogel is erg schuw en wordt in ons land met uitsterven bedreigd.

Meer kans heb je bij een andere bijzondere bewoner: de boompieper. Die vliegt al zingend een paar meter omhoog en dwarrelt dan als een parachuutje omlaag. Of wat dacht je van de klapekster die je hier in de winter kunt zien? Wist je dat zij gevangen muizen op een doorn of op prikkeldraad spietsen om hun voedsel voor later te bewaren?

In december organiseert Staatsbosbeheer bosuilen-excursies. In de avond zijn bosuilen op zoek naar een partner en hun roep is dan goed te horen. Wandel door het donkere bos van de Sallandse Heuvelrug en leer de roep van de bosuil herkennen. En misschien hoor je ook wel een nachtzwaluw.

Meer bijzondere activiteiten in NP Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Weet jij ‘m te spotten?

Hoofdfoto: ©Allwrite