Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Mijn liefde voor de waddeneilanden is buitengewoon

Door Anita Boes

“Ik ben op De Wadden”. Ooit was het een campagne van De Waddenvereniging. Voor mij is het zeer zeker van toepassing. Omdat ik kan mijn hart ophalen als ik mij bevind op een van de waddeneilanden. Terschelling is mij het meest dierbaar. Mede omdat ik hier als puber al regelmatig kwam, al was het toen niet echt voor de natuur.

De Waddenvereniging organiseert al dertig jaar op rij in de voorjaarsvakantie milieujutten om de stranden van Terschelling afvalvrij te maken. Dit is in 1991 bedacht door de toenmalige hostelmanager van de Stayokay op Terschelling.

Milieujutter

Iedereen kan meehelpen het strand en de duinen afvalvrij te maken om je te realiseren welke troep in de natuur terecht komt.

Mijn zusje en ik besloten dit jaar om onszelf eens als milieujutter op te geven en zo boekten wij als Waddenvereniginglid het Juttersarrangement. Vooral omdat we tijdens het jutten op locaties mogen komen waar je normaal niet mag komen! Dus togen wij in februari naar Harlingen. Daar namen we de veerdienst naar West-Terschelling. Vanaf daar gingen we gelijk, op onze huurfiets, een rondje Groene Strand en West-Terschelling doen.

Uitzicht op Groene Strand Terschelling
Uitzicht op het Groene Strand Terschelling
Het duinmeertje De Doodemanskisten is in het bos aan de noordwestzijde van het dorp West-Terschelling
Het duinmeertje De Doodemanskisten is in het bos aan de noordwestzijde van het dorp West-Terschelling. Eigen foto: Anita Boes
Afstand houden op Terschelling is een makkie!
Afstand houden op Terschelling is een makkie! Eigen foto: Anita Boes

Aan de slag voor een schoon strand.

Bij het Juttersarrangement ga je normaal gesproken twee dagen delen met een hele groep mensen tegelijk op het strand het afval verzamelen (jutten). Je wordt dan opgehaald met een bus en de Milieujutter coördineert alles. Omdat er momenteel maatregelen gelden in coronatijd is dat nu even anders. We gaan zelf met de huurfiets op pad en zoeken dus zelf een stuk strand op om schoon te maken.

Dat doen we op dag twee en drie van ons bezoek aan Terschelling. Nu gaan we inchecken in het hostel en genieten we nog even van een korte wandeling terwijl de zon zakt in de Waddenzee. We wandelen in de duinen, bij de Tigerstelling, het Bunkermuseum, en bij buurtschap Dellewal.

Elke moment van de (bewolkte) dag een schitterend schouwspel in de lucht.
Elke moment van de (bewolkte) dag een schitterend schouwspel in de lucht. Eigen foto: Anita Boes
De vuurtoren Brandaris als schaduw tijdens het zakken van de zon.
De vuurtoren Brandaris als schaduw tijdens het zakken van de zon. Eigen foto: Anita Boes
Vanaf de Tigerstelling (bij het bunkermuseum) heb je een schitterend uitzicht over West Terschelling en De Waddenzee.
Vanaf de Tigerstelling (bij het bunkermuseum) heb je een schitterend uitzicht over West Terschelling en De Waddenzee. Eigen foto: Anita Boes
Aan de Dellewal staat een mooie replica van de Brandaris. Schitterend bij de volle maan.
Aan de Dellewal staat een mooie replica van de Brandaris. Schitterend bij de volle maan.
De Waddenzee vanaf de duinen bij Dellewal.
De Waddenzee vanaf de duinen bij Dellewal. Eigen foto: Anita Boes
Eigen foto: Anita Boes
Zonsondergang vanaf de duinen bij Dellewal. Eigen foto: Anita Boes
Zonsondergang vanaf de duinen Dellewal met op de achtergrond West Terschelling.
Zonsondergang vanaf de duinen Dellewal met op de achtergrond West Terschelling. Eigen foto: Anita Boes

Bekijk het hele beeldverslag hier:


Wil je meer lezen over Terschelling? Kijk dan eens bij de andere reportages over dit waddeneiland.


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer