Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Naar Afrika om de big five te kunnen zien? Nergens voor nodig, we hebben in Nederland ook een big five. Ik heb het dan over de ree, het edelhert, wild zwijn, de zeehond en de bever. Naast de big five kun je in Nederland tegenwoordig ook op zoek gaan naar het grootste nog levende zoogdier van Europa, de wisent. Op welke plekken je wisenten in Nederland kun zien en oog in oog kan staan met deze grote en stoere beesten, dat laat ik je graag zien.

Als natuur- en fotografie liefhebber trek ik er vaak op uit. Eigenlijk benut ik bijna elk vrij moment om in mijn omgeving of iets verder weg de natuur in te gaan. Hopend dat ik wild tegenkom om vast te leggen. De Nederlandse big five bijvoorbeeld. Sinds enkele jaren is ook de wolf weer in ons land. Maar deze is nog zo weinig verspreid, dat de kans dat je deze tegenkomt zeer gering is. Al hoop ik daar wel op. Sporen kun je echter wel aantreffen, en dan vooral op de Veluwe,daar schreef ik eerder al eens over.

Als natuur- en fotografieliefhebber trek ik er graag op uit. Foto: Herman van Alfen

Er is genoeg ander wild te spotten in Nederland, daarvoor hoef je niet naar het buitenland. In verschillende natuurgebieden kom je ook nog vele soorten grote grazers tegen, namelijk de Schotse hooglanders, heckrunderen, tauros, Galloway en diverse soorten paarden. En op vier plaatsen in Nederland kunnen we tegenwoordig ook wisenten tegenkomen. Ik vind dat prachtige beesten. De wisent is samen met de Amerikaanse bizon nog de enige overgebleven bizonsoort in Europa.

In het begin van de vorige eeuw waren de wisenten bijna uitgestorven. Tegenwoordig leven er weer zo’n 7000 dieren. Waarvan er ongeveer 70 in Nederland voorkomen. De wisent is het grootse levende landzoogdier dat in Europa voorkomt. De stieren kunnen wel twee meter hoog en ruim 1100 kilo zwaar worden. Het zijn dus echt imposante dieren. Ik bezoek drie van de vier locaties in Nederland waar ze nu leven.

Wisenten in de Kennemerduinen

Ik ben al enkele jaren gefascineerd door deze gigantische beesten. En ben ook al verschillende keren naar het Kraansvlak geweest. Dit ligt in de Kennemerduinen. Ook al leven de wisenten in Nederland in afgesloten gebieden, het is allerminst zeker dat je ze ook ziet. Maar dit maakt het ook wel avontuurlijk. Je kunt je wandeling het beste beginnen bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen. In dit bezoekerscentrum is informatie te vinden over het wisentenproject.

wisenten in Nederland
Op zoek naar de wisenten. Foto: Herman van Alfen
Wisenten in Nederland
De toegang tot het gebied waar de wisenten leven. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Het landschap is ook de moeite waard zonder dat we de wistenten tegenkomen. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Een gewaarschuwd mens… Foto: Herman van Alfen
De zon is net op, prachtig! Foto Herman van Alfen

Van oudsher was dit gebied afgesloten voor publiek. Sinds 2007 leven hier wisenten. Het project heeft als doel om ervaring en kennis op te doen met wisenten in Nederland. En ze te laten leven zonder dat ze bijgevoerd moeten worden. Ook wil men onderzoeken wat het effect is op het duinlandschap. De wisenten leven in gebied van driehonderd hectare.

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een wandelroute naar een uitkijkpunt naast het wisentengebied. Soms zijn de dieren vanaf hier te zien als ze bijvoorbeeld water komen drinken uit de duinpan.

Kudde wisenten in de duinen

Samen met mijn zoon loop ik op een zonnige winterdag het wisentenpad. Dit is een pad dat gemarkeerd wordt met gele paaltjes. De route loopt slingerend door het duingebied. Het is grotendeels mul zand en flink heuvelachtig. Het is drie kilometer lang. Het is inmiddels mijn derde keer dat ik het wisentenpad loop. Voorgaande keren heb ik genoten van de prachtige omgeving, maar helaas geen wisent gezien.

Dit keer hebben we geluk. We zien de wisenten al vanaf de ingang van het pad boven op een duin staan. Wauw, wat een schitterende ervaring om deze gigantische dieren in een kudde in een natuurlijke omgeving te kunnen aanschouwen. Ik blijf foto`s maken.

wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Het wisentenpad is toegankelijk van 1 september tot 1 maart. Sommige wisenten dragen een gps halsbandzender. Op de site van wisenten.nl kun je dan zien of de kudde zich bevindt op plekken waar ze te zien zijn voor het publiek. Als ik ’s avonds de foto’s aan het bekijken ben, ben ik nog steeds onder de indruk van deze prachtige dieren.

Wisenten op de Veluwe

Op internet kom ik erachter dat er bij mij op de Veluwe ook wisenten leven. Zij het een veel kleinere kudde, en in een afgesloten gebied. Dat niet vrij toegankelijk is. Maar via de website wisenten op de Veluwe is het wel mogelijk om een excursie te boeken. Twee weken nadat ik in het Kraansvlak was, ga ik mee op excursie. Ik wil nog wel meer wisenten op de gevoelige plaat vastleggen!

Mijn zoon heeft net als ik de smaak te pakken en op een zaterdagmiddag melden wij ons bij een vakantiepark in Kootwijk, hier krijgen we een huurfiets. Ons gezelschap bestaat uit zeven personen en de gids met vriendin. We maken een fietstochtje van ongeveer twintig minuten en stoppen even bij het schitterende gebouw van radio Kootwijk. Hier krijgen we uitleg over de geschiedenis van Radio Kootwijk.

We fietsen nog tien minuten verder naar het wisentengebied. Dit gebied is vierhonderd hectare groot. De kudde is klein en bestaat uit vijf dieren, dus het is echt niet zeker dat we de dieren zullen aantreffen. Dat maakt de wildbelevenis alleen maar groter.

wisenten op de Veluwe
Ook bij Radio Kootwijk komen wisenten voor in Nederland. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
We gaan eerst op de fiets op zoek. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in Nederland
En we gaan te voet op pad. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in nederland
De omgeving is in ieder geval prachtig. Foto: Herman van Alfen

We boffen; als we ongeveer tien minuten op pad zijn zien we de dieren lekker in het gras liggen. Er wordt druk gefotografeerd. De gids vertelt alles wat er maar te vertellen is over de wisenten. We houden ruim afstand, want het blijven wilde dieren, die je niet boos wilt hebben. Ook al hebben we de dieren gezien, we maken nog een prachtige wandeling door het mooie Veluwse natuurgebied. We worden nog getrakteerd op drie reeën en we komen langs een ven.

Net voordat we het gebied willen verlaten, zien we de kudde weer. De dieren staan nu te grazen en zijn langzaam op weg richting de bosrand. Ondertussen gaat de zon ook al bijna onder. Het levert prachtige plaatjes. We gaan met de fiets weer terug naar het vakantiepark.

Wisenten in Nederland
De wisenten op de Veluwe. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Wisenten in Natuurpark Lelystad

Ik wil nu ook nog graag de derde kudde wisenten bezoeken, deze leven in Natuurpark Lelystad. Dus een week later ga ik weer op pad. Het natuurpark is gratis toegankelijk, alleen als je met de auto komt dien je drie euro parkeergeld te betalen. Sinds 2016 is hier het wisentenpad geopend. Het natuurpark bestaat voor het grootse gedeelte uit verharde paden en herbergt naast de wisenten ook otters, elanden, edelherten, wilde zwijnen, en prezwalskipaarden.

Ik ben er al om 9.00 uur en het is nog heerlijk rustig in het park. Het wisentenverblijf is erg groot, en er loopt aan weerszijde een pad omheen. De kans is dus groter om de dieren te zien dan op de voorgaande twee locaties. Ook zijn er verschillende uitkijkplaatsen.

Halverwege het verblijf loopt het wisentenpad door het leefgebied van de wisenten, en heb je dus de mogelijkheid om letterlijk in het leefgebied van de wisenten te lopen. Maar helaas is er geen wisent te zien. Wel Prezwalskipaarden. Als we onze weg vervolgen en bij de laatste uitkijkpost komen staat hier de gehele kudde. We tellen 25 dieren, waaronder ook een aantal jongen dieren. Wauw, weer genieten!

wisenten in Nederland
We gaan weer goed geïnformeerd op pad. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
De wisenten in Flevoland. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in Nederland
Foto Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Wat een imposante beesten. Foto: Herman van Alfen

Maashorst in het voorjaar

De laatste plek waar je nog de mogelijkheid hebt om wisenten te zien in Nederland is de Maashorst. Hier kun je ook een excursie boeken. Deze plek ga ik in het voorjaar zeker nog bezoeken. Want ik blijf het ‘bizondere’ dieren vinden.

Praktische informatie over wisenten in Nederland

Als je door de gebieden waar wisenten leven wandelt dan is het verstandig je aan de volgende gedragsregels te houden.

  • Houd minstens vijftig meter afstand
  • Honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
  • Ga niet rennen.
  • Voer de dieren niet.
  • Blijf rustig en behandel ze met respect.
  • Keer om en ga terug als de dieren op het pad liggen.
  • Ga niet van het pad af.
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Wil je meer lezen over de wisent, dan zijn deze sites handig:


Lees hier alle verhalen over Outdoor in Nederland op Mountainreporters.com
Verleng de levensduur van je tent en outdooruitrusting met Nikwax

Verleng de levensduur van je tent en outdooruitrusting met Nikwax

Nikwax heeft als enige een technisch reinigingsmiddel en impregneermiddel dat bescherming biedt tegen UV-schade en de waterafstotendheid van weerbestendige textielsoorten verbetert. Speciaal gemaakt voor outdooruitrusting zoals tenten, rugzakken en (fiets)tassen. Lees hieronder hoe je met Nikwax de levensduur van je outdooruitrusting kunt verdubbelen! Nikwax Tent & Gear SolarProof - impregneer...
Lees verder
Zeven tips voor het kopen van een verrekijker

Zeven tips voor het kopen van een verrekijker

Een verrekijker is voor de echte outdoorliefhebber een onmisbaar item. Er zijn veel verschillende merken, modellen en maten verrekijkers. Dus mocht je toe zijn aan het kopen van een (nieuwe) verrekijker dan kun je met de volgende tips de juiste keuze maken. Mocht je al een kijker (zo noemt een...
Lees verder
Top 10 locaties voor fotografen én wandelaars, vlak over de grens in Osnabrücker Land

Top 10 locaties voor fotografen én wandelaars, vlak over de grens in Osnabrücker Land

Als bewoner van het grensgebied heb ik het geluk om het de Duitse grensregio Osnabrücker Land als mijn speeltuin te beschouwen. Het Osnabrücker Land, is zoals de naam doet vermoeden, het buitengebied dat zich rondom de stad Osnabrück begeeft. Geologisch gezien is het Osnabrücker Land een unieke en veelzijdige regio,...
Lees verder
Deelerwoud: de laatste tekenen van de winter

Deelerwoud: de laatste tekenen van de winter

Maart roert zijn staart. Aan het einde van de winter 2023 kregen wij toch nog een beetje sneeuw. Hoe fijn is het dan om aan de rand van de Veluwe te wonen. En hoe fijn is het dat de zon zich laat zien de ochtend na de sneeuwval. Ik ging...
Lees verder
Herontdekken van winters Vlieland

Herontdekken van winters Vlieland

Begin 2022 was ik voor het eerst op Vlieland, maar door de toen geldende Corona-maatregelen waren de restaurants dicht, de musea en veel winkels gesloten en waren niet alle activiteiten mogelijk. Ondanks dat was het een heel fijn weekend op het mooie Vlieland, lees hier mijn verslag van vorig jaar....
Lees verder
Win een paar duurzame barefoot schoenen van Wildling

Win een paar duurzame barefoot schoenen van Wildling

Na een lange, onbevredigende zoektocht naar goede schoenen voor hun kinderen, startten oprichters Anna Yona en haar man Ran in 2015 Wildling Shoes: minimal (of ‘barefoot’) schoenen die een natuurlijke manier van lopen stimuleren. Het Duitse merk biedt een collectie aan lichtgewicht, ergonomische uniseks schoenen voor kinderen en volwassenen, met het comfort van...
Lees verder
Een ijskoude morgen op het Valkschepad bij Lunteren

Een ijskoude morgen op het Valkschepad bij Lunteren

Ik ben dol op de winter! Ja, de winter kan donker en grauw zijn. Ja, de winter is koud. Maar op de kou kun je je kleden. En als de zon dan toch gaat schijnen, ontstaan er de meest prachtige uitzichten. Het licht kan soms magisch zijn. Van kleurrijke zonsopkomsten...
Lees verder
Vogels kijken is goed voor de gezondheid. Lees hier waarom.

Vogels kijken is goed voor de gezondheid. Lees hier waarom.

Vogels kijken wordt steeds populairder. Dat is mooi, want het is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook goed voor je gezondheid.  Van vogels kijken is bewezen dat het stress en angst vermindert. Studies hebben aangetoond dat alleen al het kijken naar vogels je stresslevel vermindert en zelfs je bloeddruk...
Lees verder
Het beste onderhoud voor je baselayers en sokken

Het beste onderhoud voor je baselayers en sokken

Nikwax heeft wasproducten die specifiek bedoeld zijn voor wollen en synthetische vochtafvoerende en temperatuur regulerende kleding die direct op de huid gedragen wordt. Dus niet alleen je thermokleding of kleding van wol die mild gewassen moet worden, maar bijvoorbeeld ook je sportshirts en sportsokken! Aan mij de eer om deze...
Lees verder
Zo onderhoud je je handschoenen met Nikwax Glove Proof

Zo onderhoud je je handschoenen met Nikwax Glove Proof

Nikwax heeft een product om je handschoenen van stof en/of leer een langer leven te geven en de langdurige waterafstotendheid te verbeteren. Ik ga het gebruiksgemak van dit product testen. Lees snel verder voor mijn bevindingen. Voor welke handschoenen is Nikwax Glove Proof geschikt? Nikwax Glove Proof is bedoeld om...
Lees verder

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer