Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Vogels kijken wordt steeds populairder. Dat is mooi, want het is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook goed voor je gezondheid.  Van vogels kijken is bewezen dat het stress en angst vermindert. Studies hebben aangetoond dat alleen al het kijken naar vogels je stresslevel vermindert en zelfs je bloeddruk kan verlagen. Vogels kijken is ook een mooie onderbreking van de drukte van alledag. Even de tijd nemen om vogels te kijken is een geweldige manier om te ontstressen en contact te maken met de natuur.

En dat kan overal. Want dat is ook het leuke van vogels: ze zijn echt overal. Zelfs op de lelijkste industrieterreinen zijn vogels te vinden. Al ben ik liever in de mooie natuur. Zo was ik laatst op het Leersumse Veld. Een geweldig hei- en bosgebied met enkele grote vennen. Het was na een zakelijke bijeenkomst. Samen met Rick van @Rickwildlifephotography.

Het effect van vogels kijken

Gewapend met verrekijker en telescoop gingen we op pad. Al snel zagen we de Klapekster. Een bijzondere winterbezoeker uit Scandinavië. Meteen was het effect van vogels kijken in de natuur duidelijk merkbaar. Want vogels kijken is echt goed voor je geestelijke gezondheid. Dat vogels kijken ook kan helpen om depressieve gevoelens te verminderen weet ik uit eigen ervaring, maar ook bij een beetje stress helpt het al.

Dat is ook vastgesteld door onderzoekers van het ‘Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience’ van King’s College in Londen. Uit hun onderzoek bleek dat volwassenen die vogels kijken in de natuur zich mentaal beter voelen én een beter humeur hebben. Dat merkte ik zelf dus ook. Want de zakelijke bijeenkomst was op zich prima, maar ook leidde het bij mij tot allerlei vragen in mijn hoofd en wat stress. De stress was meteen helemaal weg. Super toch?

Wat ik ook mooi vind aan vogels kijken is dat het een gevoel van ‘purpose’ en verbondenheid geeft. Bij de ingang van het Leersumse Veld, dat is aan de provinciale weg richting Leersum, zat een Roodborstje. Dat vogeltje was zó nieuwsgierig. Hij of zij, dat kun je bij Roodborstjes niet zien, kwam gewoon naar me toe. Voor mij een moment van verbondenheid met de natuur.

Ook goed voor je fysieke gezondheid

Naast de mentale voordelen is vogels kijken ook goed voor je fysieke gezondheid. Het is niet te zwaar, dus eigenlijk kan iedereen het doen. En of je een telescoop met statief of een zware fotolens meeneemt of niet, bepaal je zelf. Je bent in beweging in een mooie omgeving. Dat is goed voor je bewegingsapparaat en je spieren. Het stimuleert ook mobiliteit, balans en flexibiliteit. Want probeer maar eens een Havik te volgen met je verrekijker als die van links helemaal naar rechts over de hei vliegt, tussen de bomen door en dan weer langs de bosrand over de hei knallend. Een goede training voor je balans. 

Havik. Foto: Ton de Bloeme

Het laatste punt dat ik hier wil noemen is dat het een geweldige manier is om contact te maken met andere mensen. Je sociale banden versterken. Samen tijd doorbrengen in de natuur. Op het Leersumse Veld was ik samen met Rick. Hij heeft het fotograferen een paar jaar geleden opgepakt en maakt fantastische foto’s. Kijk maar eens op zijn Instagram-profiel @Rickwildlifephotography.

Rick nam ook chocoladecake mee. Zelf gemaakt in fietscafé De Proloog in Amerongen. Daar werkt hij namelijk. Ook een aanrader om een bezoek te brengen nadat je op het Leersumse Veld bent geweest. Want ondanks dat het een echt fietscafé is, ook vogelaars en andere natuurliefhebbers zijn meer dan welkom op deze bijzondere plek waar Esther, haar man en de werknemers met passie en liefde heerlijk eten en drinken maken. Dat proefde ik die dag. Want wat was die chocoladecake lekker zeg. Ik heb geen aandelen hoor haha.

De chocoladecake kwam mooi van pas, want Rick zag een paar nieuwe soorten. De Havik, de Glanskop en de Kleine Bonte Specht. En o ja, de Kuifmees hoorden we. Die telt dan ook mee, maar het mooiste is natuurlijk als je een vogel ziet. En voor Rick is natuurlijk het ultieme doel om er een mooie foto van te maken. Maar, voor deze keer gold: horen is scoren. En de regel is: als je een nieuwe soort op je lijst kan bijschrijven, eigenlijk is afvinken hier beter op zijn plaats, dan moet je trakteren. Nou, ik moet zeggen: deze fantastische chocoladecake was wat mij betreft goed voor tien nieuwe soorten.

Kortom, vogels kijken is een geweldige hobby met ook nog een heleboel positieve gezondheidseffecten. Of chocoladecake daarbij hoort kun je uiteraard zelf bepalen.. En het mooie aan vogels kijken is: het kan altijd en overal. Dus probeer het vandaag nog en profiteer van de gezondheidsvoordelen!

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer