Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Duurzaamheid | Jack met zonnepanelen voor Waddenvereniging

Door Edwin Hagenouw

Het klinkt als toekomstmuziek, maar dat is het allerminst. Want al sinds de zomer van 2016 lopen de vrijwilligers van de Waddenvereniging, tijdens het geven van excursies op het wad, rond in een Solar Windbreaker. Een jas gemaakt van gerecycled denim met geïntegreerde zonnepanelen, waarmee je met de opgeslagen zonne–energie een telefoon binnen twee uur kan opladen. De lichtblauwe stof van de jas is gemaakt van 70% gerecycled materiaal, dat bestaat uit versleten spijkerbroeken en oude, plastic flessen. Duurzaamheid ten top!

Innovatieve kledingstukken met zonnecellen

In een project gelanceerd door de Waddenvereniging, is Blue LOOP een samenwerking aangegaan met modeontwerpster Pauline van Dongen om innovatieve kledingstukken met zonnecellen te ontwikkelen. In 2015 introduceerden ze tijdens het festival Into the Great Wide Open de eerste gerecycled denim Solar Parka uitgerust met een afneembaar zonnepaneel. Om duurzaam toerisme te stimuleren werden een aantal vrijwilligers van de Waddenvereniging met deze Solar Parka’s uitgerust.

Hun gebruikerservaring daagde uit om het project naar een hoger niveau te tillen met een ‘Jacket to the Future’, waarbij flexibele zonnecellen door middel van een lamineerproces geïntegreerd zijn in de jas. Sinds de zomer van 2016 lopen de gidsen van de Waddenvereniging tijdens het geven van excursies op het wad rond in een Solar Windbreaker. De Solar Windbreaker is een verbeterde versie van de Solar Parka, waarbij een afneembaar zonnepaneel aan de jas is bevestigd.

Deze innovatie is nog duurzamer door het aandeel gerecycled materiaal, bestaande uit versleten spijkerbroeken en oude, plastic flessen, te verhogen tot 70% en de zonnecellen in de jas te integreren door middel van een lamineerproces.

Smartphone binnen twee uur opgeladen

Met behulp van ’s werelds meest efficiënte en flexibele zonnepanelen van Alta Devices, kan de opgeslagen zonne-energie een telefoon, afhankelijk van de weersomstandigheden, binnen twee uur opladen. De Waddenvereniging stimuleert met deze innovatie duurzaam toerisme en daarnaast draagt het genereren van ‘off–grid hernieuwbare energie’ bij aan een duurzamer wad.

“Het dragen van kleding met zonnecellen stelt ons in staat om de energie van de zon vast te leggen en een zelfvoorzienende energiebron te creëren op plekken waar dat in eerste instantie onmogelijk lijkt”, aldus modeontwerpster Pauline van Dongen. “De unieke jas draagt niet alleen comfortabel, maar beschermt ook tegen weer en wind.

Functioneel en veelzijdig

De Solar Windbreaker is veelzijdig en praktisch in gebruik, bevat maar liefst vijf zakken en heeft een capuchon die opgeborgen kan worden in de kraag door middel van een rits. In de voering van de jas is een mini power bank geplaatst, die de gebruiker in staat stelt om diverse draagbare apparaten op te laden in elk weertype – van smartphone tot camera en GPS navigatie.

“Het resultaat is een functioneel, technisch ontwerp dat beschermt tegen natuurlijke elementen en tegelijkertijd dezelfde elementen als een symbiose omarmt.”, aldus Ron van de Wiel, medeoprichter van Blue LOOP Originals. “We hopen dat deze samenwerking inspireert om na te denken over hernieuwbare energie en het belang van duurzame innovaties, maar bovenal vragen we aandacht voor de schoonheid en het behoud van het grootste aaneengesloten getijdengebied van Europa, De Waddenzee.”


Lees meer over Blue LOOP Originals


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer