FOTOREPORTAGE | Op weg naar de horizon in de Slufter op Texel

Door Sabrina Gaudio

De Slufter, misschien wel het meest bekende natuurgebied op Texel. En dat is niet voor niets, want het is een uniek en magisch mooi gebied, dat in directe verbinding met onze Noordzee staat. Tal van keer ben ik erdoorheen gewandeld, het krekenstelsel van de Slufter. Het is elke keer weer anders, dit dynamische gebied dat continu veranderd.

De Slufter, Texel | Sabrina Gaudio
De Slufter, Texel | Sabrina Gaudio

Dynamisch gebied

Zo staat het na een hevige storm soms onder water, in de zomer kleurt de Slufter dan weer pimpelpaars door de ontelbaar veel bloemen die er bloeien. Deze dag in Maart liepen we onder een wolkendek en moesten we her en der een kreek overspringen, tijdens ons gestruin door het natuurgebied.

Struinen door de Slufter

Eindeloos struinen dus, door de Slufter. Met een beetje geluk kom je zelfs de kudde konikspaarden tegen die er grazen. Je kunt er ook voor kiezen om één van de wandelpaden te nemen, die doorlopen tot aan de geul en naar zee. De allermooiste en meest uitgebreide is de 15 kilometer lange Wandeling Duinen van Texel. Deze wandelroute gaat door het noordelijk deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Je start bij de Cocksdorp en loopt naar Ecomare, met als hoogtepunt de Slufter. Hier download je de folder van deze route.

Korte wandelroute Slufter

Maar er zijn ook een aantal kortere routes die je kunt nemen om toch optimaal te genieten van de Slufter. Zo is er het Familiepad De Slufter (0,8 km), dat start vanaf De Cocksdorp. Voor kinderen is er de avontuurlijke Slufter Speurtocht (2 km). Hiervoor kun je de speciale app downloaden.

De stilte van Texel

Slapen op Texel is een feestje, want hoe fijn is het om ’s ochtends wakker te worden bij het geluid van de golven en zingende vogels? Wij kozen voor Hotel Prins Hendrik in het Noorden van Texel, waar je de echte Texelse stilte kunt ervaren. Prins Hendrik staat op één van de mooiste locaties van Texel: op een steenworp afstand van de Waddenzee en omringd door drie natuurgebieden. Hier ervaar je het eilandgevoel pas écht.

Duurzaam genieten

Daarnaast is Hotel Prins Hendrik Waddengoud gecertificeerd en geeft daarmee de garantie dat de producten die zij gebruiken uit dit gebied afkomstig zijn en op een duurzame wijze zijn gemaakt. Win/win, toch?!

Zelf ook op Waddenavontuur naar Noord-Texel? Alles wat je moet weten vind je op VVV Texel. Overnachten in de natuur doe je bij Prins Hendrik Hotel.