Hoe kun je nu beter het nieuwe jaar inluiden dan door te gaan kamperen in een yurt? Met een vriendin toog ik in de eerste week van januari naar het kampeerterrein van Winterwoods. Zoals de naam al doet vermoeden, ‘’popt’’ deze camping alleen in de winterperiode ‘’up’’. Zeventien yurts (tenten uit Mongolië) sieren van 21 oktober tot en met 26 maart het terrein van Uteringskamp, in het Hart van Drenthe. Dat betekent dus dat het terrein ieder jaar opnieuw wordt opgetuigd om er het sfeervolle, met lampenslingers en kampvuur versierde veld van te maken dat Winterwoods heet.

Welkom
Welkom bij Winterwoods!

Welkom!

Binnen de drieënhalf uur die we van Zuid-Limburg naar Drenthe hebben gereden, is de lucht meerdere malen verandert van een waterig zonnetje, naar gitzwarte luchten en van miezer naar fikse buien.  We stappen dan ook direct met onze schoenen in de modder als we de auto uitstappen. Op naar de flextent (ofwel de gemeenschappelijk huiskamer onder een groot tentzeil) om ons te melden!

Zodra we het zompige grasveld oversteken, maakt het al helemaal niet meer uit dat het hier en daar regent. De lampjes van de flextent schijnen ons in de verte tegemoet en muziek klinkt door de bomen. We ploffen neer in een lekkere bank bij een gezellig, warm vuurtje van een driepoot waarboven glühwein wordt opgewarmd. Al zou het de komende dagen alleen maar regenen, ik weet nu al dat ik hier prima zit. Kom maar op met die yurt!

Huiskamergevoel
Huiskamergevoel in de flextent

In het persoonlijke welkomspraatje dat we krijgen, wordt alles in het kort uitgelegd. Van activiteiten tot het gebruik van de yurt en het sanitair. Ook wordt het al snel duidelijk dat er bij aankomst voor iedereen meteen dezelfde activiteit op de agenda staat: er moet hout gehakt worden! Waar ik meteen de houthakker in mezelf omhoog voel komen, knippert mijn vriendin eerst een paar keer met haar ogen. Duidelijk. Ik zal het hout hakken. Ik ga na een korte instructie van een van de medewerkers met een bijl en stapel houtblokken aan de slag. Even later sta ik tevreden naar een zak vol hout en een hand vol splinters te kijken. Wij zullen het niet koud krijgen de komende dagen!

Driepoot
Opwarmen bij de driepoot

Rondje door de yurt

Er wordt uitgelegd dat er een houtkachel en gasstelletje in de yurt aanwezig is. En een brandmelder. En die gaat vanavond zeker minstens één keer af, want zo gaat het altijd, wordt ons verzekerd. Dat zal dan wel bij ons zijn, grappen we. Dan krijgen we allebei een lampje mee en worden persoonlijk naar onze yurt begeleid voor verdere uitleg. Zodra het deurtje van de yurt opengaat, waan je jezelf zeker niet meer in Drenthe.

De ruime tent heeft indrukwekkend beschilderd hout, slaapplekken voor vier personen en als je in bed ligt, kun je via een koepel naar de lucht kijken. Lampenslingers en diverse vloerkleden en schapenvachten maken het af. Hoe primitief het voor sommige kampeerders van Winterwoods ook lijkt, voor mij komt dit toch echt in de buurt van glamping.

Serviesgoed, pannen, gasstel, theelichtjes, handdoeken, theedoeken, zelfs aan olijfolie, peper en zout is gedacht. Maar het (letterlijke) middelpunt van de yurt is uiteraard: de houtkachel. De kachel is er natuurlijk om de tent te verwarmen, maar is ook geschikt om op te koken. We zijn er inmiddels ook achter waar de kachel níét geschikt voor is, maar daarover later meer…

Yurt
Kom binnen in de yurt…
Interieur
Interieur in stijl

Trots stook ik met mijn eigen gehakte hout het vuur op. De kachel begint te loeien en het wordt al snel warm in de yurt… Zo warm dat je denkt dat je in een sauna zit. Maar ook die hebben ze bij Winterwoods! Zelfgebouwd nog wel en ontzettend knus.

Forest spa

(Ont)spanning

Bij aankomst kun je je inschrijven voor allerlei activiteiten. Wij zijn die avond voor een meditatie in de tipi tent gegaan en hebben voor drie kwartier een van de twee Finse sauna’s met houtkachel gereserveerd.

Sauna’s zijn normaliter niet zo mijn ding, maar van deze sauna word ik toch wel erg enthousiast! De weg ernaartoe is met allerlei lichtjes, houten vlonders en zelfgemaakte wegwijzers al een ervaring op zich.

En dat je middenin het bos kunt zweten in een sauna en vervolgens een duik kunt nemen in een dompelbad, is wel heel bijzonder. Erna sluiten we de avond af door ons in de yurt op bed terug te trekken. Natuurlijk gaat de kachel weer aan!

Nagenietend van de meditatie en sauna en liggen we in totale ontspanning op ons bed als… ‘’Piep, piep, piep!’’ Half verdwaasd kijk ik om me heen. Is dat bij ons? Dan begrijp ik dat het onze brandmelder is die geluid maakt. Snel spring ik van het bed, pak de melder en ga buiten de yurt staan met de melder hoog in de lucht. Door de open deur tuur ik naar binnen. Ik heb totaal niet in de gaten gehad dat er rookvorming was en ik probeer dan ook de yurt te scannen op waar dit vandaan komt.

Koepel
Door deze koepel in de yurt kijk je vanaf je bed zo de lucht in…

Mijn vriendin ligt ondertussen gewoon nog op het bed, nietsvermoedend om zich heen te kijken. Dan zie ik ineens een dikke pluim van de kachel komen. ‘’Je sokken!’’ roep ik uit. Even later staan we met een zielig hoopje verkoolde sokken buiten de yurt. Ondertussen komt iemand van de crew aanlopen om te kijken of alles in orde is. Er wordt voor de zekerheid nog even water over de sokken gegooid, waar de vonken vanaf vliegen. Je sokken laten drogen op een gloeiendhete kachel is dus geen strak plan… We komen alle drie niet meer bij van het lachen. Zul je net zien, de eerste avond en wij zetten de yurt in de hens… We zeiden toch al dat dat brandalarm bij ons af zou gaan? 

Genoeg te doen

Na onze eerste nacht in een (ietwat verschroeid ruikende) yurt, staan er allerlei activiteiten op de planning. Niks hoeft, alles mag, maar je hoeft je op Winterwoods in ieder geval geen seconde te vervelen. Na een yogasessie in de tipi (met natuurlijk weer een vuurschaal in het midden), is er de mogelijkheid tot een koudetraining volgens de Wim Hoff methode. Bijzonder is dat deze training in de Ieberenplas plaatsvindt, vlakbij het kampeerterrein. Niet iedereen is zo dapper (wij zeer zeker niet!), maar er gaat uiteindelijk alsnog een grote groep de uitdaging aan en het water in. Ik bied aan om foto’s vanaf de kant te maken, dat is natuurlijk ook heel belangrijk…

Tipi
Yoga in de tipi

Naast de yoga en koude training kun je ook zelf op pad gaan. Zo staan er de hele tijd mountainbikes tot je beschikking en kun je in de buurt diverse microhikes doen. Wij besluiten de Veenpluisroute te wandelen, die schijnt heel mooi te zijn. Of dat ook daadwerkelijk zo is, weten we nog steeds niet. We hebben het tweede routepaaltje nooit kunnen vinden, net zoals een aantal andere mensen die we in het bos tegenkwamen. Nou, ook dan niet getreurd! Bij de flextent kun je namelijk ook broodbakken boven een kampvuurtje, dus we sluiten daar gewoon lekker aan.

Zweethutten en kampvuurtjes

Als de avond valt, trekt iedereen zich weer terug in de yurts om iets te eten en zich op te maken voor de volgende activiteiten. Wij besluiten het rustig aan te doen met een meditatie in de tipi. Er is ook nog de mogelijkheid om aan een zweethutceremonie mee te doen of een van de sauna’s te reserveren. Wij nemen echter met een paar mede kampeerders en crewleden plaats rond het vuur van de driepoot. Lekker cliché dit: vuurtje, marshmellows, gitaren, zelfs een kat die op schoot ligt te spinnen ontbreekt niet.

Cliché of niet, het maakt ons allemaal niks uit. Het is heerlijk om ons in dit gevoel onder te dompelen en zo in de koude avondlucht op te warmen. Het zorgt voor een soort ‘’op kamp’’ gevoel van vroeger, al ontbreekt het nog net aan een potje Weerwolven met zijn allen. De bekende kamvuurlucht in je kleren en haren ontbreekt zeker niet, die ruik je een week na je verblijf nog.  

Ochtend
Yurts in de ochtend

Zwaai zwaai

Op de ochtend van vertrek wordt er hard gewerkt: yurts worden schoongemaakt, iedereen wordt uitgecheckt en alles wordt weer klaargezet voor de volgende ronde kampeerders. Ook aan entertainment wordt gedacht: in de flextent staat een van de crewleden met een gitaar en achtergrondmuziekje uitbundig te dansen en te zwaaien. Je kunt niet anders dan met een glimlach op je gezicht te vertrekken. Hoe graag je ook nog een nachtje langer in je yurt had willen genieten en vanuit je bed naar de sterrenhemel had willen kijken…

Winterwoods
Winterwoods terrein
Mokken

Travelbase trips

Winterwoods is een concept van Travelbase. Het zit sterk in elkaar, is eenvoudig en duidelijk, de communicatie rondom je verblijf is goed geregeld en de kundige crew zorgt ervoor dat je niks tekort komt.

Het leuke is dat je nog veel meer van deze fijne belevingen kunt ondergaan! Travelbase biedt namelijk ook andere trips aan zoals the Balkan trail, the packraft trail, Nordic woods, Nomadsland en nog veel meer!

Foto’s in het artikel door Tammy Pagen & Joyce Renkens.


Anderen lazen ook dit artikel over Winterwoods.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *