Watersnood in Benelux en Duitsland zijn gevolg van klimaatverandering

De overstromingen en de daarop volgende watersnood in het grensgebied van Nederland, Duitsland en België zijn het gevolg van klimaatverandering. De enorme hoeveelheden regen die in korte tijd in het gebied vielen zullen in de toekomst vaker voorkomen.
We moeten rekening houden met drie tot negentien procent meer neerslag in de komende jaren. Dit zijn heldere resultaten uit een uitgebreid internationaal onderzoek waarvoor ook klimaatwetenschappers uit Nederland hun bijdrage leverden.
Door het noodweer dat medio juli over Limburg, België en het westen van Duitsland trok zijn door het noodweer maar liefst 220 mensen om het leven gekomen. Het zwaartepunt van de overstromingen lag bij de rivieren de Ahr en Erft in Duitsland en de Maas in België.
Buitensporige weersomstandigheden
Door opwarming van de aarde is de kans op buitensporige weersomstandigheden in deze regio met een factor 1,2 tot 9 toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. Dergelijke conclusies zijn ook te lezen in de rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Zij stelden zonder voorbehoud vast dat klimaatverandering leidt tot meer en extremere weersomstandigheden.
Namens het KNMI nam Sjoukje Philip deel aan het onderzoek. Zij geeft aan dat heftige regenval ook op andere plekken in Nederland kan plaatsvinden. “De kans is overal in West-Europa toegenomen. Of het leidt tot overstromingen hangt van de lokale situatie af. Dus hoe de ondergrond eruitziet, hoe het water kan wegstromen, wat er van tevoren is gebeurd. En ook het landschap, dat bepaalt hoe het water bij elkaar komt en hoe het ook weer wegstroomt.”
Bron: www.worldweatherattribution.org

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.