Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Al jaren stond het op mijn wensenlijstje. Hoog op mijn bucketlist. Grote groepen Kraanvogels zien tijdens de voor- of najaarstrek. Het trompettergeluid van deze majestueuze vogels is echt fantastisch. Dat móet je echt een keer goed gehoord hebben. Kraanvogels kijken bij Diepholz. Of eigenlijk gingen we op zoek naar Kraniche. Want zo heten de Kraanvogels bij onze oosterburen. Het stadje Diepholz ligt in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Dat is op nog geen drie uur rijden van Utrecht.

Rond Diepholz liggen diverse veengebieden, die allemaal deel uitmaken van Naturpark Dümmer. Met prachtige Duitse namen, zoals het Uchter Moor. Of wat dacht je van het Rehdener Geestmoor. En natuurlijk het Diepholzer Moor. Een Moor is een veengebied. Hoogveen met heide afgewisseld met kleine bomen en struiken. Het natte deel biedt beschutting en veiligheid voor de Kraanvogels tijdens de nacht. De Kraniche maken massaal gebruik van de veengebieden als slaapplek. Samen in het veen zijn ze veiliger voor roofdieren zoals vossen. 

Magisch in de schemering

Overdag zijn de Kraanvogels in het omliggende gebied te vinden. Dan foerageren, zo noem je voedsel zoeken, ze op de omliggende akkers. Tegen de schemering komen ze massaal naar de Moors gevlogen. Dat is echt iets dat je meegemaakt moet hebben. Dat kan vanaf de verschillende uitkijktorens die bij de Moors staan. Maar ook kun je het ervaren vanaf de wegen die om en soms dwars door de Moors liggen. Zelf was ik bij het Rehdener Geestmoor. 

Foeragerende Kraanvogels. Foto Adriaan Sleeuwenhoek

Vanaf aussichtsturm Rehder Moor kun je prachtig over het gebied kijken. Je kunt ook daar parkeren en over de Moordamm richting het noorden lopen. Je loopt dan het gebied in en kunt de Kraanvogels links en rechts zien landen. Zorg wel dat je er op tijd bent. Minimaal een uur voor zonsondergang. Dat is echt magisch. In de ochtend moet je er echt zijn als het nog donker is. De Kraanvogels gaan namelijk voor het eerste licht al op de wieken. Tijd om te eten. Of, dat gebeurt ook, ze vertrekken voor de reis naar het zuiden. 

WAUW!

In het gebied kun je naast de Kraanvogels ook andere vogels zien. Wat dacht je van een Klapekster, duizenden ganzen of een Zeearend. Daarnaast heb je kans op Blauwe Kiekendieven, Velduilen en ook de Rode Wouw kom je er tegen.

Die laatste zijn te herkennen aan de gevorkte staart en de ietwat geknikte vleugels. Wat een geweldige roofvogels zijn dat! In Duitsland broedt een aanzienlijk deel van de wereldpopulatie van deze roofvogels. 

Wauw, een Rode Wouw. Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie

Wanneer kun je er het beste naar toe? 

Door de ligging ten opzichte van Nederland is de omgeving van Diepholz ideaal voor een korte break. Je rijdt er in amper drie uur naar toe. In het vroege voorjaar (grofweg half februari tot begin maart) en het najaar (half oktober tot begin november) zijn de Kraanvogels in de grootste aantallen in het gebied te zien. Als je moet kiezen dan is het najaar het beste.

Dan zijn de Kraanvogels onderweg naar de overwinteringsgebieden in zuidelijk Frankrijk, Spanje en Noord-Afrika. Ze nemen dan meer tijd dan in het voorjaar. In het voorjaar zijn ze namelijk onderweg naar hun broedgebieden. Dan hebben ze meer haast. Want wie als eerste in een gebied terugkomt kan de beste plek om te broeden uitkiezen. 

Tegenwind

Ik had geluk, want het was echt één van de beste jaren ooit. Meer dan 100.000 Kraanvogels waren in het gebied rond Diepholz. Ik heb ze niet geteld, maar het waren er inderdaad duizenden. De vogels hadden last van tegenwind. Die kwam eind oktober uit het zuiden. Vliegen met wind tegen doen Kraanvogels liever niet. Dat kost veel energie. Dan blijven ze liever een paar dagen langer in het gebied om bij te tanken op de vele akkers. 

Groep Kraanvogels met als 16e of 17e van rechts een jong. Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie

Kind kwijt

De jongen vliegen in het najaar met hun ouders mee. Ze zijn te herkennen aan het ontbreken van de kenmerkende koptekening. Een uur na zonsopkomst zijn bijna alle vogels gevlogen naar de omliggende akkers. De vogels die je nog wel kunt zien zijn eenzame vogels of kleine groepjes. Jongen die hun ouders kwijt zijn vliegen roepend over het gebied. Ouders zonder jongen vliegen onrustig rond. Roepend naar hun verloren kind(eren). Meestal komt dat wel weer goed. In de avond keren die vogels weer terug naar de Moors om er opnieuw te gaan slapen. 

Dromen over Kraanvogels

Ben je met de camper? Dan kun je er zelfs overnachten. Dan zit je de volgende ochtend op de eerste rij. Slapen met Kraanvogels op de achtergrond. Hoe geweldig is dat! Zelf boekte ik een hotel in de buurt. Die nacht droomde ik over de Kraanvogels. Zo’n indruk had het op me gemaakt. En dat wil toch wel wat zeggen: zelfs na meer dan dertig jaar vogels kijken zijn er nog fenomenen die zo indrukwekkend zijn. Dat moet je echt een keer ervaren hebben. Het kan natuurlijk komen doordat ik vogelaar ben, maar zelfs na thuiskomst op de Veluwe hoor ik ze nog steeds roepen, de Kraanvogels. Wat een geweldige ervaring!

Vogelwachter Adriaan staat te genieten.

Lees hier alle columns van Vogelwachter Adriaan op OutdoorDichtbij

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer