Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Bijzondere en prachtige nieuwe uitkijktoren aan Deense Waddenzee

Door Edwin Hagenouw

De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren ‘Marsktårnet’ is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van een nieuwe toeristische ontmoetingsplek aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee. De karakteristieke spiraalvormige uitkijktoren ‘Marsktårnet’ (letterlijk vertaald ‘De Moeras Toren’), gelegen in Hjemsted Oldtidspark, nabij Skærbæk, moet een nieuw herkenningspunt worden in Zuid-Jutland.

De toren maakt onderdeel uit van een nog te bouwen complex van 12 hectare met faciliteiten voor zowel toeristen als lokale bewoners die de Deense Waddenzee van dichtbij willen ontdekken. Met name het rijke vogelleven trekt veel vogelaars naar dit gebied, waar jaarlijks miljoenen trekvogels neerstrijken om te foerageren tijdens de grote vogeltrek.

Camperstandplaats

Het architectenbureau BIG, opgericht door de Deense architect Bjarke Ingels en bekend van onder andere LEGO® House, Copenhill en Tirpitz, heeft naast de uitkijktoren ook een restaurant, mini golfbaan, speeltuin, ijssalon en een camperstandplaats ontworpen. Deze laatste, genaamd ‘Marskcamp’, biedt plek aan 125 camperaars. Mochten er meer bezoekers het terrein op willen, dan is er de mogelijk om uit te breiden naar 275 camperplaatsen.

Jakob Lange, partner bij BIG: “Dit moeraslandschap is uniek voor Denemarken en is essentieel geweest voor de manier waarop wij het ontwerp hebben geïntegreerd in de omliggende natuur. Ons team van landschapsarchitecten, engineers en architecten heeft op basis van de natuurlijke kenmerken gekozen voor een uitkijktoren in de vorm van een spiraal, volledig samengesteld uit traptreden. In plaats van een enkele trap te ontwerpen, die om de as van de uitkijktoren draait, heeft de toren een dubbele trap gekregen.

Bezoekers kunnen de ene trap gebruiken om naar boven te klimmen en de andere om af te dalen. Door deze constructie krijgt de bezoeker de kans om de unieke weidse natuur vanuit alle hoeken en perspectieven te onderzoeken en wordt de architectuur hiermee het middelpunt van de regio.”

Het Deense Nationaal Park Waddenzee werd in 2014 benoemd tot UNESCO Werelderfgoedlocatie. Dit natuurreservaat sluit aan op de Nederlandse en Duitse Waddenzee en ligt op slechts 6 uur rijden vanaf Utrecht. Het gebied is belangrijk voor vele diersoorten die hier komen uitrusten. Met name watervogels kunnen door de sterke getijden genieten van alles wat de Noordzee te bieden heeft.

In het voor- en najaar voeren tienduizenden spreeuwen tijdens de zonsondergang een dans op met prachtige patronen aan de hemel, in het Deens ook wel ‘Sort Sol’ (‘Zwarte Zon’) genoemd. Voor toeristen zijn er verschillende begeleide tochten om meer te weten te komen over de Deense Waddenzee. Er is zelfs de mogelijkheid om verse oesters uit zee te plukken en deze ter plekke op te eten.


Meer over reizen naar Denemarken lees je op www.visitdenmark.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer