Tekst en fotografie: Marloes van Pareren

Een aantal jaren geleden was er een serie op the Discovery Channel: Surviving Alaska. Een groep geharde Amerikanen moest met minimale middelen overleven in de ruige wildernis van Alaska. Ze ploeterden door metersdiepe sneeuw, beklommen steile bergen, namen het op tegen net ontwaakte grizzly’s en… ze peddelden wilde rivieren af in hun Packraft. Dat wil ik ook! Dacht ik toen ik dat zag. Hiken door de natuur met een raft in je rugzak om woeste rivieren te bedwingen. Dat moet het ultieme outdooravontuur zijn!

The Packraft Trail

Toen ik een paar maanden geleden reclame voorbij zag komen voor the Packraft Trail hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Dat wil ik deze zomer gaan doen! En zo liep en packrafte ik samen met vriend Sander in augustus door de prachtige natuur van Luxemburg: we beklommen bergen en peddelden langs dicht begroeide oevers en prachtige strandjes waar een grizzlybeer niet zou misstaan. Gelukkig vond onze “surviving Luxemburg” niet in de metershoge sneeuw plaats, maar met een comfortabele 25 graden Celsius en een zonnetje.

Wat is packraften?

Packrafting is een relatief nieuwe sport die komt overgewaaid uit Alaska waar men een oplossing bedacht voor hikes in natuurgebieden met veel water: een superlichte raft die makkelijk in de rugzak past (= een Packraft) en waarmee je wandelpaden afwisselt met rivieren om zo grotere afstanden af te leggen. Het is een actieve vorm van slow travel.

Als wandelaar en waterrat is dit voor mij de ideale manier van outdoor beleven! Het combineert de twee dingen die ik het liefst buiten beoefen: hiking en watersporten. Door de Packraft verander je jezelf in een amfibie: geen enkele vorm van water kan jou meer tegenhouden tijdens je tochten!

the Packraft Trail
Een Packraft is een lichtgewicht opblaasbootje dat je meedraagt in een rugzak.

And so it begins!

Wakker worden met het geluid van zingende vogeltjes en de geur van verse koffie. Dat is toch echt het ultieme vakantiegevoel?! Zo begint onze eerste ochtend op de camping in Liefrange vanuit waar onze Packraft Trail start. De eerste zonnestralen piepen net tussen de takken van de bomen door als we de tent openritsen. Omdat Luxemburg niet helemaal naast de deur is zijn we de avond voordat de trail begint al richting de camping gereden.

Via Travelbase kun je een extra avond boeken waardoor je je micro avontuur helemaal fit en uitgeslapen begint. Bij de basecamp tent hebben de begeleiders voor gezellige zitjes gezorgd waar je rustig wakker kunt worden met een kop verse koffie of thee en kennis kunt maken met de andere packrafters. Nog even heerlijk snoozen in het zonnetje voor we de wandelschoenen aantrekken!

Vroeg in de ochtend hangt er nog mist in het dal.

Te land

Na een korte uitleg is het zover en staan we bepakt en bezakt klaar om onze tocht te beginnen. De zon staat inmiddels al wat hoger aan de hemel en zorgt voor een heerlijke wandeltemperatuur. In de dalen waar de zon nog geen bereik heeft hangt nog een lichte mist en alles ruikt naar zomer. Bijen gonzen door het hoge gras en koeien liggen lui te herkauwen in het zonnetje.

De tocht brengt ons door dennen- en loofbossen, heuvel op en heuvel af, door weilanden en langs de Haute-Sûre waarin we straks ook onze Packraft te water laten. Af en toe passeer je een boerderij of een klein, slaperig dorpje. Maar de rest van de tijd ben je alleen in de natuur en zijn vogels en het ruisen van de bomen het enige dat je hoort.

Packraft opblazen

Na nog één steile daling wordt er tussen de bomen een strandje zichtbaar. Onze startplek voor het raften! Het opblazen van de packrafts gaat verbazingwekkend snel en makkelijk. Je hebt geen pomp nodig, maar gebruikt een lege zak waar je lucht mee vangt die je daarna in je raft drukt. Op deze manier blaas je effectief en snel je raft op zonder dat je de hele dag een zware pomp hoeft mee te sjouwen!

Het opblazen van de Packraft is een fluitje van een cent!

Te water

De temperatuur is inmiddels tot zomerse waarde gestegen en de zon staat hoog aan de hemel. Plakkerig en warm van de wandeltocht nemen we eerst een frisse duik in het heerlijk koele, zwarte water van de Haute-Sûre voor we met de Packraft het water opgaan. Wat een genot! Dobberend liggen we in het water dat door de felle zon glinstert als duizend kristallen.

Verderop springt een vis uit het water om een vliegje te vangen. Aan de waterkant zitten twee aalscholvers op een tak te loeren naar diezelfde vis. Je hoort niets, geen auto’s, geen vliegtuigen, geen mensen. Het liefst zou ik hier blijven liggen, voor altijd één met de natuur.

the Packraft Trail
Niets fijner dan even afkoelen na een intensieve wandeltocht!

Sterrenrestaurant

Maar nee! Het avontuur roept! Verfrist en ontspannen laten we onze packrafts te water. Na een wat onwennig begin door de bewegelijkheid van de packraft krijgen we het peddelen onder de knie en zakken we rustig de Haute-Sûre af. Hoog boven ons zien we de wandelpaden waar we een paar uur eerder nog liepen. Een buizerd cirkelt lui boven de bomen mee op de thermiek.

We zijn inmiddels alweer heel wat uurtjes onderweg en onze maag begint langzaam van zich te laten horen. Tijd voor lunch! Voor onze tocht hebben we het Adventure Foodpack bijgeboekt, behalve genoeg eten voor twee dagen krijg je ook een gaspitje en pannetje mee om je lunch in klaar te maken. Een klein, met gras begroeid strandje ziet eruit als de perfecte lunchspot. En dus zitten we daar, aan de Haute-Sûre, op een klein strandje, met prachtig uitzicht over het water, te roeren in een pannetje eten. Blij als een kind zijn we. Hier kan geen sterrenrestaurant tegenop!

the Packraft Trail

En dit was pas dag één!

Na nog een flinke peddeltocht, onderbroken door een paar verfrissende duiken, wacht ons nog een laatste wandeltocht terug naar de camping. Moe en voldaan wandelen we even later het basecamp binnen waar de Travelbase begeleiders al bezig zijn een kampvuur aan te maken. Eén voor één druppelen ook de andere packrafters binnen, allemaal met een grote glimlach op hun bezwete gezicht. Iedereen voelt zich als herboren, en dit is pas dag één! Morgen wacht ons nog een dag vol avontuur. Het lijkt wel alsof we al weken van huis zijn! Vol verhalen schuift iedereen aan bij het kampvuur om daarna vroeg de tent in te duiken. Morgen kan niet snel genoeg komen!

Waar kun je the Packraft Trail doen en kan ik dit ook?

Ja! Iedereen kan the Packraft Trail doen. Via de reisorganisatie Travelbase kun je de trail op verschillende plekken in binnen- en buitenland boeken. Op dit moment biedt Travelbase the Packraft Trail aan in de Ardennen, de Biesbosch, Slovenië (dit is een zevendaags avontuur!) en natuurlijk Luxemburg. The Packraft trail is een tweedaags microavontuur waarbij je overnacht op een camping gelegen aan de rivier waar je op gaat raften.

Deze camping dient als basecamp vanuit waar je beide dagen de trail begint en eindigt. Het enige dat je mee hoeft te nemen zijn wandelschoenen en zwemkleding! De rest regelt Travelbase voor je: tent, slaapzak, rugzak en natuurlijk de packraft en peddels, zelfs de maaltijden kun je bij Travelbase bijboeken. Ideaal als je op zoek bent naar een zorgeloos weekend weg!

Moet je niet een heel goede conditie hebben voor the Packraft Trail?

Ja en nee. Een beetje ervaring met wandeltochten is wel handig om te hebben tijdens the Packraft Trail. Je navigeert aan de hand van een kaart of op GPX bestanden met een rugzak van ongeveer 8 à 9 kilo op je rug. Travelbase heeft voor beide dagen twee routes uitgezet. De standaard route die ongeveer 14 kilometer is en een lange route voor de doorgewinterde wandelaar van 18 kilometer. Dit is inclusief de stukken die je over de rivier peddelt.

Het grote voordeel is dat je de trail geheel in eigen tempo kan doen, ben je een goede wandelaar dan kun je er stevig het tempo inzetten. Heb je nog niet zoveel ervaring met wandeltochten dan kun je lekker rustig aan doen. Je legt de trail volledig in eigen tempo af, het is geen groepsreis, je ziet de rest van de packrafters pas weer ’s avonds bij het kampvuur. Op deze manier is the Packraft Trail voor iedereen goed te doen.

the Packraft Trail

Travelbase app

Travelbase heeft een app ontwikkeld waar je alle informatie over the Packraft Trail in terug kunt vinden. Ook kun je hier de GPX bestanden downloaden met de routes. Je kunt deze daarna op je telefoon openen en hierop navigeren. Ik gebruikte mijn Garmin Fenix 7s sporthorloge. Ideaal, want hierdoor heb je altijd je handen vrij tijdens het wandelen en peddelen! Ben je liever even helemaal onbereikbaar, dan krijg je van Travelbase ook een gelamineerde kaart (wel zo handig in het water!) mee waar je op kunt navigeren. Verder vind je in de app alle andere informatie die je nodig hebt voor the Packraft Trail, van adressen tot een paklijst. Superhandig!

Eerder maakte ik al een foto-reportage over the Packraft Trail. Ben je benieuwd naar nog meer foto’s dan kun je deze hier bekijken.

Ik wil ook packraften!

Enthousiast geworden na het zien van deze foto’s? Kijk dan op de website van Travelbase: de Packraft trail gaat door tot in november. Er is dus nog genoeg tijd om zelf op avontuur te gaan!

Check hier de website van Travelbase