Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Wandelen in Duitsland | Ontdek de 4 grote bergwandelroutes in Saksen

Door Edwin Hagenouw

Verschillende middelgebergten vormen over een lengte van bijna 250 km de zuidgrens van Saksen (met als hoofdstad Dresden) met Tsjechië. In dit bergland heb je keuze uit maar liefst vier grote meerdaagse wandelroutes. De ene berg is de andere niet en de regio’s hebben hun eigen karakteristieken. De routes knip je op in diverse dagetappes die passen bij je persoonlijke wandelwensen.

1. OBERLAUSITZER BERGWEG (118 km)

Grillige rotsformaties, uitgestrekte bossen en sporen uit de middeleeuwen. De Oberlausitzer Bergweg tussen Zittau, vlakbij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië, en Neukirch  biedt het allemaal. Het Zittauergebergte is een natuurgebied met rust en ruimte. De unieke lokale cultuur van de ‘Sorben’ geeft deze bestemming een extra cachet.

Oberlausitzer Bergweg Kelchstein. Foto: Markus Balkow

Naast het natuurschoon zijn er diverse bezienswaardigheden, waaronder historisch Zittau, het op een bergplateau gelegen indrukwekkende ruïnes van het Klooster Oybin en de Sorbische vakwerkhuizen in Oberscunnersdorf. De bergweg passeert ook Kottmar, hier ontspringt de Spree, de rivier die ook door Berlijn stroomt. Meer informatie vind je hier. 

2. MALERWEG (112 km)

De ‘Malerweg’ (schilderroute) door het nationale park Sächsische Schweiz heeft een bijzondere oorsprong. Het Elbsandsteingebirge trekt al eeuwenlang kunstenaars die geïnspireerd werden door het natuurwonder. Tijdens het wandelen wordt het meteen duidelijk waarom de dichte bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen.

Adembenemend uitzicht. De Malerweg in Saksen.

De Malerweg bestaat uit diverse (dag)etappes met verschillende hoogteprofielen. De route voert ook langs de Brug van Bastei en de Vesting Königstein, een enorme fortificatie gelegen op een tafelberg aan de Elbe. Lees hier verder. 

3. KAMMWEG ERZGEBIRGE (200 km)

Het Erzgebirge biedt vijfduizend kilometer aan wandelpaden. De Kammweg (bergtoppenweg) loopt door een groene omgeving met geweldige vergezichten. Hier ontstaat een compleet gevoel van onthaasting. Deze route maakt deel uit van ‘Top Trails of Germany en loopt van Geising naar Blankenstein in Thüringen. De hoogste top onderweg is de Fichtelberg (1215 m) bij Oberwiesenthal.

Erzgebirge. UItzicht van de Kahleberg.

Sinds de twaalfde eeuw werden delfstoffen gewonnen in het gebergte, waaronder veel zilver. De vele overblijfselen (400 objecten) van de rijke mijnbouwcultuur zijn recent door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het geeft de wandeling een extra dimensie.

Hoewel de Kammweg een langeafstandspad is, lenen veel delen zich prima voor een dagwandeling. Er zijn tientallen korte (rond)wandelingen uitgezet om een dag(deel) te vullen. Ze zijn te vinden op de website van de Kammweg.

4. VOGTLAND PANORAMAWEG (220 km)

Dit is een meerdaagse cirkelwandeling door het Vogtland. Het is een natuurrijk traject, dat voert langs oude stadjes als Plauen, het kuuroord Bad Elster en de muziekstad Markneukirchen. De gezonde berglucht is een weldaad voor lichaam en geest. De adellijke kuuroorden Bad Elster en Bad Brambach bieden nog altijd diverse heerlijke thermen met de grandeur van vervlogen tijden. Maak tijd voor een weldadig modder- of stoombad.

De adellijke kuuroorden bieden diverse heerlijke thermen met de grandeur van vervlogen tijden

Voor wandelaars is deze omgeving ideaal om te genieten van bergen en bossen met fraaie vergezichten. Het start- en eindpunt is de Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau. Deze bezienswaardigheid is ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

De Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau, ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

Om de 567 m over het dal te overbruggen zijn 26 miljoen stenen gebruikt. De route is opgedeeld in etappes van 12 tot 24 km. Een ervaren wandelaar volbrengt deze rondtour binnen een week. Maar een deel van de etappes lopen kan ook. Een aantal kent een licht wandelprofiel, maar er zijn ook etappes bij met behoorlijke hoogteverschillen. Vooral in de buurt van wintersportplaats Klingenthal. Lees meer over de Vogtland Panoramaweg. 


Meer informatie? Bestel dan hier een gratis informatiepakket over Saksen.


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer