Ken je het Vogtland al? Dat is een regio in de Duitse deelstaat Saksen, in het oosten tegen de grens met Tsjechië. Om het gebied echt goed te leren kennen, doe je de Vogtland Panoramaweg. Deze rondwandeling van 225 kilometer start en eindigt bij de Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau. Deze bezienswaardigheid is ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

Om de 567 m over het dal te overbruggen zijn maar liefst 26 miljoen bakstenen gebruikt! Maar ook de rest van de route is prachtig, langs klassieke stadjes als Plauen, het kuuroord Bad Elster en de muziekstad Markneukirchen. Lees snel verder waarom deze wandelroute op je wishlist moet.

Direct de hele route checken? Dat kan op de website van Vogtland Toerisme

Prachtige zonsopgang in het Vogtland. Foto: TVV T. Peisker

Indrukwekkend startpunt: de langste bakstenen brug ter wereld

De Göltzschdalbrug Vogtland bestaat volledig uit bakstenen. Een bijzondere prestatie, want het is de allerlangste bakstenen brug ter wereld. De diepe vallei van het Göltzschdal in het Vogtland moest in de 19e eeuw worden overwonnen voor de aanleg van de spoorlijn tussen Leipzig en Neurenberg. Ingenieur Johann Andreas Schubert, tevens constructeur van de eerste Duitse stoomlocomotief, rekende de brug door en kwam met een baanbrekend ontwerp. Eind mei 1846 werd de eerste steen gelegd.

De Göltzschtalbrücke. Foto: TVV S.Theilig

Nog steeds in gebruik als spoorbrug

De bouwplaats was voor die tijd enorm. Elke dag werden langs de spoorlijn 50.000 stenen gebakken uit lokale kleiafzettingen door 20 steenfabrieken. Toen de brug klaar was waren er 26 miljoen bakstenen gebruikt!

In juli 1851 werd de brug voltooid, destijds ook de hoogste brug ter wereld. De Göltzschtalbrücke is tegenwoordig niet langer de hoogste brug, maar is nog wel steeds recordhouder van de grootse brug uit bakstenen. Ook nu nog rijden er dagelijks treinen overheen. Oh ja, het ‘kleinere’ zusje, de nabijgelegen Elstertalbrücke, is de op één na grootste. In de brug over het Elsterdal werden ‘maar’ 12 miljoen bakstenen verwerkt.

De maar ietsjes kleinere Elstertalbrücke. Foto: TVV S.Theilig

Op naar de hoofdstad van het Vogtland: Plauen

Via de prachtige natuur van het Vogtland maak je elke etappe weer de mooiste kilometers. Bereid je voor op de mooiste vergezichten en heel veel groen. De stad Plauen ligt ook op de route. Deze stad werd beroemd om zijn kantstoffen, vooral voor bruidsjurken.

Nog altijd worden er demonstraties gegeven over textiel en borduurwerk en als dat nog niet genoeg is voor je, dan kun je naar het kantmuseum (Plauener Spitzenmuseum). Dit is gevestigd in het historische raadhuis. Bovendien bestaat Plauen in 2022 900 jaar! Een extra feestelijke reden om deze leuke stad te bezoeken.

Burcht Mylau. Foto: TVV S.Theilig

Veel prachtige oude bouwwerken

Hoewel Plauen grotendeels werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de oude stad veel van zijn pareltjes behouden, zoals bijvoorbeeld de Barokke Lutherkerk en de Gotische Johanniskirche. Enkele wolhandelaren, die lokaal bekend stonden als de ‘Füsten von Plauen’, lieten eind 18e eeuw twee herenhuizen bouwen in Empirestijl. In deze huizen zit nu het Vogtlandmuseum, waarvan de feestzaal geregeld voor concerten wordt gebruikt. Amusement wordt ook geboden door het Vogtland Theather en het Malzhaus met zijn Romaanse keldergewelven.

Beklim de Schneckenstein. Foto: TVV S. Theilig

Nog meer bruggen!

Na het verlaten van de stad loop je weer de natuur in. Er is veel water hier, waardoor je nog een aantal bruggen tegenkomt. Bij Plauen zijn al drie bijzondere bruggen. De Elsterbrücke uit 1244 is de oudste stenen brug in Saksen en één van de oudste in Europa.

De twee andere bruggen vind je in de Syravallei: de spoorbrug met elf bogen uit 1873 en de dertig jaar later gebouwde Friedensbrücke. Deze behoort met een lengte van 90 meter tot de langste stenen boogbruggen ter wereld.

Genieten bij een meertje: even pauze! Foto: TVV T.Peisker

Land van muziek: hier worden instrumenten gemaakt

Kom je in de buurt van Markneukirchen dan klinkt er muziek! Al eeuwenlang worden hier muziekinstrumenten gemaakt en nog altijd worden hier vele strijk- en blaasinstrumenten, harmonica’s en accordeons van topkwaliteit gemaakt. Wandel onderweg eens binnen bij makers van gitaren, harmonica’s, violen of saxofoons. Zij vertellen enthousiast over hun vak.

Of ga naar het museum in Markneukirchen dat ruim 1.000 muziekinstrumenten herbergt uit de hele wereld. Natuurlijk kun je de instrumenten ook beluisteren. Heb je er dan nog geen genoeg van, ga dan langs bij het Grassi Museum in Leipzig, met ook een zeer grote collectie muziekinstrumenten.

CC0_Erlebniswelt Musikinstrumentenbau_1_(c)_Danny-Otto (33)

Wandelen door een wintersportgebied

Afhankelijk van je wandelsnelheid loop je de gehele rondwandeling in een dag of tien. Het wandelprofiel van de dag-etappes is wisselend; van relatief gemakkelijk tot pittig in de buurt van wintersportplaats Klingenthal. Je vindt daar de Olympische Vogtland Arena, bekend van het schansspringen. Lekker om even wat hoogtemeters te maken en natuurlijk te genieten van een prachtig panorama.

Schans in de Vogtland Arena. Foto: TVV T. Peisker

Meer over de Vogtland Panoramaweg

De Vogtland Panoramaweg is een rondwandeling van in totaal 225 kilometer. Dat betekent dat het begin- en eindpunt op dezelfde plek ligt. De route is opgedeeld in etappes van 12 tot 24 km. Een ervaren wandelaar volbrengt deze rondtour binnen een week, maar natuurlijk kun je er ook langer over doen of slechts een deel van de etappes lopen kan ook.

Kijk van tevoren even naar de afzonderlijke etappes, want een aantal kent een licht wandelprofiel, maar er zijn ook etappes bij met behoorlijke hoogteverschillen. Vooral in de buurt van wintersportplaats Klingenthal. In z’n geheel is het een wandelroute die door iedereen met een goede basisconditie afgelegd kan worden. De route is gemarkeerd met bordjes met het VPW-logo (Vogtland Panorama Weg) Bekijk hier alle informatie over de Panoramaweg.

Hier lees je alles over wandelen in Saksen

De Kapellenbergturm Schönberg bij Bad Brambach

Hoofdfoto: TVV S.Theilig