Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Hanne’s Natuur Column | Spechten roffelen en giechelen

Door Hanne Tersmette, woordvoerder van Vogelbescherming Nederland

Een week geleden was het nog zo wit in de Kaapse Bossen dat het pijn deed aan je ogen. Op een dapper roodborstje na was het stil in het bos. De vogels leken en masse onze tuinen te hebben opgezocht om deze barre omstandigheden het hoofd te bieden. Het lijkt ineens lang geleden, want plots hebben de vogels de lente alweer in hun kop. Ik zie en hoor vooral de spechten. Snowmageddon lijkt alweer een eeuwigheid geleden.

De kool- en pimpelmezen hippen van tak naar tak alsof ze nooit zijn weggeweest uit het bos. Een merel speurt de bosgrond af naar wormen. En hoor ik het daar goed? Een kwi-kwi-kwi-kwi-kwi schalt door het bos.

Ik sta stil en kijk omhoog. Ik zie niks. Opnieuw klinkt dat geluid. Mijn ogen glijden over de stammen van tientallen grove dennen. En daar valt mijn oog op de vogel die dat bijna giechelende geluid maakt: een mannetje zwarte specht, een zwarte vogel met een rode kruin. Het gegiechel wordt beantwoord door een ander exemplaar.


Foto: Hanne Tersmette

Hanne Tersmette (33) werkt bij Vogelbescherming Nederland en is vooral actief op het gebied van stadsnatuur. Daarnaast vlogt Hanne voor Wandel.nl en heeft ze vaste natuurrubrieken op o.a. NPO Radio 1 en NPO Radio 2. In 2018 schreef ze het boek #Gaan. Hanne is een fanatieke wielrenner, moutainbiker, hardloper, skiër en bergwandelaar. Buiten voelt ze zich het fijnst. Hanne hoopt met haar inzet voor de Nederlandse natuur mensen de ogen te open voor de natuur dichtbij.

Door de natuur in je hart te sluiten hoopt ze dat mensen er ook vaker voor opkomen. Iets wat hard nodig is. Vanaf 2021 deelt Hanne haar verhalen over ervaringen en ontdekkingen in de natuur met de lezers van OutdoorDichtbij.nl

Het voorjaar in hun bol

Waar dan? Ik speur en vind exemplaar twee niet direct. Kom dan, laat je horen, fluister ik zachtjes. ‘Kwi-kwi-kwi-kwi-kwi’. Gelukkig, daar is nummer twee. Ook groot en zwart, maar met alleen een rode achterkruin: het vrouwtje. Wat een geluk, ik tref een paar baltsende zwarte spechten! Lang genieten zit er niet in.

Flapperend kiezen ze een nieuwe plek uit om hun liefdesspel te vervolgen.
Even verderop zie ik een grote bonte specht. Hij verraadde zichzelf door zijn korte, harde roffel. Dat de spechten het voorjaar in hun bol hebben is me duidelijk. Maar hoe houd je de meest voorkomende spechten in Nederland uit elkaar?

Elke specht een ander geluid

Spechten vallen amper op, hoog in de bomen. Maar als je hun geluiden herkent kan je je hart ophalen, zeker in deze tijd van het jaar. Grote of kleine bonte, groene of zwarte, stuk voor stuk roffelen, giechelen of roepen ze er in het vroege voorjaar namelijk op los. Dit doen ze om hun territorium te verdedigen, maar ook om aan elkaar te laten weten dat het tijd is voor een kortstondige liefdesrelatie. Zowel het vrouwtje als het mannetje roffelen.

Kort en krachtige roffel van de grote bonte specht

De bekendste en verreweg de meest voorkomende specht is de grote bonte. Nauwelijks groter dan een spreeuw en zwart-wit met een rode broek goed te onderscheiden van de andere spechten. Hun roffel is kort en krachtig, vaak minder dan een seconde lang. Daarnaast roepen ze vaak een herkenbaar ‘Tjik’. Als je het roepje eenmaal herkent kom je ze zowat overal tegen. In bossen, parken en zelfs in je eigen tuin.

Zachte lange roffel van de kleine bonte specht

Naast de grote bonte specht kennen we ook de kleine en middelste bonte specht: ook zwart-wit, maar zeldzamer en moeilijker te vinden. De kleine bonte specht is amper zo groot als een mus. Hun roffel is langer en veel zachter dan de grote bonte specht. Bovendien roepen ze er dan ook vaak bij: ‘kie-kie-kie-kie-kie-kie’ De kleine bonte specht is zwart-wit gestreept op de rug en het mannetje draagt een rode pet. Anders dan andere soorten spechten zijn ze vaak op dunne takken en twijgen te vinden, of zelfs in het riet!

Birdphoto.nl (Jan Kees Schwiebbe)

Gekrijs van de middelste bonte specht

De middelste bonte specht is de meest zeldzame ‘bonte’ en komt voor in het oosten en zuiden van het land. Roffelen doet de middelste bonte specht zelden, maar hij laat zich wel horen. De baltsroep is het best te vergelijken met een gaai-achtig gekrijs.

Doffe roffel van de zwarte specht

De zwarte specht heeft verschillende geluiden, stuk voor stuk goed herkenbaar. Zijn roffel is dof, diep en lang. In februari valt het hoogtepunt van de balts van de zwarte spechten. Vooral op heldere, frisse ochtenden kun je dan een heel opvallende roep horen; die lijkt wel wat op het lachen van de groene specht. Zowel man als vrouw laten dit geluid horen, vooral in nawinter en voorjaar.

Gelach van de groene specht

Heb je het idee uitgelachen te worden als je door het bos loopt of daarbij in de buurt bent? Grote kans dat het de groene specht is. Deze forse vogel, met opvallende groene rug en stuit en diep golvende vlucht, laat momenteel van zich horen met een lange, lachende, hinnikende roep. De groene specht roffelt zelden.


MijnVogelvinder.nl | Ga vroeg in de ochtend, liefst vlak na de schemering op pad en de spechten zullen je tegemoet roffelen. Voor grote bonte spechten is het stadspark om de hoek al een goede plek, voor de zwarte of groene specht trek je het bos in. Voor de kleine bonte specht kies je bossen dichtbij rivieren. En mijn laatste tip? Check mijnvogelvinder.nl en ontdek welke spechten waar gezien zijn. Dat maakt het speuren een stuk eenvoudiger.


Hoofdfoto: Vincent Croce

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer