Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

WADDENWANDELEN |  Banjeren over Terschelling

Door Anita Boes

Het staat al langer op mijn langeafstandswandellijstje: Waddenwandelen. Wandelnet heeft een streekpad op de Nederlandse Wadden. Waddenwandelen is wandelen in het grootste en meest afwisselende wandelgebied van Nederland. Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes. De wandellussen beginnen en eindigen bij de veerboot. Zo krijgt het begrip waddenhoppen een nieuwe betekenis, geniet van elk eiland met zijn eigen charmes.


Het is eind juni, de weersomstandigheden zien er goed uit en ik heb 2,5 dag de tijd. Ik besluit last-minute op pad te gaan naar (toch misschien stiekem wel mijn meest favoriete) waddeneiland Terschelling. Ik neem me voor om zo veel mogelijk de drie Waddenwandeletappes te gaan afleggen. Maar ook om er toch af en toe mijn eigen draai aan te geven.

Ik neem op zondag de eerste sneldienst richting het eiland en ik huur voor de verandering eens een keertje geen fiets op het eiland. Ik kom namelijk echt om puur te wandelen. Op de haven neem ik de bus naar Midsland aan Zee en ik pak daar etappe 2 van het Waddenwandelen op. Deze beelden laten zien wat ik de eerste dag aflegde.

Ik wandel deze dag 20 kilometer. De route loopt via het duingebied en het Noordzeestrand naar Kaap Hoorn en vanuit daar door het Hoornse bos, via de cranberryvelden met een slinger door het Douwkesplak, Kaapse Dune Bietworteldune richting Oosterend. In de Waddenzee bezocht ik het landschapkunstwerk De Streken dat ter nagedachtenis aan Joop Mulder is geplaatst. Joop Mulder is de geestelijk vader van het festival Oerol dat al decennialang op Terschelling wordt gevierd. Later blijkt dat ik geluk heb gehad, het landschapkunstwerk is vlak nadat ik het heb mogen bewonderen verwijderd in verband met stormschade.

Ik maakte ook een dagverslag op video van de eerste dag Waddenwandelen op Terschelling:

Meer lezen over wandelen op de Wadden? Dat kan hier.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer