Hanwag is partner van OutdoorDichtbij. Ook interesse in een samenwerking? Kijk dan hier.

Afwisselende wandelingen in Duitsland: Hiwweltouren in Rheinhessen

Door Edwin Hagenouw

Rheinhessen is een ideale toeristische bestemming vanuit Nederland en België. Het ligt op een paar uur rijden en je bent meteen in een heel andere wereld. De beste manier om het gebied te verkennen is via de Hiwweltouren. Dit zijn afwisselende wandeltochten over het glooiende landschap van dit grootste wijngebied in Duitsland. Ze bieden prachtige vergezichten, ongerepte natuur en veel wijnboeren waar je onderweg kunt genieten van heerlijke versnaperingen. 

Er zijn negen routes die je vindt op www.hiwwel-touren.de, zoals Hiwweltour Westerberg bij Ingelheim. Deze prachtige wandeling leidt door het dal van de kleine rivier de Selz naar de Westerberg en het imposante kasteel Westerhaus. Je wordt betoverd door de grote verscheidenheid aan landschappen en indrukwekkende panorama’s.

Fenomenaal uitzicht

Hiwweltour Aulheimer Tal in het zuiden is ook prachtig en leidt naar de Flonheimer Trullo, een klein wit huisje met puntdak dat het symbool is van de regio. Hier kun je picknicken terwijl je geniet van een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte vallei. De negen Hiwweltouren zijn gemiddeld elf kilometer lang en overbruggen een hoogteverschil van honderd tot honderdvijftig meter. Per route ben je gemiddeld zo’n drie à vier uur onderweg.

Over Rheinhessen: Rheinhessen is vanwege de bijzondere geografische ligging de warmste regio van Duitsland met veel zomerse dagen en relatief weinig neerslag. Ideale omstandigheden voor wijnbouw in de driehoek Bingen, Mainz, Worms. Reeds eeuwenlang staat het landschap en leven in Rheinhessen in teken van wijn. In de wijnwinkels van de lokale wijnhuizen kun je naar hartenlust de Riesling-, Silvaner- en Bourgondische wijncreaties proeven.

Hiwwel is dialect voor heuvel, daar hebben de wandelroutes hun naam aan te danken. Ze zijn stuk voor stuk erg afwisselend en de bewegwijzering is uitstekend. Niet voor niets hebben de Hiwweltouren het predicaat Premiumweg gekregen van het Duitse Wandelinstituut.

Ideaal gebied voor campers

Rheinhessen heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een ideaal gebied voor campers. Zo biedt de populaire wijnstreek de mogelijkheid om de vakantie met je camper door te brengen op het erf van de wijnboeren. Zij hebben uitstekende stallingplaatsen met alle voorzieningen. Je vindt ze op: www.rheinhessen.de/reisemobilstellplaetze.

Met je camper logeren bij een wijnboer.

Hoe romantisch is het om van je ontbijtje te genieten tussen de wijnranken en vervolgens plannen te maken voor de wandeling van de dag. Behalve bij de wijnboeren biedt de streek veel andere camperplekken van uitstekende kwaliteit. Reizen met een camper is in de huidige omstandigheden een perfect alternatief, het biedt flexibiliteit en geeft een gevoel van ultieme vrijheid. Bovendien heb je je eigen sanitaire voorzieningen bij de hand en dat geeft een veilig gevoel.

Rheinhessen


Ga voor informatie en boekingen naar www.rheinhessen.de of naar www.hiwwel-touren.de