Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Doe jij dit weekend mee met de vleermuizentelling?

Bron: NU.nl

De Zoogdiervereniging vraagt natuurliefhebbers om dit weekend vleermuizen te tellen in hun tuin. Dat kan het best ’s avonds rond 22.00 uur, aldus de organisatie. De Jaarrond Tuintelling-organisatie is vooral bekend door de vlinder- en vogeltelling die twee keer per jaar plaatsvindt. Daarnaast kunnen natuurliefhebbers dus ook twee keer per jaar vleermuizen turven.

Vanaf zonsondergang

“Om vleermuizen te kunnen zien, kun je het best vanaf zonsondergang een uur in de tuin gaan zitten. Dat is op 23 en 24 mei vanaf ongeveer 21.35 uur”, adviseert Tuintelling.nl. “Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag.”

Zoekkaart

De organisatie heeft een zoekkaart gepubliceerd waaruit mensen kunnen opmaken welke vleermuissoort ze hebben gespot. Zo woont de gewone dwergvleermuis in spouwmuren en onder dakpannen en kiest de gewone grootoorvleermuis voor rustige oude zolders en holle bomen. De watervleermuis kiest ook voor boomholten, maar is daarnaast boven het wateroppervlak van bijvoorbeeld een vijver te zien.

vleermuizentelling
Vleermuizen. Foto: Hans Veth, Unsplash

Tuintellers worden gevraagd om hun score door te geven op de website van de organisatie. Een jaar geleden eindigde de teller na twee avonden op negentienhonderd.

Bron: NU.nl

2 Reactie op “Doe jij dit weekend mee met de vleermuizentelling?”

 • Patty
  23 mei 2020 at 12:09

  Hallo.
  Ik zie bij onze achterburen steeds vleermuizen de spouwmuur invliegen..denk dat dat ook bij mij gebeurt. Is er een gezondheidsrisico hierbij? Of kan dat geen kwaad?

  Gr. Patty

  • Edwin Hagenouw
   23 mei 2020 at 13:05

   Hallo Patty, geen idee of dat kwaad kan. Misschien even informeren bij de Zoogdierenvereniging.
   Groet, Edwin

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer