Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

REISTIPS DUITSLAND | Hannover is een onverwachte outdoorbestemming

Door Edwin Hagenouw

Ben je een liefhebber van stedentrips, maar schrikt de drukte van een stad je nog wat af? Dan is Hannover wellicht helemaal jouw ding. De Noord-Duitse stad combineert het beste van twee werelden: het bruisende stadsleven met natuur en rust binnen handbereik. Wist je dat Hannover maar liefst 20.000 volkstuinen en 45.000 stadsbomen telt? Bovendien is het bos van Eilenriede, bekend als de ‘groene long’ van Hannover, bijna twee keer zo groot als Central Park in New York.

Birdview over Hannover. Copyright: Marketing & Tourismus Christian Wyrwa

In 2018 won de stad dan ook de Duitse Duurzaamheid Award voor meest duurzame, grote Duitse stad. Voor komende zomer pakt het bureau voor toerisme uit met een interessant ‘Discover Hannover’ arrangement.

Tot rust komen in koninklijke Tuinen

De Koninklijke Tuinen van Herrenhausen behoren tot de mooiste parken van Europa en kregen in 2015 zelfs de ‘European Garden Award’. Het park omvat een aantal historische tuinen en fonteinen en is de ideale plek om tot rust te komen.

Georgengarten Herrenhausen. Copyright: HMTG Christian Wyrwa

Zo maakt de “Großer Garten” indruk met zijn barokke ornamenten terwijl de door Niki de Saint Phalle ontworpen grot voor een kleurrijk, modern tintje zorgt.

Het water uit de Leine wordt gebruikt om de planten water te geven en bladeren worden gecomposteerd en hergebruikt als humus

In het park staat duurzaamheid centraal. Het water uit de Leine wordt gebruikt om de planten water te geven en bladeren worden gecomposteerd en hergebruikt als humus.

De ideale locatie voor watersporters

Een van de meest populaire recreatiegebieden van Hannover is het kunstmatige meer de Maschsee. Het is de ideale locatie voor watersporters, want je kunt er niet alleen zwemmen maar ook zeilen, roeien, waterfietsen of surfen. In de buurt van het Sprengel-Museum, een belangrijk museum voor moderne kunst, vind je een zeil- en jachtschool waar je boten kunt huren en aan de overkant van het meer zijn er verschillende kano- en peddelclubs.

De Maschsee in Hannover. Lake Copyright: HMTG Christian Wyrwa

Verder nodigt de Maschsee ook uit om te wandelen, fietsen of joggen over het zes kilometerlange pad langs het meer. Onderweg zijn er tal van biertuinen, cafés en restaurants voor een leuke stop.

De Maschsee. Copyright: Hannover Marketing & Tourismus GmbH Patrick Graf

Het grootste stadsbos van Europa: Eilenriede

Met een oppervlakte van zo’n 640 hectare is Eilenriede het grootste bos in het hart van een Europese stad. Het overtreft zelfs het Londense Hyde Park. Het bos heeft een uitgebreid netwerk aan wandelpaden met onderweg verschillende speeltuinen en bankjes.

Stadsbos Eilenriede. Copyright: Hannover Marketing & Tourismus GmbH, Christian Wyrwa

Ook kun je er heerlijk zonnebaden bij de meren of picknicken op de grasvelden. De Eilenriede wordt bovendien volgens strikte ecologische regels beheerd en draagt zelfs het FSC-keurmerk voor duurzame bosbouw.

Strandsfeer langs de Leine en Ihme

Ook de rivieren Leine en Ihme brengen de natuur binnen in het centrum van de stad. Op de oevers aan de samenvloeiing van de Ihme en de Leine kun je bij strandbar Strandleben lekker ontspannen op comfortabele ligstoelen.

Kano’s op de Leine. Copyright: Hannover Marketing & Tourismus GmbH, Christian Wyrwa

Liever wat actiever? Dan kun je er standup paddleboards huren of kiezen voor een kanotocht.

Een mystiek elzenbos en het natuurgebied Meerbruchwiesen

Op zo’n dertig kilometer buiten Hannover vind je Steinhuder meer. Met een oppervlakte van ongeveer dertig vierkante kilometer is het de perfecte locatie voor verschillende watersporten. Zo kun je er zelfs kitesurfen. Bovendien is het meer omgeven door prachtige natuur met uitgestrekte heidevelden, een mystiek elzenbos en het natuurgebied Meerbruchwiesen.

Mountainbiken en wandelen in de Deister heuvels

Voor wandelaars en fietsers zijn de Deister heuvels ten zuidwesten van Hannover een groen paradijs om ontdekt te worden. Mountainbikers kunnen zich er helemaal laten gaan en genieten van legale freeride-trajecten, uitdagende downhill-trails of de BMX-baan. Verder vind je er de Deisterkreisel. Het bewegwijzerde fiets- en wandelpad is ruim tachtig kilometer lang en verbindt de nabijgelegen dorpjes.

De Deister heuvels. Copyright: Christian Wyrwa

De route is opgedeeld in vier deeltrajecten tussen de vijftien en vijfentwintig kilometer. Onderweg kijk je uit over de uitgestrekte vlaktes en vind je leuke picknickplekken en rustieke restaurantjes om tot rust te komen.

Een individuele stadswandeling: de rode lijn

Ook om de hoogtepunten van de stad te ontdekken, heeft Hannover de ideale oplossing in Coronatijden. Door de stad slingert een rode lijn van iets meer dan vier kilometer die je langs de bekendste bezienswaardigheden voert. Zo kun je rustig op eigen tempo de stad verkennen. De rode lijn brengt je onder meer naar het nieuwe Stadhuis, de oude stadskern en de kleurrijke Nanas van kunstenares Niki de Saint Phalle.


Check ook eens www.visit-hannover.com


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer