Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelpaden in Nederland | N70 Berg en Dal

Door Ton Peters

Wie op internet zoekt op de mooiste wandelingen van Nederland zal al snel bij de wandeling N70 nabij Beek Ubbergen uitkomen. Deze topwandeling onder de rook van Nijmegen is veertien kilometer lang en kronkelt over de flanken van de stuwwal opgeworpen in de voorlaatste ijstijd. Je wandelt er door bossen, dalen en langs beken. Je maakt veel hoogtemeters, beklimt acht ‘bergen’ en je geniet van panorama’s over de Ooijpolder. Al is de bewoonde wereld altijd dichtbij, het voelt toch als heel ver weg.

Afwisselend landschap op de N70
AFWISSELEND LANDSCHAP OP DE N70

N70, WAT EEN RARE NAAM VOOR EEN TOPWANDELING. NOU DAT ZIT ZO, N70 STAAT VOOR EUROPEES NATUURBESCHERMINGSJAAR 1970. DE MENSHEID GING ZICHZELF AFVRAGEN OF WIJ WEL OP ONZE EIGEN VUILNISBELT WILDE LEVEN EN ONZE NATUURLIJKE BIOLOGISCHE RIJKDOMMEN ONGEBREIDELD KONDEN BLIJVEN GEBRUIKEN. DAT RESULTEERDE IN EEN DOORBRAAK IN HET BEWUSTZIJN VAN NATUURBESCHERMING EN MILIEUPROBLEMATIEK. TER ERE VAN DIT JAAR WERD DE WANDELROUTE UITGEZET EN IS SINDSDIEN ERG POPULAIR BIJ VELE WANDELAARS EN TRAILRUNNERS.

Berg op en berg af dus

Hoe ziet dat er dan uit? Het hoogste punt ligt op ongeveer 80+ en het laagste punt rond de 20+ en daar tussenin gaan we flink klimmen en dalen. We beginnen bij de Holleweg bij “Tante Koosje” en lopen de Boterberg op waar we genieten van het uitzicht op Persingen, het kleinste dorpje van Nederland. Vervolgens gaan we langs prachtig glooiende weilanden richting de Ravenberg.

BOSRIJKE WANDELING
WANDELEN DOOR DE ELYZEESE VELDEN WESTERAKKER
DE GROENE PAALTJES VOLGEN…

Het Kabouterpad

Even verderop komen we in het Kastanjedal ineens allemaal kinderen tegen die op zoek zijn naar kabouters in het Kabouterbos. De N70 loopt hier samen met het erg leuke Kabouterpad met uiteraard paddenstoelen en veel kabouters. Een tiental meters van de N70 route staat de indrukwekkende Kabouterboom. Deze imposante kastanjeboom is met 8,5m omtrek de dikste één-stammige boom van Nederland.

DE KABOUTERBOOM

Wasplaatsen

We volgen de beek met de naam Oorsprong en komen uit in Beek bij een oude wasplaats en watermolen. Een mooi beeldje van een wasvrouw herinnert aan de wasplaats waar men vroeger dankbaar gebruik maakte van het heldere beekwater.

Even verderop ligt Hotel ’t Spijker en de Bartholomeus kerk. Hier stroomt de Elzenbeek door het dorp en ook aan deze beek lagen wasplaatsen. Eén oude wasplaats is nog intact gebleven en ligt langs de route.

EEN OUDE SPOELPLAATS LANGS DE N70

HET ONTSTAAN VAN DE STUWWALLEN: IN DE PERIODE HET SAALIEN, ZO’N 130.000 A 300.000 JAAR GELEDEN REIKTEN DE GLETSJERTONGEN VAN HET LANDIJS VIA HET IJSSELDAL TOT AAN DE REGIO NIJMEGEN. HET IJSPAKKET WAS MEER DAN 200 METER DIK EN DUWDE DE GROND VOOR ZICH UIT TERWIJL HET GELIJKTIJDIG VEEL ZAND MEEVOER. DE LOOP VAN DE RIJN WAS VOLLEDIG GEBLOKKEERD EN STROOMDE ZUIDWAARTS.

NA HET SMELTEN VAN HET LANDIJS BLEEF HET GRONDPAKKET ACHTER MET DIVERSE ZAND EN LEEMLAGEN. DE RIVIEREN VONDEN NA VERLOOP VAN TIJD WEER HUN OUDE BEDDING TERUG EN EROSIE EN UITSPOELING ZORGDE VOOR HET BIJZONDERE LANDSCHAP VAN DE N70 WANDELROUTE. LEEMLAGEN WERDEN ONDERBROKEN EN BRONNEN ONTSTONDEN. MEER INTERESSANTE INFO VIND JE OP WWW.GEOPADEN.NL.

De Muur en het Miniatuurlandschap

DE MUUR VAN BEEK

Dan naderen we de “Muur van Beek”. Weliswaar een muur voor wielrenners en in mindere mate een muur voor wandelaars maar het gaat toch stevig omhoog.

Wij verlaten de muur en lopen het glooiende Keteldal in om via de Vossenberg bij het Miniatuur Landschapsmuseum uit te komen.

HET MINIATUUR LANDSCHAPSMUSEUM

En dan Duivels en Heksen

OP WEG NAAR DE DUIVELSBERG

We komen nu op het mooiste deel van de route. We dalen af langs de Filosofenbeek door het Filosofendal en staan dan aan de voet van de beruchte Duivelsberg. Hoe dan ook, we zullen over deze 75m hoge bult heen moeten. Boven op de berg was vroeger de Motteburcht Mergelpe. Dat klink nog allemaal onschuldig maar volgens de overlevering zijn hier heksen verbrand en dwalen de geesten van de heksen nog steeds rond.

DE MOTTEBURCHT MERGELPE

Helemaal vreemd en luguber wordt het als we via een grenspad ineens voor een heksenkolk staan en op het informatiebord lezen dat hier moord en doodslag heeft plaats gevonden.

Lees verder op Mountainreporters.com

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer