Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Een Gelderse wandeling | in duurzame kleding van Blue LOOP Originals

Door Edwin Hagenouw | hoofdredacteur OutdoorDichtbij

De dagen worden weer langer. De natuur is in de ruststand, maar wij niet. Terwijl de temperaturen regelmatig het vriespunt naderen zijn wij Nederlanders en Belgen actiever dan ooit. We mogen en kunnen niet reizen. Maar dat betekent niet dat we er niet op uit kunnen vertrekken. We verkennen en reizen binnen de landsgrenzen. Hoe verrassend en verfrissend dat is lees je in de verhalen op OutdoorDichtbij. Maartje en ik wonen aan de rand van de Veluwe.

Op de laatste stuwwal kijken we uit over de Nederrijn, richting de Betuwe.

Daar waar de laatste resten van de laatste IJstijd nog zichtbaar zijn in een heuvelachtig landschap. Tijdens onze wandelingen vanuit ons huis maken we dus regelmatig wat hoogtemeters. Veel is het niet, maar leuk is het wel. Tussen de bomen door zien we de Heelsumse Beek stromen. Teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat, waardoor bevers en vissen terug zijn gekomen en zicht voortplanten.

Historisch Heelsum en Doorwerth

De historische kerk van Heelsum, zwaar verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, is mooi gerestaureerd en een vast ijkpunt van onze wandeltochten. Iets verderop ligt een kasteel, met uitzicht op de Nederrijn. Kasteel Doorwerth is een plaatje. Leuk om te bezichtigen en om een hapje of een welverdiend drankje te doen bij restaurant De Zalmen. We komen hier graag als het koud is. Buiten glühwein drinken bij het haardvuur. Een schapenvacht over de knieën zorgt voor aangenamen warmte.

Heelsumse Beek, Nederrijn en Uiterwaarden

Ben je in de buurt van Heelsum, gelegen tussen Wageningen en Oosterbeek, moet je zeker eens uit je auto stappen om de natuur teverkennen. Dat kan natuurlijk op de fiets of op een van de mountainbikepaden, maar nog intenser ervaar je de omgeving als je gaat wandelen. Nu we bijna twee jaar in Heelsum wonen leren we de echt mooie plekjes kennen. Zo hebben we ervaren dat steeds meer sprake is van rewilding, het teruggeven van de natuur aan de natuur.

Hierdoor ontstaat nieuw leven, zonder verdere inmenging van de mens. Dit zie je vooral in de uiterwaarden. Voormalige weilanden worden weer met rust gelaten. Zo ontstaat nieuwe natuur. Waarschijnlijk lijkt het op de situatie van honderden jaren geleden. Prachtig ook om de wilde paarden te zien rondlopen. Rustig grazend of spelend met elkaar tussen de bomen of op de oever van de Nederrijn.

Wandelen en mountainbiken bij Heelsum.

Sinds dit jaar zijn we als OutdoorDichtbij ambassadeurs van het duurzame kledingmerk Blue LOOP. Tijdens deze wandeling zie je Maartje in de Rustic Hooded Cardigan, een stijlvol en vrouwelijk vest van gerecyclede en natuurlijke vezels. Zelf heb ik een stoere schipperstrui aan, de Harlingen Half Zip Sweater. Hieronder lees je meer over Blue LOOP en hun mooie visie.

Blue LOOP Originals | Een tweede leven voor je oude spijkerbroek

De reis van Blue LOOP Originals begon een aantal jaren geleden, toen zij zich realiseerden hoeveel textielafval werd verbrand of terecht kwam op de vuilnisbelt. Alleen in Europa worden jaarlijks zo’n 640 miljoen spijkerbroeken weggegooid, waarvan twee derde op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven verdwijnt. Eeuwig zonde!

Waarom niet wat moois maken van dit “afval”, dat ook nog eens helpt om de planeet te verduurzamen? Blue LOOP Originals vond de uitdaging in het populairste kledingstuk aller tijden: de spijkerbroek. Samen met een textielrecyclefabriek zijn ze erin geslaagd om van oude spijkerbroeken weer nieuwe garen te maken.

De missie van Blue LOOP Originals is ‘WORN to REBORN’, waarbij ze versleten spijkerbroeken een hoogwaardig tweede leven geven. Op deze manier wordt er minder textielafval verbrand en wordt er meer kleding gerecycled.

De missie van Blue LOOP Originals is ‘WORN to REBORN’

Hoe gaat het in zijn werk? Nadat je je oude spijkerbroeken hebt ingeleverd, worden deze door krachtige machines zorgvuldig ontrafeld zodat aan het einde van het proces alleen lichtblauwe jeansvezels overblijven.

Deze vezels zijn de basis van het Blue LOOP DNA. De jeansvezels worden vervolgens tot garen gesponnen. Deze garens worden gemixt met tencel, gerecycled wol en biologisch katoen voor zachte T-shirts, sweaters en vesten. Het hele proces van oude kleding vervezelen, nieuwe garens spinnen en producten maken, wordt dicht bij huis, in Europa, gedaan.

Wist je dat? Mode na olie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Alleen in Europa belanden jaarlijks 640 miljoen paar spijkerbroeken op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven.

Wist je dat? Het gebruik van één kilogram gerecycled denim levert,  in vergelijking met nieuw katoen, een besparing van 8.000 liter water op.  

Blue LOOP Originals | Harlingen Half Zip Sweater

De Harlingen Half Zip Sweater is een originele visserstrui met een enorme hoeveelheid historie. De geschiedenis van de visserstrui gaat terug tot de 19e eeuw. Tot 1950 droegen onze Nederlandse vissers wollen truien. Ieder Nederlands vissersdorp had zijn eigen breipatronen. Patronen die zijn doorgegeven van de ene generatie op de andere.

Aan het patroon van de trui kon men zien uit welk vissersdorp men afkomstig was. Schrijfster Stella Ruhe heeft meer dan 60 patronen in kaart gebracht en samen met haar heeft Blue LOOP Originals verschillende sterke designs gekozen en zo is de iconische visserstruien collectie gecreëerd. De Harlingen Half Zip Sweater is dus voorzien van één van de meest klassieke breipatronen van Nederland.

de trui is ideaal voor een wandeling in de lente, een fietstocht in de herfst, een koude winterdag voor de open haard of een uitwaaidag op de Nederlandse wadden

Authentiek, warm en bovenal duurzaam en gerecycled. De mix van garens op basis van gerecyclede, warme en zachte lamswol geeft deze oude kornuit een moderne twist. Het dikke breisel van de trui is ideaal voor een ochtendwandeling in de lente, een fietstocht in de herfst, een koude winterdag voor de open haard of een uitwaaidag op de Nederlandse wadden. De Harlingen Half Zip sweater is een trui die buiten moet zijn, in de open lucht. De trui is bovendien gescikt voor al je avonturen op zee of op land.

Blue LOOP Originals Rustic Hooded Cardigan

De Rustic Hooded Cardigan is gemaakt met gerecyclede en natuurlijke vezels. Het vest met capuchon is duurzaam en draagt comfortabel; een echte metgezel tijdens al je avonturen. Het breisel is uniek en behoudt zijn vorm, terwijl de stof mee rekt voor extra comfort en bewegingsvrijheid.

Rustic Hooded Cardigan

Verrijkt met details zoals de drie zakken met rits, de getapete manchetten en de flatlock naden. De Rustic Hooded Cardigan is zowel sportief als casual te dragen.

Rustic Hooded Cardigan

Recycle mee! Heb jij een spijkerbroek die je niet meer draagt? Lever hem in bij een van de recycle helden en draag bij aan de volgende collectie. Bekijk de store locator op de website van Blue LOOP Originals voor een retailer bij jou in de buurt.

Blue LOOP Originals online

Wil je op de hoogte blijven van de recycle avonturen van Blue LOOP Originals? Dat kan via de website, Facebook en Instagram.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer