Franse Ardennen | Yoga, wildplukken en slow hiking in ongerepte natuur

Door Edwin Hagenouw

De bosrijke omgeving van de Franse Ardennen is op zichzelf al een plek om volledig zen van te worden. Voor degenen die onder begeleiding een ontspannen ervaring in de natuur willen beleven zijn er diverse mogelijkheden. Denk aan: yoga, slow hikes en wildplukken.

Slow hikes met Jean en Claudie

De naam Ardennen is afgeleid van Arduinna. Arduinna was een Keltische woudgodin. Ze werd voornamelijk aanbeden in het bergachtige en bosrijke gebied van de Ardennen. Druïden namen een belangrijke plaats in binnen de Keltische samenleving. Ze waren nauw verbonden met de natuur en hadden een grote astronomische kennis.

Jean en Claudie organiseren wandelingen waarbij ze vertellen over de gebruiken van de druïden. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in zogenaamde “Randos Santé”, wandelingen met een focus op gezondheid. Voor deze zogenaamde slow hikes vragen ze een kleine bijdrage van twee euro. De andere wandelingen zijn gratis. Reserveren kan via de geweldige old-school website rando.jeanluclemaire.fr

Yoga met Julie

Een Mesanj yogasessie van Julie Ledemé begint met een rustige flow om alles los te kunnen laten en helemaal in het hier en nu te zijn. Tijdens de hierna volgende wandeling geeft Julie informatie over de de verschillende bomen en planten. Ze heeft zichzelf als missie gesteld zoveel mogelijk mensen de natuur beter te leren begrijpen en haar te respecteren en te beschermen. Deelnemers aan de Mesanj kunnen kiezen uit wandelingen van zeven, negen of vijftien kilometer. Deze laatste is inclusief lunch.

Een andere optie die Julie aanbiedt zijn de meditatieve wandelingen – wandelingen door het bos waarbij bewustzijn wordt vergroot door het inspelen op de zintuigen.

meditatieve wandelingen door het bos, waarbij bewustzijn wordt vergroot door het inspelen op de zintuigen

Julie Ledemé verliet op achttienjarige leeftijd haar geboortegrond de Ardennen om de wereld over te reizen, vele jaren later besloot ze terug te keren met als missie meer bewustzijn voor de natuur in haar geboortestreek te genereren. Yoga is daarbij altijd het uitganspunt. Meer info: facebook.com/mesanj.yoga/ of bel Julie op +33 6 51 18 85 51

Wildplukken met Geneviève

In het weekend biedt Genevieve wildplukwandelingen door de natuur van de Ardennen aan. Het plukken gebeurt met het grootste respect voor de natuur en alleen planten die in overvloed aanwezig zijn worden geplukt.

Tijdens de wandeling maak je kennis met de eetbare wilde planten en medicinale kruiden uit de Ardennen. Geneviève leert je hoe je er kruidenthee van kunt maken en hoe ze in de keuken te gebruiken. Na afloop volgt een Frans aperitief en proeverij. Website: www.balconenforet.fr

Over de Franse Ardennen

De Franse Ardennen is de plek voor liefhebbers van natuur. Het gebied is erg bosrijk. Meer dan een derde bestaat uit loof- en naaldbomen. De Ardennen kennen een gevarieerde flora en fauna. Je vindt er herten, wilde zwijnen, zwarte ooievaars, uilen en bevers. Bloemen zoals de zonnedauw en veenmosorchideeën groeien er goed. Met de auto reis je in 3,5 uur vanuit Rotterdam naar de Franse Ardennen. Lekker dichtbij dus. Daar houden we van!


Lees hier meer reistips en verhalen over Outdoor Dichtbij in Frankrijk