Kunst en natuur met elkaar verbonden op de Veluwe

Op een zonnige herfstdag mag fotograaf Esther Quelle voor Outdoordichtbij een mooie kunstroute bezoeken, die dwars door de natuur op de Veluwe loopt. Ze gaat op zoek naar de kunst, die in relatie staat met de natuur. We beginnen ons avontuur op een zonnige herfstdag bij de Ginkelse Heide en halen eerst E-choppers op bij Bloem, een hoeve waar tevens lunch en diner wordt geserveerd, waardoor we versneld de route van het ‘Woest en Bijster’ Art-festival kunnen zien.

Onze route gaat dwars door de Ginkelse Heide op de Zuidwest-Veluwe, waar we al snel een oorlogsmonument tegenkomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond hier de slag om Arnhem plaats, Operatie Market Garden. De operatie, geleid door Engelse luchtlandingstroepen was bedoeld om Nederlandse bruggen terug te veroveren die in handen waren gevallen van de Duitsers.

Het landschap links en rechts van ons is prachtig. Het ziet eruit als een steppe-achtige vlakte die zich wijd uitstrekt en is bezaaid met gedroogde heide. Ook al was het hier twee maanden geleden nog helemaal paars, nu begint het landschap langzamerhand geel, rood en oranje te kleuren, met uitzondering van een laatbloeiende heidestruikje.
Kunst en natuur van Woest en Bijster
We volgen onze route door een bosrijk gebied van Ede. Prachtige paddenstoelen-kolonies sieren hier langs berkenhout of rijzen op uit de grond. Er hangt een frisse bosgeur en kwetterende vogeltjes geven ons het gevoel even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld.


Aangekomen in Ede, begint onze ‘arty’ route van Woest en Bijster, het tweejaarlijkse kunstfestival dat van 30 augustus tot 30 oktober is te bewonderen. Je kunt deze route zowel fietsen of wandelen, alhoewel het gehele gebied een behoorlijk aantal kilometer bestrijkt. De kunstenaars hebben zich laten inspireren op het landschap en laten ons als bezoeker op een andere manier naar het landschap kijken.



Zo laat de installatie van Heidi Linck ons zien waar de scheidingslijnen van de prehistorische kavels van de “Celtic Fields” liggen. Kleurige bolletjes sieren het veld, en zo weten wij waar de grenzen van de prehistorische akkers lagen.

Barbara Walbrun liet zich inspireren door de verborgen vormen van de natuur. De restvormen van de takken die altijd in beweging zijn, creëren opzichzelfstaande vormen en hier maakte ze “afbeeldingen” van in diverse uitingsvormen.

Marieke Sluijmer wil je op een andere manier naar hetzelfde laten kijken, door liggend op een rollend net-bedje over een stuk rails door het boslandschap te glijden. Het ziet er sprookjesachtig uit op deze manier en de beste manier om te laten zien, hoe dat ongeveer “voelt” is via bewegend beeld.


De Waterdraagster, is een installatie van geweven takken, gemaakt door het kunstenaar duo Akunzo. Deze waterdraagster geeft aan dat de beekjes die hier ooit waren, nu droog liggen, en daarom hebben zij haar “tot leven” gebracht. Eigenlijk hadden ze haar ook de “Bladeren draagster” kunnen noemen, want wat zij misschien toen nog niet wisten, is dat deze “Waterdraagster” de weggewaaide bladeren opvangt en dit vormt een prachtig schouwspel in het tegenlicht.

Op de terugweg komen wij de beeldentuin Quadenoord tegen. Hier kun je voor slechts € 45,- per dag een workshop beeldhouwen doen. Hier leer je diverse technieken om een mooi stenen beeld te maken. Uiteraard kun je ook voor een reeks dagen gaan, maar zeker is: Dit willen wij! 🙂
Lunchen bij Bloem en dineren bij Trix
Na onze heerlijke lunch met beenham en watermeloenlimonade bij Bloem, vervolgen wij onze weg naar onze slaapplek voor de komende twee dagen. Maar eerst dineren we in Arnhem, op slechts tien minuten afstand van onze accommodatie, bij Restaurant Trix en genieten van een paar prachtig opgemaakte gerechten.

Mijn favoriet was het dessert “Pastel de nata”, een Portuguees gerecht, en echt heel lekker bereid met cognac-creme. Tevens was de gelakte ananas met cocos rasp en baka bana ook een succes.
Voldaan rijden wij terug naar Buitenplaats Petersburg om in bed op Waterbear (streamingplatform, soort van Netflix, maar dan gratis en alleen met interessante documentaires) een hele goede docuserie ‘Positive Alternative’ over voedsel en de klimaatverandering te kijken. Hoe toepasselijk om deze dag gericht op de natuur af te sluiten.
Buitenplaats Petersburg
We komen aan bij de Adelaerthoeve waar ook Buitenplaats Petersburg, met twaalf nieuwe lodges op voormalig landgoed Zonneheuvel, is gevestigd. Ooit een hangar voor een oorlogsvliegtuig, nu de ontmoetingsruimte van de gasten die hier vertoeven. We worden hartelijk ontvangen door Senol, de eigenaar en de volgende ochtend ontmoeten we Simone, zijn vrouw, die iets verteld over de historie van dit landgoed.

Middenin de Kemperheide stond in 1845 meneer Peter zijn Burght, een boerderij die daarna herberg werd. Ooit was hier alleen wit zand met heide. Lang geleden werden hier bossen geplant en het wild was nodig om de bossen open te houden. De herberg werd later een vakantiepark en in 2017 begonnen Simone en Senol in de Adelaerthoeve, met acht studio’s, een “Bed and Breakfast”. Dit was gelijk een groot succes. Ze kochten daarna het naburige vakantiepark Petersburg met stacaravans op en bouwden onlangs veertien duurzame lodges van 40m2 ter vervanging van de oude.
Het hele park wordt verduurzaamd. Asbest en plastic gaan weg en vervangen door houtbouw. Alles, de pvc-vloeren, bedden, matrassen, stoelen en het badkamerplaatmateriaal, is 100% recyclebaar. Ze stoken geen fossiele brandstoffen meer en de elektriciteit komt in de nabije toekomst van zonnepanelen.


Wij slapen in lodge nummer 5, toch wel één van de mooiste plekken van dit park en worden in de ochtend wakker met uitzicht op het bos van de Kemperheide, dat tussen de Veluwe Zoom en National Park Hoge Veluwe in ligt. Dit mooie uitzicht, direct aan het bos is uniek en helemaal geweldig voor natuurliefhebbers.
National Park De Hoge Veluwe
Op slechts drie minuten rijden, ligt zuid Ingang Schaarsbergen, de entree van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Als je daarna twaalf kilometer door rijdt kom je bij het wereldwijd bekende Kröller-Müller Museum. De entreeprijs voor het park en het museum zijn gescheiden.
Bij de ingang van het park heb je de keuze om de auto te laten staan en het park per gratis fiets te bezoeken of, tegen bijbetaling, met de auto door het Nationale park te rijden.
Grondleggers van het Park en het museum zijn Anton en Helene Kröller-Müller. Anton wilde een park waar hij met zakenrelaties kon gaan jagen en Helene wilde juist iets met kunst. Helene bouwde een schitterende kunstverzameling op die zij zich door de goedlopende zaken van Anton kon veroorloven.


Een aaneengesloten natuurgebied bestaande uit enorm uitgestrekte heidevelden, bossen, zandverstuivingen en grasvlaktes vormen het park dat 5400 meter hectare aan natuur heeft. En bovendien een enorme en prachtige biodiversiteit aan plantensoorten en dieren biedt.
Van edelherten tot zandhagadissen en zelfs, de door de wolven de bedreigde en uitstervende, mouflons. Dit zijn van oorsprong Siciliaanse schapen, die een eeuw geleden werden geïmporteerd door de familie Kröller-Müller.





De hierboven genoemde dieren zien we helaas niet, behalve de eekhoorn die ons te snel af is wanneer we de camera grijpen, maar daarentegen zien we vele kleine variaties aan paddenstoelen. Van oesterzwammen tot eekhoorntjesbrood.


We stoppen bij drie opmerkelijke totem-achtige beelden, gemaakt in 1955 door Henry Moore, die boven het landschap uitsteken. Daarachter, tegen de “Franse Bergen”, zoals ze worden genoemd, dachten we bunkers te zien maar het blijken de oorspronkelijke eerste bouwsels van het Kröller-Müller Museum te zijn. Door geldgebrek in 1921 is de bouw nooit voltooid. Lees verder in deel twee van mijn reisverslag.


Handige links uit dit artikel
Lees hier meer over de natuur en de activiteiten op de Veluwe: visitveluwe.nl
Het Kröller-Müller Museum: krollermuller.nl
Lunchen bij Bloem in Ede: bloem-ede.nl
Dineren bij Restaurant Trix in Arnhem: restauranttrix.nl
Overnachten bij Buitenplaats Petersburg: buitenplaats-petersburg.nl
Mocht je interesse hebben om meer te leren over fotografie, meld je even bij mij, via info@estherquelle.nl. Meer van mijn werk kun je zien op www.estherquelle.com

Esther Quelle is ruim 20 jaar professioneel fotograaf en wereldreiziger voor diverse tijdschriften en haar blog bestkeptsecretsintheworld. Ze had als kind al liefde voor reizen en de natuur. “Elke dag een nieuw avontuur” en “in alles iets moois kunnen zien” zijn waardes waarnaar ze leeft.
Voor Esther is een mooie foto, ééntje die er echt uitspringt, vaak een combinatie van de juiste techniek, visie en verhaal, maar ook gevoel voor licht, compositie en kleur. Voor OutdoorDichtbij neemt ze je mee op avontuur.