Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelen in Duitsland | Ontdek de 4 grote bergwandelroutes in Saksen

Door Edwin Hagenouw

Verschillende middelgebergten vormen over een lengte van bijna 250 km de zuidgrens van Saksen (met als hoofdstad Dresden) met Tsjechië. In dit bergland heb je keuze uit maar liefst vier grote meerdaagse wandelroutes. De ene berg is de andere niet en de regio’s hebben hun eigen karakteristieken. De routes knip je op in diverse dagetappes die passen bij je persoonlijke wandelwensen.

1. OBERLAUSITZER BERGWEG (118 km)

Grillige rotsformaties, uitgestrekte bossen en sporen uit de middeleeuwen. De Oberlausitzer Bergweg tussen Zittau, vlakbij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië, en Neukirch  biedt het allemaal. Het Zittauergebergte is een natuurgebied met rust en ruimte. De unieke lokale cultuur van de ‘Sorben’ geeft deze bestemming een extra cachet.

Oberlausitzer Bergweg Kelchstein. Foto: Markus Balkow

Naast het natuurschoon zijn er diverse bezienswaardigheden, waaronder historisch Zittau, het op een bergplateau gelegen indrukwekkende ruïnes van het Klooster Oybin en de Sorbische vakwerkhuizen in Oberscunnersdorf. De bergweg passeert ook Kottmar, hier ontspringt de Spree, de rivier die ook door Berlijn stroomt. Meer informatie vind je hier. 

2. MALERWEG (112 km)

De ‘Malerweg’ (schilderroute) door het nationale park Sächsische Schweiz heeft een bijzondere oorsprong. Het Elbsandsteingebirge trekt al eeuwenlang kunstenaars die geïnspireerd werden door het natuurwonder. Tijdens het wandelen wordt het meteen duidelijk waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen.

Adembenemend uitzicht. De Malerweg in Saksen.

De Malerweg bestaat uit diverse (dag)etappes met verschillende hoogteprofielen. De route voert ook langs de Brug van Bastei en de Vesting Königstein, een enorme fortificatie gelegen op een tafelberg aan de Elbe. Lees hier verder. 

3. KAMMWEG ERZGEBIRGE (200 km)

Het Erzgebirge biedt vijfduizend kilometer aan wandelpaden. De Kammweg (bergtoppenweg) loopt door een groene omgeving met geweldige vergezichten. Hier ontstaat een compleet gevoel van onthaasting. Deze route maakt deel uit van ‘Top Trails of Germany en loopt van Geising naar Blankenstein in Thüringen. De hoogste top onderweg is de Fichtelberg (1215 m) bij Oberwiesenthal.

Erzgebirge. UItzicht van de Kahleberg.

Sinds de twaalfde eeuw werden delfstoffen gewonnen in het gebergte, waaronder veel zilver. De vele overblijfselen (400 objecten) van de rijke mijnbouwcultuur zijn recent door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het geeft de wandeling een extra dimensie.

Hoewel de Kammweg een langeafstandspad is, lenen veel delen zich prima voor een dagwandeling. Er zijn tientallen korte (rond)wandelingen uitgezet om een dag(deel) te vullen. Ze zijn te vinden op de website van de Kammweg.

4. VOGTLAND PANORAMAWEG (220 km)

Dit is een meerdaagse cirkelwandeling door het Vogtland. Het is een natuurrijk traject, dat voert langs oude stadjes als Plauen, het kuuroord Bad Elster en de muziekstad Markneukirchen. De gezonde berglucht is een weldaad voor lichaam en geest. De adellijke kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach bieden nog altijd diverse heerlijke thermen met de grandeur van vervlogen tijden. Maak tijd voor een weldadig modder- of stoombad.

De adellijke kuuroorden bieden diverse heerlijke thermen met de grandeur van vervlogen tijden

Voor wandelaars is deze omgeving ideaal om te genieten van bergen en bossen met fraaie vergezichten. Het start- en eindpunt is de Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau. Deze bezienswaardigheid is ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

De Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau, ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

Om de 567 m over het dal te overbruggen zijn 26 miljoen stenen gebruikt. De route is opgedeeld in etappes van 12 tot 24 km. Een ervaren wandelaar volbrengt deze rondtour binnen een week. Maar een deel van de etappes lopen kan ook. Een aantal kent een licht wandelprofiel, maar er zijn ook etappes bij met behoorlijke hoogteverschillen. Vooral in de buurt van wintersportplaats Klingenthal. Lees meer over de Vogtland Panoramaweg. 


Meer informatie? Bestel dan hier een gratis informatiepakket over Saksen.


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer