Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Hollandse vergezichten in Eemland

Door Marloes van Pareren

Het is zomer! De zon schijnt en de vogeltjes fluiten. Tijd om weer aan de wandel te gaan. Ditmaal neem ik je mee tijdens een dagwandeling door weiden en waaien in het Eemland. Meer over de omgeving kun je vinden op de website van Natuurmonumenten: het Eemland.

Eemland
Oer-Hollands landschap in Eemland. Foto: Marloes van Pareren

Oer-Hollands

Hollandser gaat het niet worden. Windmolens, groene weides, schapen en de oer-Hollandse kievit. Dit is een greep uit wat we tegenkomen op deze wandeling door het Eemland.

Eemland
Windmolens, weiland en water. Hoe Hollands wil je het hebben? Foto: Marloes van Pareren
Eemland
En bermen vol bloemen, prachtig al die kleuren! Foto: Marloes van Pareren

Eemland

Samen met reporter Manja Herrebrugh loop ik vandaag een kleine acht kilometer tussen de bloemen en schapen. We beginnen onze wandeling in Eemnes bij de Theetuin. Behalve dat je hier je auto kunt parkeren, vind je hier ook een oplaadpunt voor e-bikes. De theetuin zelf is een perfecte plek om in de buitenlucht te genieten van een kop thee en één van de huisgemaakte broodjes of een lekker stuk taart.

Eemland
De wandeling van vandaag. Bron: Natuurmonumenten.

De wandeling

Maar voor we aan de taart kunnen gaan we eerst aan de wandel. De gehele wandeling voert over dijken die nog uit de middeleeuwen stammen. Ooit lag Eemnes aan de Zuiderzee. Rond het jaar 1000 begonnen boeren de vruchtbare grond te ontginnen en ontstonden de dijken en weilanden. De wandeling is goed aangegeven met bordjes.

Eemland
Uitkijken over één van de waaien. Foto: Marloes van Pareren.
Eemland
Groene wieden en kanaaltjes vol kikkers. Foto: Marloes van Pareren.
Eemland
Heb je ooit wel eens simpel gras van dichtbij bekeken? Wat een kleuren! Foto: Marloes van Pareren.

Langs weiden en waaien

Langs de dijken vindt je hier zogenaamde ‘waaien’. Dit zijn diepe poelen naast de dijk die ontstaan zijn tijdens dijkdoorbraken. Het water kolkte hier met veel kracht door het gat waardoor diepe gaten ontstonden voor of achter de dijk. Het is best een gek idee dat de deze nu zo rustgevende meertjes – waar futen en meerkoeten tussen de lelies zwemmen – ooit ontstaan zijn in het geweld van de zee.

Eemland
Moeder en kleine fuut in een van de ‘waaien’. Foto: Marloes van Pareren

Vogels kieken

Nu we het toch over vogels hebben is het de moeite waard om te vermelden dat het Eemland een waar vogelparadijs is. Je vindt hier veel van de oer-Hollandse weidevogels die zo onder druk staan tegenwoordig. Grutto’s, kieviten en tureluurs; voor vogelaars is het hier een paradijs!

Zelfs voor mijzelf en Manja – als niet vogelaars – is het leuk om al dat leven om je heen te zien. Grutto’s die als koningen op een heuveltje de omgeving in de gaten houden om hun kroost te beschermen en kieviten die met een hoop herrie over je hoofd scheren.

Eemland
Vogels hebben we niet gekiekt, wel genoten van het uitzicht in de vogelhut. Foto: Manja Herrebrugh.

In-de-weg-liggende schapen

Ondertussen moeten we uitkijken dat we niet over één van de vele luierende schapen struikelen die de dijk als perfecte plek voor hun middagdutje hebben uitgekozen. Af en toe opent er eentje een half oog om ons aan te kijken waarna hij weer rustig verder tukt.

Eemland
Wie is die twee-benige bezoeker? Foto: Marloes van Pareren.
Eemland
Portretje. Foto: Marloes van Pareren.
Eemland
Foto: Marloes van Pareren.

Taart!

Zo wandelen we langs weiden vol bloemen en over paden met schapen. We luisteren naar de vogels en genieten van het oneindige uitzicht. Een perfecte wandeling om al het thuiszitten even te vergeten. En als er aan het einde van de wandeling dan ook nog een stuk vers gebakken appeltaart op ons wacht bij de Theetuin, kan onze dag niet meer kapot!

Eemland
De vergezichten en stilte hier laten je helemaal tot rust komen. Foto: Marloes van Pareren.
Eemland
Foto: Marloes van Pareren.

Tips en websites:

  • Deze wandeling ook maken? Je vindt hem op de website van Natuurmonumenten.
  • Behalve wandelen kun je hier ook prachtig fietsen.
  • Honden zijn niet toegestaan tijdens deze wandeling.
  • Vergeet niet wat te eten en drinken mee te nemen. Tijdens de wandeling kom je meerdere bankjes en tafels tegen waar je in alle rust kunt genieten van een eigen meegebracht kopje koffie!
  • De paden zijn hier breed en je kunt ver kijken, perfect om in deze Coronatijd 1,5m afstand te houden.
  • De Theetuin in Eemnes is een echte aanrader. Door de ruimtelijke opzet (het zijn allemaal kleine tuintjes) kun je hier prima op het terras zitten zonder te dicht bij anderen in de buurt te komen. Behalve de kipjes dan die hier vrij rondlopen.

LEES HIER ALLE WANDELVERHALEN OP OUTDOORDICHTBIJ


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer