Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

WANDELVERSLAG | Laatste etappe en rondwandeling D’n Observant

Door Anita Boes

Deze dag heb ik er zin in. Het is mijn laatste wandeldag in het heuvelachtige Zuid-Limburg. Ik sta op voor dag en dauw en na een smakelijk ontbijtbuffet stap ik bij Mheer de route weer op. De stijgende zon zorgt voor mooie beelden. Ik vind een steen met ‘Pluk de dag’ en dat klopt vandaag als een bus. Heerlijk om in alle rust deze wandeldag te starten. Ik wandel van Mheer naar Eijsden een groot deel door Belgisch landschap. Vanaf Eijsden besluit ik mijn eigen pad te volgen naar de Sint Pietersberg.

Rondwandeling Sint Pietersberg

Omdat het pontje bij Eijsden eruit ligt door corona kies ik heel bewust om de omleiding van 8 kilometer te skippen. Ik neem in Eijsden het OV naar mijn auto en rijd daarmee naar de ENCI-groeve in Maastricht. Ik kom aan bij het meertje bij de Sint Pietersberg. Daar pak ik de Dutch Mountain Trail route op in omgekeerde richting. Met behulp van mijn GPS-app meng ik de DMT-route met de rondwandeling D’n Observant -de zogenaamde Zevende Summit uit het boekje van de Dutch Mountain Trail-.

Ik geniet met de volle teugen van de route hier. Prachtige uitzicht op de Duivelsgrot en het Belgische dorpje Kanne. En wat een rust, ruimte en mooi weer op deze doordeweekse dinsdag. Ik zie zelfs een schaapskudde die bij elkaar gedreven wordt door een herder met zijn hond. Vooral het stukje in het puntje bij Albert kanaal is buitengewoon. Ik waan me in het verre buitenland, terwijl ik net over de grens in België ben. Ik neem soms wat extra wandelpaadjes en loop zo wat extra kilometers.

Steile en smalle paadjes

Er wordt in de routegids al flink gewaarschuwd voor bepaalde delen van deze schitterende rondwandeling; het is soms echt heel smal en enorm steil. Gelukkig zijn er touwen om de klim of afdaling te ondersteunen. Het maakt deze route echt bijzonder. Het is op en top genieten hier. De route leidt langs grotingangen en tussen natuurstenen kolommen. Wauw, wauw, wauw!

Helaas moet ik iets eerder van de route af omdat mijn telefoonbatterij bijna leeg is en ik mijn rugzak met batterijpack in de auto heb liggen. Ik heb het routeboekje niet mee, dus ik heb de GPS-track nodig op mijn mobiel. Dus ik loop weer wat extra kilometers terug naar de parkeerplaats. Daar besluit ik eerst weer een stuk van de Dutch Mountain Trail zelf te lopen. Namelijk het deel over het ENCI-groeve terrein naar de grotten. Ik klim daar via de trappen omhoog en heb een mooi uitzicht op de voormalige fabrieksterrein dat nu in handen is van Natuurmonumenten. Daarna wandel ik toch nog even naar de top van de Sint Pietersberg. En dan weer terug naar het meertje.

Mijn wandel-dag-afstand vandaag komt op 25 kilometer. Ik heb ruim 9 kilometer van de gewone Dutch Mountain Trail gewandeld en zeker 15 kilometer bij de Sint Pietersberg, waar ook grote delen van de route bij zijn. Nu is het einde aangebroken van de vijf fantastische wandeldagen in Zuid-Limburg.

De Dutch Mountain Trail en ook zeker Summit 7 ‘D’n Observant’ zijn een dikke, vette aanrader. Het dagfilmpje hieronder geeft een goed beeld van de bijzonder mooie plekken en uitzichten die ik deze dag mocht beleven. Wil je de andere dagverslagen ook lezen en bekijken? Dat kan hier.


Lees hier meer verhalen over de Dutch Mountain Trail


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer