Ik mocht op reis naar een gebied wat ik nog niet kende. De audiotour van de ‘Meesterwerk Nederlands Landschap’ app van Nationaal Park NLDelta zorgde ervoor dat ik tijdens een fietsroute meer te weten kwam over (de geschiedenis van) de omgeving.  Ik toog op een fiets en deed mijn ‘oortjes’ in en zette de audiotour aan. De luister- en kijkfragmenten zorgden ervoor dat ik de juiste route reed en langzaam maar zeker steeds meer kennis kreeg over dit bijzondere stukje Nederland.

Nationaal Park NLDelta

Dat Nederland een waterland is, dat weten we allemaal. In Nationaal Park NLDelta ervaar je het verhaal over leven onder de zeespiegel, leven tegen en met het water. Al meer dan 600 jaar zijn Dordrecht en de Biesbosch daar het bewijs van.
Ik fiets de route Nationaal Park NLDelta ‘Biesbosch Zuid-Holland’ en door middel van de interessante informatie in de app ervaar ik een combinatie van natuur, stedelijk gebied, cultuur en historie. Mijn route start bij Biesbosch Museumeiland.

Ik fiets door een landschap dat door de jaren heen steeds weer is veranderd. Water speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Dordrecht. Het verhaal dat het meeste indruk op mij maakt is dat er reusachtige vlotten van hout uit Duitsland rivierafwaarts werden gestuurd om in Dordrecht uit te komen. Daar werden de boomstammen verhandeld. De vlotten waren soms wel 500 meter lang, had een breedte van 80 meter en een dikte van 3 meter. In een groot vlot zaten ca. 13.000 boomstammen. Er waren complete dorpen op zo’n vlot.

Al fietsend ontdekken

Terwijl ik fiets door de natuurlijke diversiteit aan landschappen hoor ik de buitengewone verhalen over dit stukje Nationaal Park NLDelta. Ik fiets over dijken en killen, platen en gaten en door de stad Dordrecht. Onderweg ga ik met de pont naar Kop van ’t Land, langs Dubbeldam, langs de Merwede en het Wantij.

De route is makkelijk te berijden door de aanwijzingen in de app en met behulp van de fietsknooppunten. In de app maak ik kennis met het Eiland van Dordrecht en de stad Dordrecht door de ogen van Aelbert Cuyp, van Strij, Aert Schouman en fotografen van toen en nu. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store of App Store. Hier vind je alle informatie over de audioroutes in Nationaal Park NLDelta.

Ik ging ook mee met een bevertocht in de Biesbosch en maakte daar een wandeling. Verder bezocht ik het eiland Tiengemeten, wat echt de moeite waard is om te bezoeken. Ik genoot van het wandelen op Goeree Overflakkee met een bezoekje aan een bijzonder vogelobservatoruim. Dit alles is te vinden in Nationaal Park NLDelta.

Het complete beeldverslag van deze audiotour op de fiets vind je hieronder:


Deze fietstocht is mogelijk gemaakt door beleefdenationaleparken.nl