Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Na een lange droge periode helpt het nattere weer van deze week de heidevelden op De Hoge Veluwe nu in hoog tempo tot volle bloei te komen. Op zich al genoeg reden voor een bezoek, maar wie in het weekend van 20 en 21 augustus het Park bezoekt kan een bijzonder aandenken mee naar huis nemen. In het natuurgebied is een terrein van één hectare vrijgesteld om er een gratis bosje heide te komen knippen.

Het Park staat voor een weloverwogen beheer van zijn landschappen en de daarbij behorende flora en fauna. Benutting van natuur zoals dit gebeurt bij de houtoogst en het wildbeheer, is steeds een middel om andere doelstellingen bij het beheer van het natuurgebied te bereiken. Dit gebeurt al jaren tijdens het Zaag je eigen kerstboom-evenement, waarbij bezoekers ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg kunnen zagen en benutten als ecologisch verantwoorde kerstboom. 

Moeflons, afbranden en maaien

Heide is een landschapstype dat door de mens in stand wordt gehouden. Dit vraagt om beheersmaatregelen zoals begrazing met moeflons, afbranden en maaien. Juist bij de laatstgenoemde wijze van beheer schept dit de mogelijkheid -voordat een heideperceel in het najaar wordt gemaaid- om als bezoeker van het Park een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen. 

Om de bezoeker te informeren over het beheer van de heide en de zeldzame flora en fauna zijn er op de locatie natuurgidsen aanwezig. Tevens is er een imker aanwezig en zal er een demonstratie worden gegeven over het heidebeheer rond 1900.

Praktische informatie

Naam evenement: Hei is er voor jou!

Data: 20 en 21 augustus 2022

Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur

Prijs: gratis (excl. entree Park)

Tip: neem je eigen snoeischaar mee

Geïnteresseerde bezoekers halen vooraf bij het Museonder de Hei is goed-bon,waarna zij naar de aangegeven locatie gaan om hun eigen bosje heide te knippen. De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het centrum van het Park) te bereiken. 

Meer informatie: www.hogeveluwe.nl

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer