Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelen rondom Landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Tekst: Marloes van Pareren Foto’s: Marloes van Pareren en Manja Herrebrugh

Heel Nederland wandelt. Het zou zomaar de titel van het nieuwste programma van omroep Max kunnen zijn! Maar nee, de huidige lockdown laat ons bewegen. We wandelen wat af met zijn allen. Medereporter Manja Herrebrugh en ikzelf doen hier ook vol enthousiasme aan mee, winter of niet! Vandaag nemen we jullie mee op een 12,5 km lange rondtocht over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

Mariënwaerdt
Ga mee naar Mariëwaerdt en haar oer-Hollandse landschappen.
Mariënwaerdt
Winterwandelen! Uw reporters draaien er hun hand niet voor om.
Mariënwaerdt
Wees gewaarschuwd! Dit is geen wandeling voor mensen met een hekel aan modder!

Landgoed Mariënwaerdt

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een eeuwenoud landgoed in de Betuwe. Het beslaat maar liefst negen hectare en is nog steeds in particuliere handen. En ja, Heerlijkheid is echt onderdeel van de naam. Het verwijst naar de ‘heerlijke’ rechten die de eigenaar van het landgoed bij aankoop kreeg: jacht-, pacht- en visrecht plus beheer van wegen en watergangen.

Mariënwaerdt
Hoe Hollands wil je het hebben!
Mariënwaerdt
Vooruit dan, nog iets meer Neerlands trots.

Biologisch

Sinds 2005 is de landbouw en veeteelt op het landgoed volledig biologisch. Koeien, paarden en schapen grazen hier in de groene velden die omzoomd zijn door bloemen waar het gonst van de bijen die op hun beurt weer de knoestige fruitbomen bezoeken en zo zorgen voor een grote opbrengst aan fruit. Dit fruit kun je daarna zelf proeven in één van de restaurants of mee naar huis nemen als potje jam.

Mariënwaerdt
Wandelen langs appelbomen.
Mariënwaerdt
Prachtig! Die oude knotwilgen.
Mariënwaerdt
Ook van dichtbij!

Wandelen

Maar terug naar onze wandeling! Mariënwaerdt is perfect om lekker te wandelen. Natuurlijk is het landgoed op haar mooiste in de lente als de fruitbomen bloesemen en de zomer als het geurt naar alle bloemen die vol in bloei staan. Waarom hebben wij dan juist nu voor Mariënwaerdt gekozen? Een groot deel van de wandelpaden is hier verhard. Na weken van regen zijn er nog maar weinig onverharde paden in Nederland waar je niet tot je enkels in de modder staat en dat maakt deze wandeling juist nu een aanrader!

Mariënwaerdt
Het pad is niet echt meer begaanbaar. Zie ziet Nederland er na een paar weken regen uit.
Mariënwaerdt
En zon onze schoenen.
Mariënwaerdt
Maar is dat niet onderdeel van het buitenleven? Wij blijven lachen!

Verharde paden

Over het algemeen zijn Manja en ik geen fans van verharde wandelpaden omdat je hier vaak ander verkeer tegenkomt wat de natuurbeleving niet echt ten goede komt. Maar met alle modder en nattigheid was het een verademing om een deel van onze wandeling over verharde paden te kunnen lopen. En het voordeel van Mariënwaerdt is dat het landgoed autoluw is, veel verkeer kom je dus niet tegen.

Mariënwaerdt
Ook verharde paden zijn soms fotogeniek!
Mariënwaerdt
Je komt hier nauwelijks andere weggebruikers tegen.

Modder

Op het landgoed vindt je een vijftal uitgezette wandelingen. Variërend van 2,5 km tot 12,5 km. Wij liepen de langste: de Kooiroute van 12,5 km.Mariënwaerdt Ongeveer de helft hiervan loopt over verharde paden – en in ons geval – de andere helft door de diepe klei en modder! Het was soms echt een uitdaging om een route te vinden waarbij je niet verder dan je enkel wegzakte. Onze schoenen waren na voltooiing niet meer te herkennen!

Mariënwaerdt
De modder zat tot onder onze oksels!

Genieten!

Maar wat genoten we! Als kleine kinderen zochten we ons een weg door de drek en maalden niet om de viezigheid. We genoten van de oer-Hollandse uitzichten en verwonderden ons over de eeuwenoude, knoestige fruitbomen langs de wandelpaden. Oude boerderijen en pittoreske huisjes versieren her en der het landschap en bieden je een blik in het verleden.

Mariënwaerdt
Prachtige oude boerderijen sieren het landgoed.
Mariënwaerdt
Eeuwenoude fruitbomen sieren de berm en dienen als gastheer voor allerlei ander groen.
Mariënwaerdt
Zou jij hier niet willen wonen?
Mariënwaerdt
Behalve fruitbomen wandel je ook langs velden vol oude knotwilgen.
Mariënwaerdt
Let ook op de details in de winter. De natuur staat nooit stil.

Lunch

Om onze wandeling nog mooier te maken hebben we voor vertrek bij de Stapelbakker, één van de restaurants op het landgoed, een lunchpakket meegenomen. Een rugzak vol specialiteiten van Mariënwaerdt. En zo zaten we daar, in de kou op een bankje, met rode wangen en koude handen, te genieten van onder andere warme chocolademelk, huisgebakken quiche, kaasbroodjes en strüdel met appels uit eigen boomgaard. De lekkerste lunch is toch echt een buitenlunch!

Mariënwaerdt
Even opwarmen met warme chocolademelk!
Mariënwaerdt
Als dat geen luxe is!
Mariënwaerdt
Lunchen met dit uitzicht. Zucht…
Mariënwaerdt
De lekkerste lunch in toch echt een buitenlunch.

Zelf doen

Ook zin om er even op uit te trekken? Mariënwaerdt is zeker een aanrader! Tot eind maart kun je hier een winterse knapzak reserveren zodat je net als wij tijdens je wandeling kunt genieten van al het lekkers dat het landgoed te bieden heeft. Je kunt parkeren bij de Stapelbakker waar je de rugzak ophaalt en de meeste uitgezette wandelingen starten.Mariënwaerdt

Mariënwaerdt
Dus hier komt de vulling van onze strüdel vandaan.

Manja en ik komen hier over een paar maanden absoluut terug als de fruitbomen bloesemen! Maar in de tussentijd gaan we eerst op zoek naar mooie nieuwe gebieden om voor jullie te ontdekken. Blijf wandelen!!

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer