Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

FOTOREPORTAGE | Op weg naar de horizon in de Slufter op Texel

Door Sabrina Gaudio

De Slufter, misschien wel het meest bekende natuurgebied op Texel. En dat is niet voor niets, want het is een uniek en magisch mooi gebied, dat in directe verbinding met onze Noordzee staat. Tal van keer ben ik erdoorheen gewandeld, het krekenstelsel van de Slufter. Het is elke keer weer anders, dit dynamische gebied dat continu veranderd.

De Slufter, Texel | Sabrina Gaudio
De Slufter, Texel | Sabrina Gaudio

Dynamisch gebied

Zo staat het na een hevige storm soms onder water, in de zomer kleurt de Slufter dan weer pimpelpaars door de ontelbaar veel bloemen die er bloeien. Deze dag in Maart liepen we onder een wolkendek en moesten we her en der een kreek overspringen, tijdens ons gestruin door het natuurgebied.

Struinen door de Slufter

Eindeloos struinen dus, door de Slufter. Met een beetje geluk kom je zelfs de kudde konikspaarden tegen die er grazen. Je kunt er ook voor kiezen om één van de wandelpaden te nemen, die doorlopen tot aan de geul en naar zee. De allermooiste en meest uitgebreide is de 15 kilometer lange Wandeling Duinen van Texel. Deze wandelroute gaat door het noordelijk deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je start bij de Cocksdorp en loopt naar Ecomare, met als hoogtepunt de Slufter. Hier download je de folder van deze route.

Korte wandelroute Slufter

Maar er zijn ook een aantal kortere routes die je kunt nemen om toch optimaal te genieten van de Slufter. Zo is er het Familiepad De Slufter (0,8 km), dat start vanaf De Cocksdorp. Voor kinderen is er de avontuurlijke Slufter Speurtocht (2 km). Hiervoor kun je de speciale app downloaden.

De stilte van Texel

Slapen op Texel is een feestje, want hoe fijn is het om ’s ochtends wakker te worden bij het geluid van de golven en zingende vogels? Wij kozen voor Hotel Prins Hendrik in het Noorden van Texel, waar je de echte Texelse stilte kunt ervaren. Prins Hendrik staat op één van de mooiste locaties van Texel: op een steenworp afstand van de Waddenzee en omringd door drie natuurgebieden. Hier ervaar je het eilandgevoel pas écht.

Duurzaam genieten

Daarnaast is Hotel Prins Hendrik Waddengoud gecertificeerd en geeft daarmee de garantie dat de producten die zij gebruiken uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn gemaakt. Win/win, toch?!

Zelf ook op Waddenavontuur naar Noord-Texel? Alles wat je moet weten vind je op VVV Texel. Overnachten in de natuur doe je bij Prins Hendrik Hotel.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer