Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Dit verhaal is een vervolg op ‘Kunst en natuur met elkaar verbonden op de Veluwe‘.

We bevinden ons nu halverwege het Nationale Park De Hoge Veluwe, bijna aangekomen bij de ingang van het Kröller-Müller museum. Tijdens een wandeling startend bij de drie totembeelden van Henry Moore, spotten we nog iets opmerkelijks. Vanuit de verte zien wij een trap boven de bomen uitstijgen, en dit blijkt later één van de kunst-installaties van de Kröller-Müller beeldentuin te zijn, gemaakt door Krijn Giezen.

Het idee was ontstaan doordat er een doodlopend pad uit kwam bij de Franse Bergen. Krijn verzon een trap die de weg kon laten doorlopen tot in de hemel. De trap rijkt tot boven de bio-grens van de bomen, die bovenop de Franse Heuvels staan. Helemaal bovenaan heb je een fenomenaal uitzicht over de Veluwe en bij helder weer, kun je zelfs uitkijken van Harderwijk tot Arnhem. 

De trap die boven de bomen uitstijgt. Foto: Esther Quelle

De “Kijkuit Attention” van Krijn Giezen was ontstaan als een conceptueel kunstwerk. Vanuit de beeldentuin van het Kröller-Müller, kun je deze imposante trappen bereiken

De trap die boven de biogrens van de bomen rijkt. Foto’s: Esther Quelle

Lunchen bij het Park Paviljoen

We lunchen deze dag bij het informatiecentrum Park Paviljoen. Met twee hertenhoofden aan de muur, genieten wij toch nog van de overheerlijke op de handgemaakte ravioli met eekhoorntjesbrood en een biologische “rose lemonade”. 

In de shop kopen we een boekje “de natuurlijke apotheek” een klein boekje wat een aantal geheimen van de natuur prijsgeeft. En vooral handig: je leest ook hoe je deze middeltjes moet bereiden. Een welkome aanvulling op mijn boekenkast thuis.

Kröller-Müller Museum en het beeldenpark

Het Kröller-Müller Museum heeft niet alleen bijzondere kunstschatten. Het bezit tevens het grootste beeldenpark van Europa met zijn tuin van 25 hectare. In 1912 kocht het echtpaar in één keer 32 werken van Vincent van Gogh. Maar hun collectie bevat ook stukken van Mondriaan, Monet, Picasso en Toorop en inmiddels ook een aantal hedendaagse kunstenaars. 

Het museum zoals het nu is, was eigenlijk tijdelijk gebouwd in 1935, door de Nederlandse Staat, aangezien de crisis uit de jaren ’30 de bouw van het oorspronkelijke grote museum verhinderde, maar uiteindelijk heeft de staat het gebouw zo gelaten, op een aanbouw na.

Aangezien ik vorige maand het museum al bezocht had, maar nog niet de beeldentuin had gezien, besluiten we vandaag de enorme beeldentuin te bezoeken. Deze heeft maar liefst 160 sculpturen. We spotten al snel een klassieker van Auguste Rodin uit 1882 en een Barbara Hepworth uit de jaren ’60. Maar het beeld wat in eerste instantie de meeste aandacht trekt is “Sculpture Flottante” van Marta Pan, een draaiend wit paddenstoelachtig beeld dat ronddraait in de vijver. Gefascineerd door de constante verandering van vorm blijven we kijken.

Als je goed kijkt zie je overal kunstwerken van Moeder Natuur. Foto: Esther Quelle

Relatie tussen kunst en natuur

De meeste kunstwerken laten de relatie tussen kunst de natuur zien, ieder op hun eigen manier. Een kunstwerk dat je niet over het hoofd kunt zien is het immense “wit met zwarte lijnen” kunstwerk: “Jardin d’email” van Jean Dubuffet uit 1974.

Vanaf een stellage worden we blij verrast door het uitzicht van bovenaf op het kunstwerk. ‘Wit met zwarte lijnen’, heeft nog meer te bieden dan we toen we beneden stonden konden bedenken. We kijken over een soort van wit met zwarte lijnen ommuurde fantasietuin. 

Green Room. Foto: Esther Quelle
Green Room. Foto: Esther Quelle

Het meest bijzondere op de hemelse trap na, vinden we het kunstwerk van Marien Schousen “Green Room” uit 2016. Met name door het grote hoge groene achtervlak, wat zowel transparant als spiegelend is. De bomen die je erdoorheen ziet, maken een poëtisch schouwspel op zichzelf. Het leent zich goed om een fotografisch kunstwerk te maken, wat voor mij als fotograaf weer een extra dimensie geeft aan deze natuurbeleving  

Dineren bij Caspar

In het modekwartier van Arnhem zit café-restaurant Caspar. Het idee was om een soort woonkamer voor de wijk Klarendal te maken. En dat is buitengewoon goed gelukt. Gezellig, knus en laagdrempelig oogt het, maar met een fantastische kaart. Ze brouwen zelf hun acht eigen biersoorten in de Belgische brouwerij ‘Het Nest’ in Turnhout. 

Eén van de biersoorten is de ‘Zwarte Zeemeermin’, die goed past bij visgerechten, en de ‘Campagne d’Or’, een blond biertje met champagnegist. Een geweldige combinatie bij de biologische kip op het menu. Het ‘CC-tje’ is echt een begrip in Arnhem. Dit bier moet je als bierliefhebber zeker eenmaal in je leven geprobeerd hebben. Aangezien ik geen alcohol drink, geniet ik van een Virgin Mojito.

Dan is het tijd voor het diner. We beginnen met een gerookte paprikasoep, een crostini met koriander, cashews en cocos pesto. We genieten er beide van. Een echte aanrader wat ons betreft. Daarna de biologische kip met knoflook en citroensalade als hoofdgerecht. We sluiten het gezellige en heerlijke etentje af met een desert van appelbeignet met kruidnagelschuim, vanille-ijs en hazelnoten. 

Bospaviljoen ‘t Leesten en wandelomgeving

De volgende dag arriveren we bij een wandelgebied vlakbij Ugchelen en Apeldoorn. Wij vinden het hier absoluut minstens zo mooi als Nationale Park De Hoge Veluwe. Ook dit is nog steeds de Veluwe, maar dan gratis toegankelijk. Het is hier wat meer heuvelachtig en daardoor afwisselend. We wandelen over prachtige uitgestrekte heidevlaktes, steppe achtige graslandschappen met af en toe een zandvlakte en natuurlijk enorme bossen. 

Ugchelsche Bosch. Foto: Esther Quelle

Het aantal planten en diersoorten gaat achterruit, wat met name door de stikstofuitstoot komt. Het is dus belangrijk dat we er met zijn allen aan gaan werken om deze tendens om te buigen.

Diverse routes zijn vanuit lunch en versnapering locatie ‘Bospaviljoen ‘t Leesten‘ te bewandelen. Ook kun je via Staatsbosbeheer, wild-observatieplaatsen boeken of met een boswachter op zoek gaan naar de ‘Big 5’ (Schotse hooglander, edelhert, wild zwijn, ree en vos) van de Veluwe. 

Veluwse Kathedraal

Onze laatste stop, Radio Kootwijk en ook wel de Veluwse Kathedraal genoemd. Het betonnen, hoge, Art-Deco gebouw staat middenin een enorme heide vlakte, en zond bijna 100 jaar geleden (5 mei 2023, precies 100 jaar) zijn eerste succesvolle signaal naar Nederlands-Indië uit.

Nederlanders konden vanuit vier steden via dit zendstation bellen naar Nederlands-Indië. Drie minuten bellen kostte zo’n 30 gulden, een modaal salaris voor twee weken werken. Een leuk detail was dat de antennes aangestuurd werden door de energie verkregen vanuit de diesel Tesla motoren. 

Uitzicht vanuit de Veluwse Kathedraal. Foto: Esther Quelle

Door de warmte en straling die de zendapparatuur maakte, konden gebouwen in brand vliegen. Vandaar dat het een hoog betonnen gebouw werd, dat de hitte die deze installaties veroorzaakten, aankon. De vijver voor het gebouw, had de functie om de olie, die door koper buizen werd geleid, te koelen.

We worden rondgeleid door een gids van Staatsbosbeheer. Zij beheren nu het gebouw en de natuur eromheen. Wij mogen naar de hoogste plek van het gebouw (alleen onder toezicht) met het mooiste uitzicht. Je ziet diverse wandelroutes alle kanten opgaan. Jammer dat het weer net iets druilerig wordt. Ik ken het gebied redelijk goed en weet dat je hier bij mooi weer prachtig kunt wandelen. 

Een belangrijk detail is, wanneer je het gebouw wilt bezoeken, deze is alleen open tijdens schoolvakanties. Maar de natuur hieromheen is alle dagen van het jaar te bewonderen en gratis toegankelijk.

Op de Franse Bergen van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Foto: Esther Quelle

En zo eindigen we deze driedaagse intensieve reis voor OutdoorDichtbij. Er is op de Veluwe zoveel te zien en te doen dat wij adviseren om er minstens een week voor uit te trekken om in alle rust alles te ontdekken.


Handige links uit dit artikel

Lees hier meer over de natuur en de activiteiten op de Veluwe: visitveluwe.nl

Lunchen bij Park Paviljoen: hogeveluwe.nl/nl/bezoek-het-park/park-paviljoen

Kröller-Müller Museum: krollermuller.nl

Dineren bij Restaurant Caspar in Arnhem: caspararnhem.nl

Radio Kootwijk: staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/radio-kootwijk

Lunchen bij Bospaviljoen ’t Leesten: hetleesten.nl


Mocht je interesse hebben om meer te leren over fotografie, meld je even bij mij, via info@estherquelle.nl. Meer van mijn werk kun je zien op www.estherquelle.com

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer