Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Maart roert zijn staart. Aan het einde van de winter 2023 kregen wij toch nog een beetje sneeuw. Hoe fijn is het dan om aan de rand van de Veluwe te wonen. En hoe fijn is het dat de zon zich laat zien de ochtend na de sneeuwval. Ik ging voor een ochtendwandeling naar Deelerwoud en wat was dat genieten!

Deelerwoud op de Veluwe

Deelerwoud op de Veluwe is een prachtig gebied met bos en heide. Er zijn meerdere wandelroutes uitgezet die met gekleurde pijlen zijn aangegeven, maar je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen route bepalen. Deelerwoud is een gebied waar veel wild te zien is, al moet je natuurlijk wel een beetje geluk hebben. Vroeg op de morgen en aan het eind van de dag heb je de meeste kans om wild te spotten. Maar met een beetje geluk kan ook overdag zomaar een hert of wild zwijn je pad kruisen. Neem vooral je verrekijker mee en sta af en toe stil om de omgeving af te turen.
Op deze website van Natuurmonumenten vind je informatie over wandelen in het Deelerwoud.

Op zaterdagochtend ging ik op pad door de sneeuw vanaf de parkeerplaats tegenover Museum Vliegbasis Deelen en liep ik de groene route met een kleine verlenging over de blauwe route.

Deelerwoud start
Deelerwoud start
© Desiree van Oeffelt

Na een eindje door het bos te hebben gewandeld komen we aan bij de heide waar de zon helder aan de hemel staat. Ik neem even een moment om de warmte op mijn gezicht te voelen. De temperatuur is inmiddels boven het vriespunt uit gekomen, helaas zal de sneeuw nu snel verdwijnen. Maar voor nu geniet ik nog van de zon en het prachtige witte uitzicht.

Deelerwoud zon
Deelerwoud sneeuw
Deelerwoud
© Desiree van Oeffelt

Zweefvliegveld Deelen

Aan de rand van de heide gaat de route verder. Links van ons de open heide, rechts van ons het bos en later zweefvliegveld Deelen. Vaak is hier veel activiteit en zul je zweefvliegtuigjes zien over zweven boven de heide. Vandaag met de sneeuw is er niets te doen.

Deelerwoud
Deelerwoud heide
Deelerwoud boom
© Desiree van Oeffelt

Als wij ter hoogte van het zweefvliegveld lopen en over een open veld turen, zien we ineens een gewei boven de sneeuw langs schuiven en later is het hoofd van het hert ook zichtbaar. Wij zijn natuurlijk allang opgemerkt, dus lang kunnen we er niet van genieten, maar bijzonder vond ik het wel om halverwege de ochtend nog even een hert te spotten.

Aan het einde van dit pad slaan we linksaf en maken de doorsteek naar een ander heidegebied. Nog steeds volgen we de groene route.

Deelerwoud boom
© Desiree van Oeffelt

IJzige ondergrond

Vanwege de ijzige ondergrond zijn we even van het hoofdpad af gegaan en lopen nu op een parallel gelegen pad langs de heide. Hier ligt een laag sneeuw op zandgrond wat makkelijker te belopen is.

Bijzonder vandaag is dat er kraanvogels over het gebied vliegen. Een medewandelaar stond in de verte te turen met een verrekijker, dus ik vroeg wat hij zag. Zeker 10 kraanvogels. Omdat ik geen verrekijker of telelens bij mij heb vandaag, heb ik ze zelf niet in beeld gehad, maar ik heb uiteindelijk het kenmerkende geluid van de kraanvogels wel gehoord.

Deelerwoud pad
Deelerwoud boom
Deelerwoud tegenlicht
© Desiree van Oeffelt

Smeltende sneeuw

Aan het einde van de ochtend is de hoeveelheid sneeuw al zeker gehalveerd. Jammer, maar fijn dat we dit nog even hebben mogen meepakken.

Ondertussen zijn wij overgestapt op een stukje van de blauwe route. Wilde zwijnen trekken ineens onze aandacht. We blijven even stil staan en zien de wilde zwijnen verder het bos in rennen. Wow, alweer wild gespot deze ochtend.

Via de groene route lopen we aan het eind van de ochtend terug richting parkeerplaats. Niet ver daar vandaan treffen we ook nog de Schotse Hooglanders. Zij lijken niet echt te genieten van de sneeuw, zeker niet nu er veel nattigheid uit de bomen valt. Nog even volhouden Schotse Hooglanders, morgen is alles weg!

Deelerwoud
Deelerwoud bos
Deelerwoud Schotse hooglander
© Desiree van Oeffelt

Voor alle foto’s in dit verslag geldt: © Desiree van Oeffelt

Volg mij gerust op Instagram @come_hike_with_dee voor meer wandelinspiratie.


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer