Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Het Franse vakantiegevoel in Limburg

Door Koen Somers

In Zuid-Limburg is de zeer diverse Mergellandroute uitgestippeld. De route van ruim 110 kilometer is al in 1960 uitgezet met de kenmerkende zeshoekige bordjes. Je navigatiesysteem kan je dus thuislaten. Het is hier gewoon volop genieten van de diverse uitzichten, maar verlies de bordjes niet uit het oog.

Wij zijn met onze camper neergestreken op een boerencamping in Epen, aan de zuidkant van de route. Uiteraard kan je ervoor kiezen om de route in meerdere dagen met de fiets te rijden en diverse slaapplekken aandoen.

Kamperen
Onze Volkswagen camper

Officieel begint en eindigt de route bij het station in Maastricht maar de route is makkelijk op te pakken vanaf diverse plaatsen. De rit brengt je van heuveltop tot heuveltop, wat soms al aardig doorwerken was voor deze oude bus, met als letterlijk hoogtepunt de Vaalserberg met een hoogte van 322,5 meter boven NAP.

Iedere heuveltop trakteert ons op een ander prachtig uitzicht. Tussen de heuveltoppen door rijden we door kleine typisch Limburgse dorpjes met de bekende vakwerkhuizen. Uiteraard konden we het niet laten om bij verschillende bakkertjes te stoppen voor de lokale specialiteit: Limburgse vlaai!

Lokale producten

Op het moment van schrijven geniet ik van een heerlijk Gulpener Whisky Barrel Aged bier welke gebrouwen en gelagerd is bij Gulpener in Limburg. De route brengt ons langs deze brouwerij en we hebben hier een tussenstop gemaakt en zijn ook even de bijbehorende winkel ingedoken.

Toe aan iets sterkers? Breng dan ook zeker een bezoek aan de Mwórveld Distillery in Moorveld of wijngaard St. Martinus in Vijlen.

Wijngaard
Wijngaard St. Martinus

In één van de dorpjes konden we het niet laten om bij een klein restaurantje twee porties vers gemaakt Limburgs zoervleisj mee te nemen. Dit werd ter plekke bereid en vacuüm verpakt zodat de typische smaak bewaard blijft.

Maastricht en Eijsder Beemden

Na een aantal uren heuvel op heuvel af te hebben gereden kwamen we langzaam aan in de buurt van Maastricht, wat voor een leuke afwisseling in de route zorgt. In Maastricht zijn een hoop leuke eettentjes, kleine winkeltjes en café’s te vinden.

De stad zelf zijn we dit keer niet uitgebreid in geweest omdat we nog een hoop kilometers te rijden hadden. Heb je tijd om uitgebreid te stad door te slenteren? Sla dan zeker de trendy buurt Wyck niet over.

Heb je tijd om uitgebreid te stad door te slenteren? Sla dan zeker de trendy buurt Wyck niet over

Direct na Maastricht kwamen we langs het natuurgebied de Eijsder Beemden, hoewel je er vanuit de stad zo bent lijkt het alsof je in de middle of nowhere bent. In deze omgeving zijn onder andere loslopende paarden te vinden. Dit gebied is populair bij wandelaars en dagrecreanten.

In de zomer kan je hier heerlijk zwemmen en in de winter wordt er volop geschaatst op de ondiepe plassen. De veerpont maakt het zelfs mogelijk om de oversteek te maken naar het Belgische Lanaye.

Camper
Rij-assistentie

Hierna zijn we op een rustig tempo verder gereden tot aan de camping in Epen, waar we heerlijk hebben kunnen eten van ons zoervleisj. We hadden helaas niet al te best weer deze dagen, uiteindelijk hebben we zelfs wat hulp nodig gehad om van ons plekje te komen. Eenmaal los zijn we op een rustig tempo weer huiswaarts gekeerd.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer