Ik ga op pad naar het eiland Tiengemeten. Vlakbij een dichtbevolkt en industrieel gebied in Nederland ligt Tiengemeten in het water Haringvliet. De veerpont vanuit Zuid-Beijerland gaat maar een keer per uur en brengt je binnen 10 minuten aan op het eiland. Ik vind het heerlijk om met een pont naar een eiland te gaan. Het geeft het gevoel er echt op uit te zijn. Een dagje op ontdekking op het allerlaatste echte eiland van Zuidwest-Nederland. Ik arriveer ruim op tijd bij de het haventje op het vaste land en ik geniet hier al enorm van de natuur, het water en de mooie luchten.

Tiengemeten haven vaste land
Tiengemeten locatie

Op het eiland aangekomen stap ik zo het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten binnen. Hier krijg ik vele interessante informatie over het ontstaan van het eiland, de naamgeving, routes en de mooiste plekjes van het eiland. Op het eiland zijn horecagelegenheden en er is fietsverhuur. Tiengemeten is 7 km lang en 2 km breed. En er zijn talloze hotspots om te verkennen.

Op ontdekking op het eiland

Ik ga met een fiets op pad om zoveel mogelijk te kunnen zien in de beperkte tijd die ik deze dag heb. Ik raad je aan om er minimaal een dag voor uit te trekken; want het eiland Tiengemeten biedt genoeg om langere tijd te zijn. Je kunt er zelfs overnachten in diverse huisjes, hotel of op een natuurkampeerterrein. Het eiland is verdeeld in drie thema’s: Weelde, Wildernis en Weemoed.

Ik fiets en ik struin over het eiland. Het valt me op hoe rustig het is. Ik kom heel weinig mensen tegen. Vaste gasten op dit eiland zijn vele vogels in allerlei soorten en maten. Veel van de wegen van vroeger zijn nu waterwegen geworden op dit eiland. Het is dus niet allen Haringvliet wat je qua water ziet op Tiengemeten. Ook op het eiland ervaar je water; de watergangen, de meertjes zorgen voor een weids en natuurrijke kijk op het landschap.

Vele mogelijkheden om eiland te verkennen

Bij een voormalige aardappelloods kan ik pas echt op ontdekking en rondstruinen. Hier laat Natuurmonumenten bewust de restanten van de loods liggen om zo een perfecte woonplek te bieden voor vele dieren. Je kan hier op het eiland ook geocachen, een prachtlocatie om te speuren.

Ik spot ook enorm veel Schotse hooglanders op Tiengemeten. Deze natuurlijke grasmaaiers zijn duidelijk mensen gewend. Ze zijn op korte afstand te zien langs de vele fiets- en wandelpaden. Ik heb de natuurroutes app van Natuurmonumenten gedownload en heb veel keuze uit routes op het eiland. Deze app wijst me de weg en geeft me boeiende informatie over de natuur, de geschiedenis en leuke anekdotes.

Nationaal Park in Zuid West Nederland

In Zuid-Holland kun je Nationaal Park NLDelta beleven. Ga eens op bevertocht of wandelen in de Biesbosch. Of huur een fiets en doe de audiotour op het eiland Dordrecht. Of neem een kijkje bij het markante vogelobservatoruim Tij en geniet van wandelingen op Goeree Overflakkee.

Het complete beeldverslag van het eiland Tiengemeten vind je in de video hieronder:


Lees hier meer over Tiengemeten: beleefdenationaleparken.nl