Wist je dat er in de Belgische Ardennen veel verschillende wildparken te vinden zijn? Dierenliefhebbers kunnen hier dan ook hun hart ophalen. Herten, reeën, everzwijnen, maar ook wolven, vossen en wasberen: je hebt de kans om al deze prachtige dieren in het echt te zien. Om je te helpen kiezen welk wildpark je wilt bezoeken, hebben wij er vier voor je op een rijtje gezet.

Ga op avontuur op het Domein van de Grotten van Han © WBT – David Samyn

Wildpark van Saint-Hubert is een beschermd natuurgebied

Het wildpark van Saint-Hubert ligt in het hart van de Ardennen. Je ontdekt de natuur van Wallonië en de dieren die hier leven. Het beschermde natuurgebied is een prachtige en bosrijke omgeving waar je verschillende wandelroutes kunt volgen. Als je in het voorjaar komt, kun je ook nog eens dieren met hun jongen spotten, zoals herten en hertenkalveren, reeën , everzwijnen met hun jongen en gedomesticeerde dieren.

Dichtbij de herten in Wildpark Saint-Hubert © WBT – Bruno Dalimonte

In het Wildpark van La Roche-en-Ardenne zie je wolven en lynxen

Het Wildpark van La Roche-en-Ardenne ligt in Belgisch Luxemburg en het is een geweldige bestemming voor het hele gezin. Wandel door het Ardense bos, bijvoorbeeld langs het bosparcours van 1,2 km waar de dieren leven in een omgeving die heel erg lijkt op hun natuurlijke habitat. Welke dieren dat zijn? Je treft hier wolven, lynxen, hertachtigen, everzwijnen, vossen en wasberen.

Vogelfans kiezen voor het educatieve vogelparcours waar je je ornithologische kennis kunt testen. Voor de kleintjes (en hun dierenliefhebbende ouders!) is er de minihoeve met ezels, geiten, varkens en andere dieren. Sluit je bezoek af met een drankje op het terras met zicht op de speeltuin.

Sta oog in oog met een wolf op het Wildpark van La Roche-en-Ardenne ©L Chapelle

Wilde dieren en imposante grotten in Wildpark van het Domein van de Grotten van Han (Han-sur-Lesse)

Een bijzondere bestemming voor natuurliefhebbers is absoluut de Grotten van Han. Daar beleef je namelijk de fauna en de flora van de Ardennen in het Wildpark, gelegen op het natuurdomein van de Grotten van Han.

Je ziet hier bedreigde diersoorten zoals de Europese bizon (wisent) of het Przewalskipaard. Ook kun je van dichtbij wilde dieren uit de omgeving zien, zoals de wolf, de lynx, het hert of de beer. Een bezoek kan met de safari-car, of als je liever op eigen gelegenheid gaat met een 5 kilometer lang wandelpad.

Bekijk de wilde dieren van heel dichtbij in Domein van de Grotten van Han © Marc Steichen

Doe het pad van het Wildpark van het Domein van de Grotten van Han

Wandel tussen de Europese diersoorten via het uitgestippelde pad. Dit pad volgt een deel van de oude route van de panoramische tram die ooit bezoekers naar de ingang van de Grot bracht. Onderweg kom je uitkijkposten tegen, maar ook bankjes en picknicktafels voor een heerlijk uitje. Na 2,5 km kun je de wandeling beëindigen en een shuttle nemen naar het berenverblijf. Ga wat hoger en observeer de hertachtigen op de vlakte vanaf een loopbrug.

En heb je er dan nog niet genoeg van? Overnacht dan tussen de bomen: in het hart van het dierenpark verblijf je in een Tree Tent, van waaruit je herten, damherten, oerossen, Przewalskipaarden of moeflons kunt observeren.

Zicht van bovenaf op het Domein van de Grotten van Han © WBT – David Samyn

Wild Park Coo vlakbij de watervallen in Stavelot

Tot slot ontdek je de mythische dieren uit de prachtige Belgische bossen in het Wild Park Coo, vlakbij de Watervallen van Coo in hartje van de Ardennen. Stap aan boord van het treintje en geniet op je gemak van de dieren om je heen. Je hebt zo’n 40 minuten onderweg en met een beetje geluk spot je herten, damherten, everzwijnen en wolven in hun natuurlijke omgeving .

Meer weten over de wildparken in de Ardennen? Lees dan hier verder!

Hoofdfoto: Wildpark van Han © A. Petit