Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Tekst: Marloes van Pareren – Fotografie: Marloes van Pareren en Manja Herrebrugh

Hoge golven klotsen tegen de zijkant van de houten klipper “Broedertrouw“. De zeilen zingen in de harde wind terwijl kapitein Arno het schip rustig wat verder meer aan de wind stuurt waardoor we nog iets schever gaan hangen. Medereporter Manja en ik zetten onze voeten nog iets steviger tegen de railing om niet over boord te slaan. Ondanks de harde wind en donkere wolken genieten we met volle teugen. Een grote golf slaat over de voorkant van het schip waar het een regenboog van fijne mist achterlaat.

Aan de horizon doemen vormen op van kleine eilandjes. Een grote meeuw zeilt mee naast het schip alsof het de eindbestemming al kent. Wit strand, vlaktes vol gele bloemen en een houten gebouw als de kop van een buizerd worden steeds duidelijker zichtbaar terwijl de wind over het water de geluiden van duizenden vogels meedraagt. Dit is wat Columbus gevoeld moet hebben toen hij Amerika ontdekte.

Nieuw Land
Onderweg naar Nieuw Land!
Nieuw Land
Er moest ook hard gewerkt worden tijdens de zeiltocht. Hier helpt Manja met het hijsen van de zeilen. Je krijgt het er in ieder geval wel warm van!
Nieuw Land
Lekker schuin varen met de wind vol in de zeilen!
Nieuw Land
Genieten!
Nieuw Land
Land in zicht!

Nieuw Land

Even later zetten Manja en ik, net als Columbus, voet op nieuw land. Alleen is de grond waar wij overheen lopen ook echt nieuw land. We zijn aangemeerd op de Marker Wadden, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. In 2016 is begonnen met het vormen van de eilandgroep Marker Wadden uit zand, steen, slip en klei van de bodem van het IJsselmeer. Nu, zo’n 42 miljoen kuub verder, liggen er vijf nieuwe eilanden in het water. Nog twee eilanden zijn in aanbouw waardoor de gehele Marker Wadden uiteindelijk uit zeven eilanden zal bestaan.

Nieuw Land
Eén van de vogelkijkhutten torent boven het landschap uit. Hij lijkt wel een beetje op een vogelkop toch?
Nieuw Land
Hier staan we nu.
Nieuw Land
Verwacht geen zanderige bende! Er groeit van alles op de eilanden.
Nieuw Land
Zelfs op deze grauwe dag is er aan kleur geen gebrek!

Wat doen jullie op mijn eiland?

Het is een gek idee dat al het zand waar we nu doorheen lopen van de bodem van het IJsselmeer komt; dat er hier tot een paar jaar geleden alleen nog water was. Veel van de bloemen en struiken zijn letterlijk vanaf het vaste land aan komen waaien, met in hun kielzog vele soorten vogels, insecten en vissen. Het voelt niet als een opgespoten stuk land midden in een binnenmeer, maar meer als een verlaten eiland midden in de oceaan.

Schelpjes liggen aan de vloedlijn en overal waar je kijkt is water. Met een hoop geschreeuw scheert er een stern over onze hoofden heen. “Wat doen jullie op mijn eiland?” lijkt hij te vragen. En zo is het ook, dit is niet ons eiland. Dit is hun eiland, wij zijn slechts voorbijgangers in dit natuurparadijsje.

Nieuw Land
Het lijkt wel een strand aan zee!
Nieuw Land
Overal op het eiland kun je deze markante kijktoren zien.
Nieuw Land
Sommige delen wandel je over vlonderpaden.
Nieuw Land
Overal zitten vogels in het water.

Handig om te weten

 • Je kunt maar op één van de eilanden aanmeren en wandelen. De andere eilanden zijn exclusief voor de ontwikkeling van de natuur bedoeld.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om op het eiland te komen. Vanuit Lelystad is er een veerdienst, maar je kunt ook met eigen boot op het eiland aanmeren. Of, als je er een avontuurlijk uitje van wilt maken, boek je net als wij een overtocht met een oud zeilschip vanuit Lelystad!
 • Op het hoofdeiland is 12km aan wandelpaden aangelegd waarbij je kunt kiezen uit routes tussen de 2,5km en 6km lang. Een deel hiervan is in het broedseizoen afgesloten.
 • Bij de haven vind je een zandstrand van 700m lang waar je kunt zwemmen, zonnebaden of zandkastelen bouwen.
 • Op het eiland bevinden zich drie vogelkijkhutten en één 12m hoge uitkijktoren.
 • Er zijn op de Marker Wadden al meer dan 180 soorten vogels gespot! Het is een waar vogelparadijs dus.
 • Aan het strand ligt een eilandpaviljoen waar je informatie over de Marker Wadden vindt en waar je wat kunt eten en drinken.
 • Heb je aan één dag niet genoeg om het eiland te verkennen of wil je je echt als Robinson Crusoë voelen? Dan staan er vier eilandhuisjes die je kunt huren waarna je in alle rust van de zonsondergang op een onbewoond eiland kunt genieten.

Vogels, vogels, vogels

Overal om ons heen is gekwetter, gefluit en geschreeuw. In de vele meertjes naast het schelpenpad zitten ganzen en eenden, boven onze hoofden vliegen meeuwen en langs de waterlijn zijn scholeksters en kluten op zoek naar een lekker hapje. Voor ons steekt net een moeder meerkoet het pad over met in haar kielzog een geordend lijntje met kuikens.

Eén kuiken heeft echter niet opgelet en is nog druk in het riet aan het zoeken naar kleine visjes. Pa, die ook nog in het riet zit, heeft het echter snel in de gaten waarna het afgeleide kuiken een veeg uit de pan krijgt en zich weer bij de rest van het kroost voegt.

Nieuw Land
Natuurlijke geulen omzoomd door groen en bloemen.
Nieuw Land
Er zijn meerdere vogelkijkhutten te vinden op het eiland.
Nieuw Land
Maar op de grond is net zoveel te zien!

Vogels kijken

Ondanks dat er best veel mensen op het eiland zijn lijken de vogels hier geen aanstoot aan te nemen. Ze gaan rustig verder met hun dagelijkse bezigheden als we langslopen en trekken zich er niets van aan als wij stilstaan om ze te bekijken of een foto te nemen. Ook wij hebben geen enkele last van de andere Marker Wadden toeristen, de paden zijn weids opgezet waardoor je regelmatig alleen op loopt of een vogelkijkhut voor jezelf hebt.

Nieuw Land
Zelfs de toegang tot deze vogelkijkhut is mooi om te zien.
Nieuw Land
Nieuw Land
Nieuw Land
Op het eiland staat ook een verrekijker voor als je er zelf eentje vergeten bent (zoals wij!).

Bijzonder uitzicht

Zelfs als je geen vogelspotter bent zijn de kijkhutten een aanrader om even naar binnen te lopen. Ze zijn allemaal op een andere manier opgezet waardoor je bij alle drie een heel verschillende kijk op de natuur krijgt. Vogelhut “Lepelaar” laat je op 3,5m hoogte zien hoe vogels het water induiken op zoek naar eten, terwijl vogelhut “Duikeend” je juist een kijkje onder het wateroppervlak geeft.

Als je geluk hebt zie je net een eend onder water voorbij duiken! En wil je zien wat de vogels zien als ze over de Marker Wadden vliegen? Beklim dan de uitkijktoren “de Steltloper”, vanaf hier heb je uitzicht over het Markermeer en kun je bij helder weer van Almere tot Enkhuizen kijken!

Nieuw Land
Nieuw Land
Nieuw Land

Even opwarmen

Met koude handen en bevroren tenen komen we twee uur later aan bij het strandpaviljoen. Tijd voor een warme chocolademelk met slagroom! Met rode wangen en verwaaide haren genieten we nog even van het uitzicht over het Markermeer. Een kind, met een geel regenjasje en rode laarsjes is druk bezig met schelpjes zoeken op het strand voor ons, terwijl de vader het verkleumd in de wind in de gaten houdt. Eigenlijk is er toch weinig verschil tussen de meerkoet familie en wij mensen…

Nieuw Land
Tijd om even op te warmen met een kop warme chocolademelk!
Nieuw Land
Even genieten…..

Terug in de tijd naar Nieuw Land

Met een rozig gevoel en iets opgewarmd stappen we weer aan boord van de “Broedertrouw” voor de zeiltocht terug naar Lelystad. Het is bijzonder hoe je je midden in Nederland zo ver van alles vandaan kunt voelen. Alsof je aan boord van een oud zeilschip honderden jaren terug in de tijd vaart naar een eiland waar de natuur nog leidend en de mens slechts een voorbijganger is.

Ben je benieuwd wat er nog meer onder Nationaal Park Nieuw Land valt? Houdt dan de website en social media van Outdoordichtbij in de gaten. Binnenkort laten we je zien wat je er nog meer kunt doen!

Nieuw Land
Klaar voor de terugreis!
Nieuw Land
Je zou niet zeggen dat het 2022 is toch?!

2 Reactie op “Zeilen naar Nieuw Land. Een verkenning van de Marker Wadden.”

 • Patrick Boulard
  18 juni 2022 at 19:35

  Wat mooi verwoord en geschreven, het geeft me zin om dit ook te doen, mooi mooi !

  • Marloes van Pareren
   19 juni 2022 at 07:09

   Bedankt voor het compliment! Ik zou het ook zeker aanraden om een keer een tocht naar de Marker Wadden te maken.

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer