Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Hanne’s Column | Gun vogels hun lentekriebels

Door Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland

Sinds het begin van de pandemie zijn we massaal op zoek gegaan naar ontspanning in de natuur. Die nieuwe natuurliefde is heel positief, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Zeker in de lente. Vogels bouwen nesten, broeden eieren uit en proberen kuikens vliegvlug te maken. De natuur is op haar kwetsbaarst. Als oud-boswachter weet ik dat natuurlijk uit eigen ervaring.

Kwetsbare zwarte sterns

Elk jaar rondom Koningsdag stijgt de spanning onder de boswachters van het Naardermeer. Komen de zwarte sterns ook dit jaar broeden? Om die kansen te vergroten zorgen de boswachters altijd voor een gespreid bedje. Als voormalig boswachter van het Naardermeer trok ik jaarlijks gewapend met een boot vol ‘broedvlotjes’ naar de stilste plekjes van het Naardermeer.

Zwarte stern. Foto: Birdphoto.nl

De vlotjes voorzag ik als ze op het water lagen van een dikke laag modder met plantenresten. Dan lijken ze op krabbenscheer of andere drijvende planten waar zwarte sterns van nature op broeden.

Het uitleggen van de vlotjes is precisiewerk. Doe je het te vroeg, dan gaan er ganzen op broeden. Was je te laat, dan waren de sterns door gevlogen naar een ander rustig, moerassig broedgebied.

Zwarte stern familie op nestvlot. Foto: Birdphoto.nl

Dit bewuste jaar was de timing perfect. Een dag nadat de vlotjes waren uitgelegd, werd al een groepje zwarte sterns boven het Naardermeer gezien. Een wildcamera bood na een paar dagen reden voor gebak: de broedvlotjes waren door drie paartjes in gebruik genomen. Toen er ook eieren te zien waren, haalden alle boswachters opgelucht adem.

De blijdschap verdween toen een collega boswachter tijdens een toezichtronde een kanoër uit de richting van de sterns zag komen. Het Naardermeer is niet toegankelijk zonder excursie en kanoën is dus verboden. Met een fikse boete werd de kanoër van het meer gehaald, maar het kwaad was al geschiet. De volgende dag waren de eieren koud en de sterns gevlogen.

Grondbroeders in gevaar

De verstoring van de zwarte sterns staat in m’n geheugen gegrift. Het is helaas slechts een van de vele voorbeelden. De natuur is kwetsbaar, zeker in deze tijd van het jaar. Helaas is dat niet goed genoeg bekend. Hoogstwaarschijnlijk wist de kanoër niet eens dat hij ernstig aan het verstoren was, toen hij langs de sterns peddelde.

Kraanvogels. Foto: Birdphoto.nl

Zo nu en dan verschijnen er berichten over zulke problemen in andere gebieden. De kraanvogels in het Fochteloërveen hadden in 2020 sterk te lijden onder verstoringen met diverse mislukte broedpogingen tot gevolg. Slechts een enkel kuiken werd vliegvlug. Of de jonge rode wouw die afgelopen zomer dood werd gevonden in een nest op de Veluwe. Ook daar bleek verstoring de oorzaak, waardoor de oudervogels zijn gestopt met voeren.

Rode Wouw. Foto: Birdphoto.nl

Veel vogelsoorten zijn er gevoelig voor, niet alleen de kraanvogel en rode wouw.  Vooral grondbroeders delven snel het onderspit. Er zijn in Nederland talloze grondbroeders. In bos- en heidegebieden broeden boomleeuwerik, boompieper, tjiftjaf, nachtzwaluw en houtsnip op de grond, in het boerenland allerlei soorten eenden, grutto, kievit, veldleeuwerik en patrijs. Aan het strand scholeksters, plevieren en sterns.

Verstoord

Als bezoekers van natuurgebieden niet op de paden blijven, worden deze soorten (vaak onbewust) veel teveel verstoord. En die basisregel geldt ook voor honden. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen vanwege mensen of honden die vlak langs het nest lopen, kan zijn eieren of kuikens niet warm houden en/of voeden.

Kievit kuiken. Foto: Birdphoto.nl

Als wij nietsvermoedend ons picknickkleed uitgooien vlakbij een nest kunnen oudervogels voor langere tijd niet bij hun eieren of kuikens komen. De eieren worden koud en komen niet uit, of de kuikens krijgen te weinig voedsel. In sommige gevallen laten de oudervogels het nest helemaal in de steek.

Veel van mijn oud-collega’s vrezen zelfs dat sommige soorten dit jaar helemaal niet gaan broeden, omdat er nu al teveel verstoring is. Blijf genieten van de natuur, maar gun vogels en andere dieren hun lente kriebels en blijf op de gebaande paden.

Genieten zonder te verstoren

Nu alle dagen hetzelfde lijken, is wandelen in de natuur hét uitje. We genieten intussen zoveel van de natuur, dat de natuur zelf er onder te lijden heeft. Als we ons houden aan de aloude regels op de bordjes blijft de schade beperkt. De basisregels zijn:

  • Blijf op de paden
  • Houd je hond aan de lijn, ook op plekken waar dat niet per se hoeft
  • Ga geen afgesloten natuurgebieden in
  • Ruim je afval op

Lees meer op de website van Vogelbescherming Nederland


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer