Wandelroutes in Nederland | Wekeromse Zand op de Veluwe

Door Edwin Hagenouw

Op 1 januari maakten we een bijzondere wandeling (lees ons verslag) bij Planken Wambuis, op de Veluwe bij Ede. Deze mooie start van het jaar smaakte naar meer. Na wat online verkenningen besloten we deze keer iets verder te rijden vanuit onze woonplaats Heelsum. Nieuwsgierig geworden door de unieke historie van deze plek, de verrassende flora en fauna, en de prachtige foto’s die we zagen, was dit een logische keuze.

Het Wekeromse Zand is een van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland. Het landschap is zeer afwisselend en het is een plek waar bijzondere mossen, planten en dieren zoals moeflons voorkomen. De omgeving staat bekend als een rustig gebied waarbij het mogelijk is om wild te spotten. Vooral tijdens het schemeren is er een goede kans dat je zwijnen, reeën of herten te zien krijgt.

Het is belangrijk dat je niet gaat wandelen in deze delen van het natuurgebied om de unieke leefomgeving in stand te houden

Vanwege het aanwezige wild, met name de moeflons, zijn honden hier niet toegestaan. Ook niet aangelijnd. Een deel van de Wekeromse Zand is bescherm rustgebied voor de grotere wilde dieren die hier leven. Het is belangrijk dat je niet gaat wandelen in deze delen van het natuurgebied om de unieke leefomgeving in stand te houden.

Startpunt wandeling Wekeromse Zand (7,5 km)

Er zijn een aantal parkeerplaatsen gelegen aan de Wekeromse Zand. Wij kozen voor het meest noordelijk gelegen startpunt van de wandeling van 7,5 kilometer. De Parkeerplaats van de IJzertijdboerderij ligt aan de Vijfsprongweg (link naar Google Maps), bij de plek met de mystieke naam Celtic Fields.

Hier zie je alle wandelroutes in de buurt. Wij kozen voor de rode: Rondje Wekeromse Zand

Dit is de meest rustige plek langs het natuurgebied. Uit opgravingen blijkt dat onze voorvaderen hier al zo’n drieduizend jaar geleden een kleine nederzetting bouwden. Je vindt hier ook een replica van een boerderij uit die tijd. Leuk om hier even rond te kijken. Ook leuk als leerzame start van een dagje natuur en cultuur met kinderen. Helemaal als je beseft dat je hier vrijwel op het middelpunt van Nederland staat.

Toegangspoort tot het natuurgebied

Na deze cultureel historische start van de dag vervolgen we onze weg, via de simpele wegwijzers met nummer, richting het natuurgebied. Een mooie traditionele metalen draaideur is de perfect passende toegangspoort voor het paradijsje waar we ons de komende uren gaan vermaken. Het is nog vroeg, bewolkt en redelijk koel.

Hierdoor komen we slechts een klein aantal andere wandelaars tegen. Ik verwacht dat het hier op zonnige dagen erg druk zal zijn, waardoor de echte charme van het gebied verloren gaat. Wij genieten van de rust die ons omhelst en zien na een paar minuten de zandvlakte, de heide en oude naaldbomen opdoemen. Geniet je met ons mee?

Fotoverslag Wekeromse Zand

[Als je op de kleine afbeeldingen klikt krijg je een grotere weergave van de foto te zien]

Wekeromse Zand. Foto: Edwin Hagenouw
Wekeromse Zand. Foto: Edwin Hagenouw

Lees hier alle verhalen en artikelen over activiteiten in de Nederlandse natuur