Op zoek naar een typisch Belgische langeafstandswandeling in de Ardennen? Dan hebben we een bijzondere voor je gevonden! Je kunt namelijk een wandeling maken naar drie grote trappistenabdijen in de regio, op een route van in totaal maar liefst 290 kilometer. Ontzettend leuk om de abdijen af te vinken, maar minstens net zo mooi langs deze bijzondere themaroute is het rustgevende landschap van Chimay, Rochefort en Orval.

Lees snel verder om meer te weten te komen over de route én de abdijen!

Lees meer over Langeafstandswandeling tussen trappistenabdijen

Trappistenabdijenroute © WBT – Olivier Legardien

Wat is eigenlijk een trappist?

Als je wel eens een speciaalbiertje drinkt zal de term trappist je ongetwijfeld bekend voorkomen. Maar wat is het precies? Een trappist is een abdijbier, maar een abdijbier mag zich niet zomaar trappist noemen. Pas als een biertje voldoet aan strenge regels krijgt het de titel trappist.

Zo moet een echte trappist worden gebrouwen binnen de muren van een Cisterciënzerabdij, onder controle van de Trappistengemeenschap. Een andere bijzondere regel is dat het grootste deel van de inkomsten naar maatschappelijke doelen gaat.

Heerlijke bieren van Orval © Daniel Elke

Meer over LAW van de Trappistenabdijen in Wallonië

In totaal is de Lange Afstand Wandeling (LAW) of Grote Routepad (GR) 290 kilometer lang. Deze afstand is in tweeën verdeeld: de etappe Chimay-Rochefort (174 km) en die van Rochefort-Orval (116 km). Je kunt kiezen in welke richting je de etappes wandelt, want de gehele route is in twee richtingen bewegwijzerd.

Je komt als je de gehele route aflegt langs drie abdijen: de Abdij van Orval, de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort en de Abdij van Scourmont in Chimay. Ook ligt een brouwerijbezoek over trappistenbier Espace Chimay op de route.

Bezoek de prachtige Abdij Orval © Christophe Vandercam

Over de Abdij van Orval    

De Abdij Notre-Dame d’Orval werd gesticht in 1132 en is een van de meest opmerkelijke Cisterciënzerabdijen van België. De gebouwen op deze authentieke en historische plek zijn prachtig, net als de kunstcollecties én natuurlijk het trappistenbier. Bovendien ligt de abdij in een van de mooiste regio’s van België, de Gaume. In de abdij woont ook nu nog een monnikengemeenschap.

Heerlijk relaxten bij de Abdij Orval ©mathieupdotcom_2020

De Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort

De Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort komt uit 1230 en ligt net buiten het centrum van Rochefort. Ook hier woont nog steeds een gemeenschap trappistenmonniken, de Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Hoewel de abdij vooral bekend staat om de brouwerij, kun je alleen de kerk bezoeken. De brouwerij en de abdij zelf niet. Maar niet getreurd: je kunt er natuurlijk wel de heerlijke trappistenbieren proeven.

De Abdij Notre-Dame de Saint-Remy © CGT – Arnaud Siquet

De Abdij van Scourmont in Chimay

Tot slot de Abdij van Scourmont. Ontdek de abdij die prachtig op een plateau bij Chimay ligt en leer meer over de trappistenbieren en -kazen van Chimay. De abdij is nieuwer dan de eerdere, want ‘pas’ in 1850 kwam een kleine groep monniken naar deze plek. Zij stichtten er een prachtig klooster en ontwikkelden een boerderij, een brouwerij en een kaasfabriek. Trek ook zeker genoeg tijd uit om de prachtige tuin te bezoeken, en voor de Chimay Experience.

Bierproeverij in Auberge de Poteaupré Espace Chimay © Espace Chimay

Brouwerijbezoek over trappistenbier Espace Chimay

Bierliefhebbers plannen zeker een bezoekje aan de Espace Chimay, gewijd aan de trappistenbieren én kazen van Chimay. De ‘Chimay Experience‘ is een interactieve en permanente tentoonstelling en je sluit deze geweldige ervaring af met een proeverij van Chimay-bieren.

Lees alles over Langeafstandswandeling tussen trappistenabdijen en download de gpx-bestanden

Hoofdfoto: Trappistenabdijenroute  © WBT – Olivier Legardien