Tekst: Marloes van Pareren. Fotografie: Marloes van Pareren & Manja Herrebrugh

Weekendje vrij? Geen zin om thuis voor de tv te hangen? Of zoek je gewoon een paar dagen rust en ruimte om je heen. Al eerder nam ik je mee naar Duitsland, waar je jezelf op een kleine twee uurtjes rijden vanaf Utrecht in een heel andere wereld waant. Ook dit jaar ging ik samen met mede-reporter Manja op zoek naar een wandelgebied op twee tot drie uur rijden vanaf Utrecht. Na niet zo heel lang zoeken en overleggen kozen we voor de Belgische Ardennen!

Zodra je de grens met België overgaat weet je dat je in het buitenland bent. Foto: Marloes van Pareren
Over de heuvels en door de dalen… Aan wandelpaden is er geen gebrek in de Ardennen. Foto: Marloes van Pareren
Belgische Ardennen
De paden zijn goed aangegeven met hier en daar een informatiebord. Foto: Marloes van Pareren

De Belgische Ardennen (meer informatie vind je hier) is een gebied dat door iedere wandelfanaat minstens éénmaal in zijn of haar leven bewandeld moet worden. Outdoor is hier het toverwoord en het hele gebied bestaat zo’n beetje uit wandel- en fietspaden. In de typisch Belgische dorpjes die het gebied rijk is val je niet op als je met je wandelschoenen en rugzak de bakker binnenloopt voor een vers croissantje en huurhuisjes en hotelletjes adverteren hier met de wandelpaden waar ze aan gelegen liggen.

Belgische Ardennen
Soms moet je er even voor klimmen in de Ardennen, maar het uitzicht mag er dan ook zijn!
Belgische Ardennen
Over het algemeen zijn de paden zeer goed onderhouden en makkelijk bewandelbaar.

“Daar zitten we dan, in ons prachtige houten huurhuisje midden in de Belgische Ardennen. Het is hartje zomer, maar de open haard staat vol te branden. Ervoor staan twee stoelen met eroverheen gedrapeerd onze doorweekte wandelbroeken, sokken en schoenen. Tja, buienradar had het vandaag toch echt mis met de weersvoorspelling.”

Belgische Ardennen
Het risico van het buitenleven! Foto: Marloes van Pareren
Belgische Ardennen
Foto: Marloes van Pareren

“Een paar uur eerder: Tussen de dichtbeboste heuvels en langs pittoreske weilanden wandelen we. Het landschap lijkt zo uit een oud Vlaams schilderij te komen. Zon en schapenwolkjes wisselen elkaar af en laten het donkere dennenbos dansen in mystiek licht. Overal om ons heen bloeien bloemen in alle kleuren van de regenboog terwijl de fragiele stengels langzaam wiegen in een licht briesje. Niets wijst erop dat er zo meteen een hoosbui over ons heel zal trekken…” 

Belgische Ardennen
Belgische Ardennen

“Genietend vervolgen we ons pad aangegeven door tekens op bomen en paaltjes. Weilanden wisselen af met dorpjes en dorpjes met bossen. Langzaam klimmen we omhoog en krijgen steeds meer zicht op de heuvelachtige omgeving om ons heen. En op de gitzwarte wolken die achter diezelfde heuvels onze kant opkomen…”

De Belgische Ardennen ligt in het oosten van België op een kleine drie uur rijden vanaf Utrecht. Met een paar duizend kilometer aan wandelpaden is er voor ieder wat wils. Van lange-afstandspaden tot kindvriendelijke korte routes. Een bijzondere mix van bos, heide en rotsformaties zorgen ervoor dat geen wandeling hetzelfde is. Lees verder op Mountainreporters.com