Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Nikwax heeft een product om je handschoenen van stof en/of leer een langer leven te geven en de langdurige waterafstotendheid te verbeteren. Ik ga het gebruiksgemak van dit product testen. Lees snel verder voor mijn bevindingen.

Voor welke handschoenen is Nikwax Glove Proof geschikt?

Nikwax Glove Proof is bedoeld om stoffen en lederen handschoenen, al dan niet gewatteerd, te impregneren en te onderhouden.
Denk bijvoorbeeld aan skihandschoenen, motorhandschoenen, werkhandschoenen etc.

Een uitzondering hierop zijn handschoenen van fleece, deze impregneer je met Nikwax Polar Proof met als doel ervoor te zorgen dat het fleece minder snel water absorbeert. Wollen handschoenen impregneer je niet, deze kun je eventueel wel wassen met Nikwax Wool Wash.

Nikwax glove proof

Wat zijn de voordelen?

Op de website van Nikwax lees ik onder andere de volgende voordelen van Nikwax Glove Proof:

  • Verhoogt de langdurige waterafstotendheid (DWR)
  • Verlengt de levensduur van alle leren en stoffen handschoenen
  • Ideaal voor handschoenen met een ademend membraan zoals Gore-Tex
  • Onderhoudt de ademende functies
  • Onderhoudt de grip
  • Verzorgt het leer van leren handschoenen door het looiproces te reactiveren.
  • Het is op waterbasis, biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk

Het is dus een product die het synthetische en lederen materiaal van je handschoen impregneert en daarbij het waterafstotende vermogen van het materiaal verbetert en de ademende eigenschappen in stand houdt. Bovendien maakt het het materiaal niet glad, maar zorgt er juist voor dat de grip optimaal blijft.

De handschoenen voor de test

Onlangs hebben wij (ski)handschoenen aangeschaft voor onze aankomende reis naar Schotland. Verder heeft Marcel nog een oud paar gewatteerde wanten die eigenlijk een half maatje te klein zijn, maar deze gaan ook mee naar Schotland als reservepaar.
Ik ga dus 3 paar handschoenen behandelen met Nikwax Glove Proof, die alle bestaan uit een combinatie van polyester en leer met een gewatteerde binnenkant.

Voor deze test ga ik alleen het gebruiksgemak beoordelen. De effecten op lange termijn kan ik voorlopig niet beoordelen.

Hoe te gebruiken?

1) Zorg dat de handschoenen schoon zijn.

Aan de nieuwe handschoenen hoef ik dus niets te doen.
De oudere handschoenen (in dit geval wanten) reinig ik met een doek met water waar ik wat Nikwax Tech Wash in heb gedaan.
Daarna spoel ik de handschoen goed schoon onder de kraan.
Heb je lederen handschoenen, dan kun je het leer reinigen met Nikwax Leather Cleaner.

Nikwax tech wash

2) Het flesje Nikwax Glove Proof goed schudden voor gebruik en indien nog niet gebeurd, de punt in de spons naar beneden drukken om de zegel te verbreken.

3) Nikwax Glove Proof gelijkmatig op de handschoen aanbrengen, vergeet vooral de naden niet.

Nog een voordeel: je kunt Nikwax Glove Proof op zowel droge als natte handschoenen aanbrengen.

4) Na 2 minuten het overtollige van de handschoen vegen met een schone vochtige doek.

Nikwax glove proof

5) De handschoenen laten drogen.

Aan de lucht drogen is altijd goed. Indien het een volledig synthetische handschoen betreft, kan het eventueel in de droger, mits het waslabel dit toestaat. Onze handschoenen zijn deels synthetisch en deels van leer. Ik heb ze op een handdoek op de keukenvloer gelegd om te drogen. Op het wasrek leggen kan natuurlijk ook.

Nikwax gloves

Let op: lichte handschoenen kunnen eventueel donkerder worden na gebruik met Nikwax Glove Proof.

Op Youtube zijn diverse filmpjes van Nikwax te vinden waar men laat zien hoe je producten te onderhouden. Klik hier om een voorbeeld te zien hoe je skihandschoenen onderhoudt met Nikwax Glove Proof.

Gebruiksgemak

Het is dus heel eenvoudig om hiermee je handschoenen te impregneren en daarmee de levensduur van je handschoenen te verhogen. Mocht je Nikwax al kennen van de onderhoudsmiddelen voor schoenen, dan zul je ontdekken dat dit een zelfde soort flesje is als de impregneermiddelen voor schoenen. Je brengt het dan ook op dezelfde makkelijke manier aan. Simpelweg de impregneervloeistof verdelen, in laten trekken en het overtollige verwijderen, vervolgens laten drogen.
Er zullen zich mooie druppeltjes op je handschoen vormen bij nattigheid en het leer is weer goed geconditioneerd!

Nikwax glove

Waarom Nikwax?

Producten van Nikwax zijn op waterbasis, milieuvriendelijk en volledig afbreekbaar, er worden geen drijfgassen gebruikt en de producten zijn nooit op dieren getest.

De waterafstotende moleculen van Nikwax zorgen tevens voor een ademend product. Het versterkt de trekkracht van het materiaal waardoor je product langer mee gaat. En door de rekbaarheid van de Nikwax behandeling kan het meerdere wasbeurten weerstaan en blijft de behandeling actief, waar behandelingen van concurrenten na iedere wasbeurt opnieuw aangebracht moeten worden. Klik hier voor meer informatie.

Nikwax heeft geen warmte nodig om de waterafstotende functie te activeren, dus is ook ideaal voor artikelen die niet in de wasdroger mogen. Hierdoor bespaar je stroom en is het dus beter voor het milieu en je portemonnee, omdat je wasdroger niet persé aan hoeft. (dons is een uitzondering vanwege de kwetsbaarheid door water)

De flessen zijn overigens gemaakt van gerecycled plastic, die vervolgens weer 100% recyclebaar zijn. Hiervoor is gekozen omdat het minder impact heeft op het milieu dan de alternatieven zoals glas. Er wordt uiteraard constant gezocht naar opties om de impact op het milieu te verminderen.

Nikwax gebruikt geen fluorkoolstof (PFC) en heeft dit ook nooit gebruikt!

Even kort: Wat is PFC?
PFC is de afkorting voor Perfluorinated Compound, dit zijn scheikundige verbindingen die in ieder geval een koolstof en fluorverbinding bevatten. PFC heeft een zeer goede vuil-, vet- en waterafstotende werking (vandaar dat het o.a. veel gebruikt wordt in outdoorproducten en DWR behandelingen), maar is daarentegen niet afbreekbaar.

Alleen verbranding op hoge temperatuur kan PFC vernietigen. Daardoor blijft het definitief in het milieu achter, maar ook in ons lichaam. (Je koekenpan met teflon anti-aanbaklaag bijvoorbeeld bevat PFC) Het is bekend dat PFC een negatieve invloed heeft op de voortplanting en het veroorzaakt mogelijk kanker bij zowel mensen als dieren. PFC’s zijn zelfs in verband gebracht met beschadigde immuunsystemen bij kinderen. Hier moeten we dus vanaf!

Verder is Nikwax een open en eerlijk bedrijf die zich op veel vlakken inzet om de duurzaamheid te verbeteren, de milieu-impact te verminderen, campagne voert om het milieubewustzijn bij mensen te vergroten en ga zo maar door. Op de website van Nikwax kun je uitgebreid lezen wat voor een bedrijf Nikwax is en waar Nikwax zich mee bezig houdt. En natuurlijk zijn de producten en hun werking hier ook terug te vinden.


Mijn artikel over het onderhoud van je donzen kleding lees je hier.
Mijn artikel over het onderhoud van je regenkleding en softshell lees je hier.

Voor alle foto’s in dit artikel geldt: © Desiree van Oeffelt


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer