Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Struinen over de Veluwezoom

Een fotoreportage van Sabrina Gaudio | 9 juni 2020

De Hollandse natuur is mooi. Uniek. Afwisselend. Wild. Ongerept. Nou ja, ga zo maar door. Ons eigen landje telt maar liefst 21 nationale parken. Niet niks, voor een land dat slechts een minuscuul stipje op de wereldkaart is. Deze parken samen vertellen het verhaal van onze eigen Nederlandse natuur. Mijn doel voor de komende maanden is al deze parken allemaal te bezoeken. Wel met camera in de hand natuurlijk.

Foto: Sabrina Gaudio

De Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland. Ik was er al vaker geweest, maar altijd tijdens de winter, als dikke pakken sneeuw de uitgestrekte heide bedekken. Altijd ging ik weer terug naar de Veluwezoom. Door de hoge ligging van het Nationaal Park, vind je nergens anders op de Veluwe uitzichten zoals daar; het heuvelachtige landschap strekt zich als een golvende deken voor je uit. Je vindt hier nog stukken ongerepte natuur waarbij heide, bossen en stuifzandvlaktes zich afwisselen.

Mijn doel voor de komende maanden is al deze parken allemaal te bezoeken, met camera in de hand natuurlijk

Ik liep die dag de Veluwezoom-Posbank-route, maar nooit eerder was het zo rustig en prachtig. Vond ik dan. De eerste stappen die ik maakte in de bossen bij Landgoed Heuven beloofde al veel goeds: na zo’n tien minuten lopen zag ik een jonge ree voorzichtig de bossen uitstappen. Heel voorzichtig volgde ik zijn pad en legde hem vast, grazend tussen de hoge bomen.

Foto: Sabrina Gaudio

Een stukje verder zag ik de herderinnen van De Rhedense Schaapskudde met hun schapen de heide in trekken. Ze verlieten net de 19e-eeuwse schaapskooi op landgoed Heuven, het thuis voor deze kudde Veluwse heideschapen. Dit ras dat in 1960 bijna uitgestorven was. telt inmiddels weer zo’n 1300 dieren, mede door de inzet van de Stichting Rhedense Schaapskudde. Gebiologeerd keek ik toe hoe de twee honden de kudde perfect in het gareel hielden. De schapen trokken verder de heide op en ik volgde de rest van de wandelroute, aangegeven door paarse markeringen op de paaltjes.

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Ik wandelde verder over De Posbank en vergaapte me aan het glooiende landschap. Is dit echt Nederland?! Ik was een beetje teleurgesteld toen ik na zo’n 5,5 kilometer dan toch echt het eindpunt van de route bereikte. Eigenlijk wilde ik nog een keer, maar die bewaar ik toch voor later.

Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio
Foto: Sabrina Gaudio

Ik maakte een proefwandeling voor Rocky Roads’ women-only Fotoworkshop ‘Purple Rain’ in augustus, wanneer diezelfde heide pimpelpaars kleurt. Tijdens deze workshop leer je de basis van de fotografie, terwijl je ook nog eens een superleuke dag beleeft, in een groep met gelijkgestemde vrouwen. Je kunt een dag of een heel weekend mee naar de Veluwe.

Praktische informatie
Bezoekerscentrum Veluwezoom
Heuvenseweg 5a, 6991 JE Rheden (GD)
Toegang van zonsopkomst tot zonsondergang
Honden zijn welkom, mits aangelijnd


Lees ook over de Veluwe op Mountainreporters.com


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer