Fietsen in de winter is heerlijk! Door de inspanning heb je het lekker warm, ook als het buiten koud is. Bovendien is de omgeving werkelijk prachtig in de wintermaanden, zeker als het gevroren heeft en de akkers en weilanden wit kleuren. Je komt onderweg maar weinig andere mensen tegen en na afloop warm je binnen lekker weer op.

Om de pracht van Nederland te beleven, hebben we drie fietsroutes door het Waddengebied voor je geselecteerd. Ze liggen alle drie in Friesland en voeren je langs de Waddenkust. Zorg voor een warme broek en schoenen, pomp je banden op en ga op pad. Oh ja, vergeet vooral je handschoenen niet!

Winters landschap bij Moddergat. Foto: Marcel van Kammen

Terpenlandroute: rondje van 44 kilometer vanuit Dokkum

Als eerste hebben we de Terpenlandroute voor je bedacht. Deze tocht start in Dokkum en voert je – de naam geeft het al een beetje weg – langs een aantal terpen. Zo kom je ook langs de hoogste terp van Nederland: de Hogebeintum die maar liefst 8,8 meter boven zeeniveau ligt.

Onderweg is er genoeg te bekijken, dus trek genoeg tijd uit om af en toe even te stoppen. Naast de terpen kom je ook langs het Kerkmuseum, het prachtige dorpje Moddergat en het piepkleine plaatsje Niawier. Een flink stuk van de fietsroute loopt over de Waddendijk. Je fietst dan pal langs de Waddenzee richting het noordelijkste puntje van Friesland. In de verte zie je de Waddeneilanden liggen.

Aan het einde van de tocht kom je weer terug in het mooie historische Dokkum waar je een gezellig café kunt uitzoeken voor een welverdiende warme chocolademelk met slagroom.

Bekijk de Terpenlandroute en download de gpx

Holwerd en het buitendijkse gebied waar Holwerd aan Zee moet komen. Foto: Marcel van Kammen

Rondje Holwerd binnen- en buitendijks

Deze fietstocht van 47 kilometer verbindt het vasteland met de zee, zowel letterlijk als figuurlijk. Je brengt namelijk bij het projectbureau Holwerd an Zee, waar plannen worden gemaakt om de oude terp opnieuw in directe verbinding te brengen met de Waddenzee. Inderdaad, ook tijdens deze tocht rondom Holwerd zie je terpen. Je fietst erlangs als je langs de Holwerdervaart fietst.

Bijzonder is dat je zowel aan de zeezijde als aan de landzijde van de Zeedijk fietst, waarbij je ook langs de pier rijdt waar de boot naar Ameland vertrekt. Langs deze route is ook het kunstwerk ‘Wachten op hoog water’ niet te missen.

Je hoeft trouwens niet je eigen fiets mee te nemen. Je kunt namelijk een fiets huren bij Fietsverhuur Holwerd. Ideaal, als je toevallig in de buurt bent en ineens zin hebt om deze tocht te doen. In Holwerd en omgeving vind je een aantal accommodaties om er een (lang) weekend weg van te maken.

Bekijk de route van Rondje Holwerd en download de gpx

Fietsen vlakbij Dokkum – Sebastiaan Rodenhuis

Lekker uitwaaien in de zilte lucht van de Waddenzee

Tot slot nog een mooie tocht van 45 kilometer die je zowel langs de Waddenzee als ook langs het mooie Nationaal Park Lauwersmeer brengt. In vroeger tijden was dit meer nog gewoon de zee en stroomden zoet en zout water in elkaar over. Het achterland overstroomde echter regelmatig en daarom werd ruim 50 jaar geleden besloten om een dam te bouwen. Hiermee ontstond het Lauwersmeer, een waar vogelparadijs.

Tijdens deze fietstocht zie je de pracht van het gebied in de winter. Maar niet alleen dat, want je rijdt ook langs Friese terpdorpjes als Wierum, Metslawier, Anjum, Ee en Paesens-Moddergat. Trek genoeg tijd uit om af en toe even van de pedalen te stappen, want deze historische plaatsjes zijn zeker een bezoekje waard.

Het start- en eindpunt van de route ligt in het mooie Moddergat.

Bekijk de route Langs de overs van de Waddenzee en het Lauwersmeer

Alles over fietsen in het Waddengebied

Wij hebben drie van onze favoriete fietstochten uitgezocht, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mooie routes te vinden in Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden.

Wil je meer inspiratie of kun je geen genoeg krijgen van dit prachtige stuk van Nederland, kijk dan op de website. Daar staan bijna 70 verschillende fietsroutes op.

Lees meer over fietsen en de fietsroutes in het waddengebied

Hoofdfoto: Marcel van Kammen