Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

De overstromingen en de daarop volgende watersnood in het grensgebied van Nederland, Duitsland en België zijn het gevolg van klimaatverandering. De enorme hoeveelheden regen die in korte tijd in het gebied vielen zullen in de toekomst vaker voorkomen.

We moeten rekening houden met drie tot negentien procent meer neerslag in de komende jaren. Dit zijn heldere resultaten uit een uitgebreid internationaal onderzoek waarvoor ook klimaatwetenschappers uit Nederland hun bijdrage leverden.

Door het noodweer dat medio juli over Limburg, België en het westen van Duitsland trok zijn door het noodweer maar liefst 220 mensen om het leven gekomen. Het zwaartepunt van de overstromingen lag bij de rivieren de Ahr en Erft in Duitsland en de Maas in België.

Buitensporige weersomstandigheden

Door opwarming van de aarde is de kans op buitensporige weersomstandigheden in deze regio met een factor 1,2 tot 9 toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek. Dergelijke conclusies zijn ook te lezen in de rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Zij stelden zonder voorbehoud vast dat klimaatverandering leidt tot meer en extremere weersomstandigheden.

Namens het KNMI nam Sjoukje Philip deel aan het onderzoek. Zij geeft aan dat heftige regenval ook op andere plekken in Nederland kan plaatsvinden. “De kans is overal in West-Europa toegenomen. Of het leidt tot overstromingen hangt van de lokale situatie af. Dus hoe de ondergrond eruitziet, hoe het water kan wegstromen, wat er van tevoren is gebeurd. En ook het landschap, dat bepaalt hoe het water bij elkaar komt en hoe het ook weer wegstroomt.”

Bron: www.worldweatherattribution.org


Lees meer over klimaat en weer op Alpenweerman.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer