Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wat een fotografie-topspot zo dichtbij huis!

Door Pauline van der Waal

Oké, shame on me. Ik woon inmiddels meer dan m’n halve leven in Amsterdam, maar in de Amsterdamse Waterleidingduinen was ik nog nooit geweest. Tot afgelopen zomer. Het weer was onverwacht mooi, en we hadden niks te doen. Hup, op naar de duinen!

De Amsterdamse Waterleidingduinen

De naam geeft het al een beetje weg, maar het water uit deze duinen wordt inderdaad gebruikt om de stad Amsterdam van vers drinkwater te voorzien. Daarnaast is het een natuurgebied, waarin de grootste damhertenpopulatie van Nederland woont. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Wij kiezen voor de groene route van zeven kilometer die uitermate goed staat aangegeven.

Spotten maar!

We komen hier om de herten te vinden, en hopen stiekem ook nog op een vos. Na een klein stukje lopen zien we wat in de bosjes bewegen. Roerloos blijven we staan en we grijpen onze camera. Voorzichtig sluipen we dichterbij.

Vervolgens zien we een man in tegenovergestelde richting met flinke passen aan komen lopen. We kijken elkaar aan. ‘Huh, ziet die man die herten nou niet, of wat?’ Een kwartiertje later is het ons allemaal duidelijk. De herten hier zijn net zo onder de indruk van mensen als de gemiddelde leeuw in het Krugerpark. Niet, dus.

Oefen je fotografieskills

We blijken in het bos meerdere groepjes herten tegen te komen, waarvan één groep een gooi doet naar een modellencarrière. Foto’s schieten kan hier dus als een malle. Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt tijdens mijn wandeling. Cool, toch?

Voor de liefhebber: ik deed dat met mijn Canon EOS 4000D, met 75-300mm lens. Het is namelijk ook weer niet zo dat je herten op heel korte afstand kunt naderen.

Kijk nou naar die schattige pluisharen! <3

Zo kom je er

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn natuurlijk gemakkelijk met de auto te bereiken. Maar ook stadsbewoners zonder auto zijn er zo. De fameuze bus 80 die vanaf Amsterdam Centraal vertrekt, brengt je via Haarlem naar de ingang van het gebied aan de Zandvoortselaan. Het is wel een flinke zit, maar overstappen hoeft niet.

Je kunt ook met de trein naar Haarlem of Heemstede-Aerdenhout en vanaf daar met de bus. Of je neemt de trein naar Zandvoort en je loopt naar de ingang (half uurtje extra). Paar haltes met bus 80 terug richting Amsterdam kan ook. Kortom: check 9292.nl even voor de makkelijkste verbinding voor jou.

Toegangskaartje kun je online kopen, of bij de ingang

Je moet een ticket à € 1,50 voor toegang tot het gebied hebben. De opbrengst wordt gebruikt voor onderhoud. Vergeet het niet, want als je onderweg om je kaartje wordt gevraagd en je kunt die niet tonen, kun je een flinke boete krijgen.
Wij kochten ons kaartje onderweg in de trein via de website van PWN. Je ontvang het ticket binnen een paar minuten per mail. Er staan ook ticketmachines bij verschillende ingangen, in ieder geval die aan de Zandvoortselaan.


Alle informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen lees je hier


Toen ik nog wat overenthousiast reageerde op mijn eerste hert! 😉

Fotocredits: Pauline van der Waal

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer