De Malerweg – oftewel de schilderroute – door het nationale park Sächsische Schweiz heeft een bijzondere oorsprong. Van oudsher raken kunstenaars geïnspireerd door de natuur in het Elbsandsteingebirge in Saksen. In hun voetsporen is de Malerweg uitgezet. Tijdens het wandelen wordt het je al snel duidelijk waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen.

De totale route van 112 kilometer bestaat uit acht (dag)etappes van circa 15 km met verschillende profielen, van licht tot zwaar. De bizarre rotspartijen bieden een onvergetelijk schouwspel en zijn extreem fotogeniek. Kijk maar naar onderstaande foto’s en je weet genoeg!

Wat een uitzichten!

De grillige rotsformaties van het Elbsandsteingebirge

Het Elbsandsteingebirge ligt ten zuidoosten van Dresden. Het mergelsteen sleet in een miljoen jaar door water, met als resultaat het ontstaan van grillige rotsformaties in allerlei vormen. Het grootste deel is een nationaal park met als naam de ‘Sächsische Schweiz’.

Al in de 18e eeuw kwamen er kunstenaars naar het Elbsandsteingebergte om schilderijen te maken die geïnspireerd waren op het spel van moeder natuur. Dit nationale park is één van de grootste trekpleisters van Saksen.

Prachtig uitzicht, pittige trajecten en het hoogst gelegen kasteel van Duitsland

Bij de inrichting van de Malerweg hield het verkeersbureau zich aan de strenge criteria voor kwaliteitswandelwegen van het Deutsche Wanderverband. Alle routes zijn goed bewegwijzerd en opstappunten zijn met het openbaar vervoer bereikbaar.

Het bekendste punt is ongetwijfeld de Brug van Bastei. Het is een toeristische locatie die veel bezoekers trekt (ook niet-wandelaars) die van het weidse uitzicht willen genieten. Laat je echter niet afschrikken door deze ene drukbezochte plek, want de Malerweg kent vooral veel heel rustige trajecten middenin de natuur. Vooral de zuidelijke delen, tegen de grens met Tsjechië, hebben een pittig wandelkarakter en voeren langs bergkloven, bergmeertjes en waterstromen.

Het bijzondere Elbsandsteingebirge. Foto: Martin Rak

Königstein boven de wolken

Naast het natuurschoon en de vergezichten biedt de route ook stadjes aan de Elbe en de Vesting Königstein. Dit is het hoogst gelegen kasteel van Duitsland en het ligt op de enorme tafelberg Lilienstein met spectaculaire vergezichten op het nationale park.

Königstein ligt zó hoog dat bij mist of lage bewolking de fortificaties boven de wolken uitsteken.

Vesting Königstein vanuit de lucht. Foto: Frank Lochau – Procopter

Prachtige pittoreske stadjes als Pirna en Bad Schandau

Historische stadjes langs de Malerweg zijn Pirna, de hoofdstad van de Sächsische Schweiz, en Bad Schandau. De laatste is, zoals de naam al doet vermoeden, een kuuroord. Het mineraalrijke water uit natuurbronnen vult de thermen.

Ervaar in Bad Schandau de heilzame werking voor geest, lichaam en vermoeide voeten. Pirna aan de Elbe is een goed bewaard gebleven middeleeuws stadje met een heel eigen karakter. Het is een prima plek voor een overnachting of een restaurantbezoek.

112 kilometer lang puur genieten

‘Vrij bewegen’ met bagageservice op de route

Eén routedeel lopen en met het openbaar vervoer weer terugreizen naar de accommodatie is op veel etappes mogelijk. Ook kun je de Malerweg doorgaand lopen met onderweg steeds een nieuw verblijfsadres.

Daarvoor biedt de Malerweg een bagageservice; het zogenaamde ‘Wandern ohne Gepäck’. De reisbagage wordt dan naar het volgende verblijfsadres gebracht, zodat je elke wandeldag heerlijk ‘vrij in beweging’ bent.

Neem af en toe een pauze en laat de omgeving op je inwerken

Bekijk de prachtige kastelen onderweg

Ben je een liefhebber van kastelen? Dan is Saksen sowieso een topbestemming. Naast de Vesting Königstein liggen aan de Malerweg ook de Burcht Mildenstein en de kasteeltuinen van Slot Großsedlitz. Ze behoren alle drie tot de bijna 50 toplocaties die beheerd worden door Schlosserland Sachsen.

Deze kastelen en paleizen in Saksen zijn tien dagen onbeperkt te bezoeken met de ‘Schlosserlandkaart’. De prijs voor twee volwassenen is slechts 42 euro totaal. Stap laagdrempelig in de wereld van ridders en paleislakeien.

Vesting Konigstein vanaf de Malerweg

Walhalla voor bergbeklimmers

Al snel werden de rotsformaties in de ‘Sächsische Schweiz’ populair onder bergbeklimmers. Het zachte zand- en mergelsteen was echter kwetsbaar voor hun sportieve klimactiviteiten. Dit bracht de overheid ertoe om al in 1913 strikte milieumaatregelen in te voeren om de kwetsbare bergen te beschermen.

De regels verbieden bijvoorbeeld om gebruik te maken van kunstmatige hulpmiddelen die sporen achterlaten in de rotsen. Door deze beperkende maatregelen ontstond de techniek van het ‘vrijklimmen’.

Klimmen in het Elbsandsteingebrige Foto Andreas Lamm

Fit de natuur in

Wandelen of klimmen in de bergen vraagt altijd een fysieke inspanning. Bij het plannen van je tocht houd je rekening met de zwaarte van de route en bedenk je of je conditie goed genoeg is. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie werken om fit de bergen in te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je bergsportvakantie.

Hoeveel conditie je gaat opbouwen is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de tocht en het aantal hoogtemeters dat je gaat maken. Ook het weer en de omstandigheden van het terrein hebben invloed. Wandelen op een bospad is een stuk minder zwaar dan je bewegen in blokkenterrein. Een juiste bergwandeltechniek zal je hier al bij helpen maar je zult ook in Nederland flink aan je conditie moeten werken. Klik hier voor meer informatie


‘Boofen’ na het klimmen

Nog altijd is het nationale park een droomplek voor bergbeklimmers. Er wachten 20.000 klimtrajecten op 1.100 grote vrijstaande rotsformaties.

Op diverse overhangende rotsen en in grotten is het toegestaan om een kampvuur te maken en te overnachten. Lokaal heet dit ‘boofen’, wat zoveel betekent als slapen als Doornroosje. Het klimmen, de uitzichten en gezonde buitenlucht zijn goed voor een diepe nachtrust.

Verder lezen? Dat kan! Ga dan naar informatie over de Malerweg, Schlosserland of Saksen in het algemeen,

Met als logo een sierlijke ‘M’ is de Malerweg over 112 kilometer volledig bewegwijzerd.

Hoofdfoto en foto’s waarbij geen specifieke credits staan vermeld: Tourismusverband Sächsische Schweiz