WADDENWANDELEN |  Banjeren over Terschelling

Door Anita Boes

Het staat al langer op mijn langeafstandswandellijstje: Waddenwandelen. Wandelnet heeft een streekpad op de Nederlandse Wadden. Waddenwandelen is wandelen in het grootste en meest afwisselende wandelgebied van Nederland. Strand en duinen, bos en kwelder, weides en dorpjes. De wandellussen beginnen en eindigen bij de veerboot. Zo krijgt het begrip waddenhoppen een nieuwe betekenis, geniet van elk eiland met zijn eigen charmes.


Het is eind juni, de weersomstandigheden zien er goed uit en ik heb 2,5 dag de tijd. Ik besluit last-minute op pad te gaan naar (toch misschien stiekem wel mijn meest favoriete) waddeneiland Terschelling. Ik neem me voor om zo veel mogelijk de drie Waddenwandeletappes te gaan afleggen. Maar ook om er toch af en toe mijn eigen draai aan te geven.

Ik neem op zondag de eerste sneldienst richting het eiland en ik huur voor de verandering eens een keertje geen fiets op het eiland. Ik kom namelijk echt om puur te wandelen. Op de haven neem ik de bus naar Midsland aan Zee en ik pak daar etappe 2 van het Waddenwandelen op. Deze beelden laten zien wat ik de eerste dag aflegde.

Ik wandel deze dag 20 kilometer. De route loopt via het duingebied en het Noordzeestrand naar Kaap Hoorn en vanuit daar door het Hoornse bos, via de cranberryvelden met een slinger door het Douwkesplak, Kaapse Dune Bietworteldune richting Oosterend. In de Waddenzee bezocht ik het landschapkunstwerk De Streken dat ter nagedachtenis aan Joop Mulder is geplaatst. Joop Mulder is de geestelijk vader van het festival Oerol dat al decennialang op Terschelling wordt gevierd. Later blijkt dat ik geluk heb gehad, het landschapkunstwerk is vlak nadat ik het heb mogen bewonderen verwijderd in verband met stormschade.

Ik maakte ook een dagverslag op video van de eerste dag Waddenwandelen op Terschelling:

Meer lezen over wandelen op de Wadden? Dat kan hier.