Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Op Vlieland kun je eindeloos wandelen en ontsnappen aan de drukte

Door Nanth Hemken en Edwin Hagenouw

Op Vlieland is het mooi wandelen. Je wandeling begint al in Harlingen als je aan boord stapt van de veerboot. Immers Vlieland is autoluw en je auto blijft op het vaste land. Zeebenen of niet, de overtocht brengt beslist al de eerste ontspanning. Alleen al door de zilte zeelucht. Aan boord heerst veelal een relaxte sfeer.  Een mix van badgasten die zin hebben in hun vakantie op Vlieland en eilanders die blij zijn om weer naar huis te gaan.

Als je na anderhalf uur varen de boot afwandelt sta je binnen enkele minuten in het dorp Oost Vlieland. Het enige dorp dat Vlieland rijk is. De door bomen omzoomde Dorpsstraat herbergt allerlei karakteristieke oude panden. Een pittoresk geheel van huizen, winkeltjes en horeca. De vele terrassen zorgen voor een gezellige levendigheid.

Ongerepte natuur

Vlieland staat voor ongerepte natuur. De rust en de ruimte zullen je meteen opvallen. Evenals de puurheid. Vlieland kent in tegenstelling tot de andere eilanden geen landbouw. Dat staat dus garant voor een verblijf in de duinen, het strand en de bossen. Zee rondom en een eilandgevoel dat maakt dat gasten zich snel thuisvoelen.

klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Wandelen

Wandelen is op Vlieland een feest voor alle zintuigen. De zilte zeewind. Het ruisen van de zee.  Zeezicht. En ook die kop vers gezette koffie in een gezellig restaurant draagt natuurlijk bij aan een ontspannen gevoel. Over het hele eiland zijn mooie wandelroutes uitgezet die met paaltjes duidelijk aangegeven worden.

Lekker struinen door de duinen. Dwalen door Bomenland. Banjeren langs de Waddendijk.

Nog leuker is het om zelf uw pad te zoeken. Lekker struinen door de duinen. Dwalen door Bomenland. Banjeren langs de Waddendijk. Verdwalen zal niet snel gebeuren. De tijd vergeten wel. Of wat te denken van uitwaaien op het strand. Zeehonden spotten. Schelpen zoeken. Er valt altijd wel wat te jutten langs de vloedlijn. Een leuk aandenken voor thuis. Reis naar het einde van de wereld, naar de Vliehors. Dit is de grootste zandplaat van Europa. Het is alsof je middenin een woestijn staat. Bezoek het reddinghuisje, ingericht als juttersmuseum, en verwonder je over alles dat aanspoelt.

Alle seizoenen

Alle seizoen op Vlieland hebben zo hun eigen charme. Ontluikende groene natuur in het voorjaar. Zomerse warmte op het mooie zand strand. Rode cranberry velden in het najaar. Winterse gezelligheid in het dorp. Uniek voor Vlieland is dat u gedurende de weekenden in het najaar, buiten het broedseizoen, bijna overal gewoon mag komen.

Behalve in de Kroonspolders kun je van oost tot west over Vlieland lopen. Het volgen van de kustlijn is een mooie uitdaging van ongeveer vijftig kilometer.

Fietsen

Fietsen kan natuurlijk ook. Allerlei modellen mountainbikes, fietsen en e-bikes zijn er te huur. En gefietst wordt er. Over knisperende schelpenpaden die dwars door de duinen kronkelen. Onderweg geniet je van de vele vogels en de bijzondere planten. Een rondje Posthuys is bij velen dan ook favoriet. Om na een ontspannen versnapering over de verharde Postweg langs het Wad weer terug naar het dorp te fietsen.

Watersporten

Voor wie nog actiever wil zijn is er een outdoorcenter. Outdoor activiteiten voor het uitzoeken. Voor elk wat wils. Raften, branding kajakken, suppen, bodyboarden. In het najaar waait het vaak stevig en is blokarten op het strand reuze populair. Op het brede Noordzee-strand flitsen de gekleurde zeiltjes over het strand. Een prachtig gezicht.

Overnachten

Overnachten kan op vele manieren. Voor de zeilers is er een prachtige jachthaven. Vele schepen vinden hier een plekje. De kampeerders kunnen kiezen uit twee kampeerterreinen. Voor de gasten die wat meer luxe zoeken zijn en meerdere fijne hotels. En wie op zoek is naar een eigen stek kan kiezen uit allerlei zomerhuizen. De naam van de huisjes verwijzen naar het verleden toen de duinhuizen in de winter dicht gingen. Inmiddels zijn deze vakantiewoningen het gehele jaar te huur.

Ontspanning ten top

Genieten dus. Op Vlieland hoef je niets. De dag is aan jou. Een fijn contrast met de vaak drukke dagen aan de wal. Ontspanning ten top. Voor wie wil worden er allerlei activiteiten georganiseerd. De filmweekenden bijvoorbeeld. Of de Amuse Tour. Al jarenlang een groot succes en een leuke manier om Vlieland culinair te ontdekken.

De Vlielanders zijn gastvrij. Ze ontvangen je graag op hun mooie eiland en zullen hun uiterste best doen het je naar de zin te maken. Zodat je na een paar dagen genieten weer uitgerust de boot opwandelt. Het Vlieland-gevoel werkt thuis nog dagen door. Je zult het gaan missen. Dat is de reden dat de meeste gasten graag snel weer terug komen. En jij?


Alles over een vakantie op Vlieland lees je op vlieland.net


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer