Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Verslag van de Egmond Wandelmarathon

Door Laura Berns-Van Unen

In mijn serie “Hiken in Holland” neem ik je mee naar wandelingen en wandelroutes in Nederland die ik de moeite waard vind. Het liefst wandel ik gewoon met m’n man, maar soms is een georganiseerd loopje tussendoor en mooie afwisseling. Zo ook de Wandelmarathon van Egmond. Heb jij deze georganiseerde wandeling al eens gelopen?

Egmond Wandelmarathon

De Wandelmarathon bestaat uit twee routes van ieder 21,1 kilometer. Hierdoor loop je in één weekend een volledige marathon van 42,2 kilometer. Is dit voor jou te heftig? Dan kun je ook kiezen voor een korte route van 10,5 kilometer. Tevens bestaat ook de optie dat je maar één dag meewandelt. Zo is er voor ieder wat wils!

Uitzicht over de duinen
Uitzicht over de duinen. Foto: Laura Berns-van Unen
Kaartje Zuidroute

Noord- en Zuidroute

Om beide dagen een ander landschap te hebben, zijn er twee verschillende routes samengesteld.

De Zuidroute gaat eerst via het strand van Egmond naar Castricum en via het Noordhollands Duinreservaat kronkel je weer omhoog naar Egmond.

De Noordroute gaat via het strand van Egmond naar Bergen en ook daar loop je via het duingebied weer terug. De 10,5 kilometer loopt korter over het strand en pakt al eerder een duinopgang terug naar het startpunt.

Wist je trouwens dat het Noordhollands Duinreservaat één van Nederlands grootste aaneengesloten natuurgebieden is?

Noordhollands Duingebied
Noordhollands Duingebied. Foto: Laura Berns-van Unen

Ik vond de Noordroute via Bergen mooier dan de Zuidroute. Dit duinlandschap is nog afwisselender en we zagen hier meer (wilde) beesten. Dus mocht je maar één dag willen wandelen, dan raad ik je de Noordroute aan.

Condities pad

Je wandelt met name over (mul) zand en het duingebied is glooiend. Het pad is goed aangegeven en prima begaanbaar. 21,1 kilometer over (mul) zand is qua zwaarte natuurlijk wat anders dan een wandelingetje over asfalt. Vanaf 8:00 uur mag je starten en je moet volgens mij uiterlijk 17:00 uur binnen zijn. Hiermee heb je ruim de tijd om op jouw tempo de route te voltooien. Je kunt er zelfs voor kiezen om onderweg bij een (strand)tent een drankje te doen of te lunchen. Ik vind het fijner om door te lopen en wij nemen altijd onze eigen versnaperingen mee. Ik heb dus geen tip voor een leuke gelegenheid om neer te strijken, maar verspreid over de gehele route kom je regelmatig wat tegen.

Koeien in het duingebied
Koeien in het duingebied. Foto: Laura Berns-van Unen

Vervoer vanaf station Heiloo

Om de verkeersdrukte in Egmond te beperken, zijn er pendelbussen vanaf station Heiloo ingezet. De buskaart was schappelijk geprijsd en de bussen gingen rap achter elkaar op weg. Wij waren beide dagen erg vroeg en we hadden nog een parkeerplek bij het station, maar deze P+R was al snel vol. We zagen dat veel mensen ook de keuze hadden gemaakt om de trein naar Heiloo te pakken en daar met de pendelbus verder te gaan. Kortom, als je volgend jaar meedoet dan raad ik je aan om gebruik te maken van de opstapmogelijkheid in Heiloo want dat gaat zeer soepel.

Duurzaam lopen

De organisatie heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vooraf werd aan iedere loper gevraagd om plastic onderweg op te pikken en in te leveren. Er stonden diverse watertanks vanuit PWN waar je je eigen flesje kon bijvullen. De traktaties onderweg hadden geen verpakking en de koffie en thee die werd uitgedeeld, zat in biologisch afbreekbare bekertjes. Je kunt ook een wandelshirt kopen dat gemaakt is van gerecyclede petflessen. Per wandelshirt worden 6 petflessen gebruikt en daarmee van de vuilnisbelt gehouden.

Finish
Finish. Foto: Laura Berns-van Unen

Jaarlijks terugkerend evenement

De Wandelmarathon van Egmond is een jaarlijks terugkerend evenement en vindt altijd plaats begin januari. Voor ons is 2020 sportief begonnen. Wandel jij volgend jaar ook mee? En heb jij nog interessante wandelingen in de planning staan?

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer