Nationaal Park Nieuw Land ligt op – je raadt het al – de nieuwste stukken land van Nederland. Op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de nieuwste en twaalfde provincie van Nederland in de vroegere Zuiderzee. Op Flevoland vind je de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen, de eerste twee deelgebieden van het nationale park. Als derde maakt het Markermeer onderdeel uit van het park. Het vierde en laatste gedeelte van Nationaal Park Nieuw Land zijn de Markerwadden, een nieuw aangelegde eilandengroep van zo’n 10.000 hectare in het Markermeer. De Markerwadden zijn het állernieuwste stukje van ons land.

De afzonderlijke delen van het nationale park zijn allemaal verschillend én uniek. Daarom hebben we een aantal activiteiten verzameld waarmee je de natuur van Nieuw Land optimaal kunt ontdekken.

Het kenmerkende kunstwerk aan het water.

1. Audiotour op de fiets om Nieuw Land te leren kennen

De uitgestrekte Flevopolder leent zich natuurlijk perfect voor een mooie fietstocht. Om meer te weten te komen over Nieuw Land is er een te gekke audiotour ontwikkeld. Je stapt op je fiets en onderweg hoor je op je eigen tempo meer over de historie van de Zuiderzee, het latere IJsselmeer en natuurlijk het ingepolderde land dat later Flevoland werd.

De lengte van de route is 35 kilometer en je start in Lelystad. Je fietst onderweg over de Oostvaardersdijk aan het Markermeer, door de groene omgeving om Lelystad heen en naar Hollands Hout in de Oostvaardersplassen. Met al dat water om je heen is ‘water’ een belangrijk thema in de tour. Want denken we tegenwoordig aan de vele vogels die het waterrijke gebied trekt, dat was de afgelopen eeuwen ook wel anders. Op de ruige Zuiderzee is menig schip in problemen gekomen of vergaan.

Je fietst de audiotour met een app: Meesterwerk Nederlands Landschap. Het verhaal wordt dan ook verteld vanuit de zeeschilders van weleer en fotografen die tegenwoordig de prachtigste foto’s schieten van de natuur in Nieuw Land. Meer informatie, de routekaart en de app vind je hier.

Wat een uitzichten hier! Foto: Where She Goes X NP Nieuw Land

2. Maak een fotosafari door de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een heel bijzonder stukje natuur in Nederland, zeker als je je bedenkt dat dit gebied eigenlijk bedacht was als industrieterrein. Dat ging niet door, er werd riet gepland en er stond moeras, grasland en veel waterplassen. Het gebied is bijzonder fotogeniek en dat geldt zeker ook voor haar bewoners zoals allerlei soorten vogels, edelherten, heckrunderen en konikpaarden.

Een safari naar de Oostvaardersplassen is in ieder seizoen een aanrader. De ruige winter, de lente als alles begint te groeien en bloeien, de warme zomermaanden, maar zeker ook de herfsttijd. Van ongeveer eind september tot half oktober is namelijk bronsttijd, waarbij de krachtige mannetjes al burlend op zoek gaan naar een vrouwtje.

Een andere bijzondere bewoner van het gebied is de zeearend. Daar kun je zeker een indrukwekkende foto van maken, als het je lukt om dit zeldzame dier te spotten. Sinds 2006 broedt deze indrukwekkende vogel hier weer.

De fotogenieke Oostvaardersplassen. Foto: Ellen van den Doel

3. Op de Marker Wadden kom je alleen met de boot

De Marker Wadden zijn alleen varend te bereiken. Voorheen kon dan met de veerboot vanuit Lelystad alleen in de zomermaanden, maar vanaf dit jaar zijn er ook wintertochten. En er zijn meer opties. Zo kun je vanuit Lelystad maar ook vanuit Hoorn met een authentiek zeilschip naar de eilanden. Met een eigen boot kan trouwens ook.

Op dit moment zijn de Marker Wadden zo nieuw, dat ze nog doorlopend in ontwikkeling zijn. De eilanden hebben natuurlijke oevers, die steeds veranderen. Mede daarom is het zo heerlijk om steeds weer terug te komen.

Je kunt een expeditie met een gids boeken, zodat je zeker weet dat je op de allermooiste plekjes komt. Maar ook zonder gids is er genoeg te zien. Zo kun je er heerlijk wandelen over de tien kilometer lange wandel- en vlonderpaden. De omgeving bekijk je het best vanaf de twaalf meter hoge uitkijktoren De Steltloper.

Vogels spotten vanuit de vogelkijkhutten. Foto: Where She Goes X NP Nieuw Land

4. Op zoek naar trekvogels in de Lepelaarplassen

Naast de Oostvaardersplassen liggen ook de Lepelaarplassen op Flevoland. Hun namen danken ze aan lepelaars die hier regelmatig te zien zijn. De plassen zijn overgebleven na de zandwinning en volgelopen met water, toen de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere werd aangelegd. Samen met de rietvelden en natte graslanden vormen de Lepelaarplassen een paradijs voor water- en moerasvogels.

Naast Lepelaars zijn hier nog veel meer vogelsoorten te spotten. Trekvogels strijken hier neer op hun route om een nest te bouwen en hun jongen groot te brengen. Maar ook de grote zilverreiger, de blauwe reiger, de roerdomp, dodaars, porseleinhoen en de ijsvogel zie je regelmatig in het gebied. Een ander bijzonder dier dat hier leeft is de bever.

Tot slot zie je op paaltjes bij en in het water vaak aalscholvers. Je herkent deze vogels omdat zij hun vleugels spreiden om te drogen en zo blijven ze dan een tijdlang zitten. In de Lepelaarplassen is er een aalscholverkolonie. Je ziet ze relatief makkelijk vanuit de vogelkijkhutten langs de onverharde paden. Heb je speciale interesse in de vogels en wil je zoveel mogelijk observatiehutten af? Pak dan de fiets!

Meer over Nationaal Park Nieuw Land? Bekijk de website!

Ook genoeg andere vogels bij de Lepelaarplassen. Foto: Ellen van den Doel

Hoofdfoto: Where She Goes X NP Nieuw Land