Tip voor de geoefende wandelaar: het klompenpad XL

Tip voor de geoefende wandelaar: het klompenpad XL
Door Herman van Alfen
Wandelen over paden waar je normaal niet zo snel komt, ik hou ervan. Een tijd geleden ontdekte ik dat de klompenpaden in Nederland precies dat hebben wat ik als wandelaar enorm waardeer. Ik wil niet te veel over verharde paden lopen en de routes voeren vaak langs voor mij onbekende plekken. Er zijn klompenpaden van verschillende afstanden, ik hou persoonlijk vooral van de langere routes. Het net nieuw geopende klompenpad XL van 27 kilometer is dan ook echt wat voor mij.
Over Klompenpaden
Klompenpaden zijn te vinden in de provincies Gelderland en Utrecht. Het is een initiatief van Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht om oude en nieuwe voetpaden met elkaar te verbinden. Dit is gestart in 2002. Een klompenpad gaat zoveel mogelijk over paden die al eeuwenlang in het landschap aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld kerkpaden en jaagpaden. In samenwerking met de gemeentes en de landeigenaren zijn deze wandelroutes ontstaan voor recreatief gebruik.
Elk klompenpad heeft een vrijwilligersgroep, deze vrijwilligers lopen het pad na. Zij controleren of er knelpunten zijn en doen kleine onderhoudsklussen. Er zijn op het moment van schrijven 122 klompenpaden. En er komen nog steeds paden bij. De lengte van de paden varieert tussen de 3 en 27 kilometer per pad. Ook bestaat er de mogelijkheid om de paden met elkaar te verbinden en zo ontstaat er een heel wandelnetwerk.
Op de site klompenpaden.nl zijn alle routes en meer informatie over klompenpaden te vinden. Ook is er een app te downloaden. Let wel op: klompenpaden zijn verboden voor honden. In de coronatijd, waarin we lange tijd genoodzaakt waren om dichtbij huis te blijven ontstond bij mij het idee om alle klompenpaden te gaan lopen. Ik loop nu tussen de 1 a 2 klompenpaden per week. De volgens mij mooiste paden zal ik graag gaan delen de komende tijd.

Het klompenpad XL
Ik trap af met het langste klompenpad, het klompenpad XL. Het heet ook wel het Nederijnsepad. Het is een mooie voorjaarsdag en ik besluit om samen met mijn zoon op pad te gaan. We kijken op de app waar voor ons het dichtstbijzijnde opstartpunt is. Dit blijkt in Wageningen te zijn. We parkeren onze auto al vroeg in de ochtend net buiten het Arboreteum, en lopen van hieruit naar het opstartpunt Hotel de Wageningse berg.
Wezel op ons pad
We zijn nog geen honderd meter onderweg of we horen geritsel in de struiken, en dan zien we een wezel. Het beestje kijkt ons recht aan met zijn prooi, een muisje nog in zijn bek. Wat een begin van de wandeling! Van het terras bij het Hotel hebben we een prachtig uitzicht over de rijn en de uiterwaarden. Het is zo helder dat we tot in Duitsland kunnen kijken.





Belmonte Arboretum
We slaan rechtsaf en lopen zo Belmonte Arboretum binnen. De vertaling is bomentuin op mooie berg; nou dat is een perfecte naam. We boffen dat het voorjaar is, wat een kleurenpracht is hier te zien. De tuin is een van de grootste botanische tuinen van Nederland. Vanuit de tuin lopen we via een slingerend steil pad naar beneden, richting Lexekesveer.
Met het pontje naar de overkant
Dit is een verbinding tussen Wageningen en Randwijk via een pont over de Nederrijn. We zijn de enige gebruikers van de pont. In enkele minuten staan we aan de overkant van de Nederrijn en vervolgen onze tocht onderlangs de Randwijkse Rijndijk. Hier loopt een smal paadje door het gras. Heerlijk rustig, terwijl boven op de dijk de wielrenners en motoren voorbij zoeven. Links van ons bevinden zich de uiterwaarden. We zien hier verschillende soorten vogels waaronder ooievaars, gele kwikstaart, bergeenden, ganzen, kieviten. Kilometers lopen we op het paadje onderaan de dijk. We zien nu de contouren van een plaatsje, dit blijkt Heteren te zijn. Het pad loopt de Randwijkse Waarden in.


Recreatiegebied bij Randwijk
Dit hele gebied is opengesteld. Er is een recreatiestrand, een ligweide en vliegerweide. Watersporters kunnen hier ook terecht, net als vissers. Na een pauze in het gras tussen de duizenden gele bloemen vervolgen we onze weg. We lopen nu onder de Rijnbrug bij Heteren door. Ik heb hier vaak overheen gereden, maar nog nooit onderdoor gelopen. Nu valt me pas op wat een gigantische brug het is.
Market Garden
Na het passeren van de brug komen we langs een monument dat herinnert aan de Operatie Market Garden in 1944. Er is hier toen zwaar gevochten. In totaal zijn er bij deze operatie 17.000 militairen omgekomen. Ter nagedachtenis kom je langs verschillende monumenten op dit pad. We lopen nu verder onderlangs de Drielse Rijndijk. Na enkele kilometers gaat het pad richting het water en in de verte zien we het stuwencomplex van Driel.


Alternatieve route
Als we het stuwencomplex zijn gepasseerd, wacht ons een verassing. Door de corona vaart het Drielse veer niet. En we moeten toch echt naar de overkant. Om onze tocht via Heveadorp te vervolgen, en dan via Doorwerth en Renkum weer naar ons beginpunt te komen. Na de kaart op onze app te hebben bestudeerd, besluiten we om ongeveer 5 km terug te lopen.
We lopen nu bovenop de Drielse Rijndijk richting de Rijnbrug in Heteren.
Na ruim een uur staan we onderaan de brug, via een trap komen we bovenop de brug en kunnen we via het fietspad de lange brug over. Aan de overkant van de brug kunnen we ons pad vervolgen. Helaas hebben we Heveadorp en Kasteel Doorwerth hierdoor moeten missen, maar het is ook onze eigen schuld. We hebben inmiddels op de site van klompenpadden.nl gelezen dat je de route in deze coronatijd vooraf ook moet checken of deze niet is afgesloten is of gedeeltelijk. Wees dus gewaarschuwd.




Jufferswaard
Het pad gaat nu slingerend door het bos afgewisseld met weilanden en uiterwaarden. We komen in de Jufferswaard, dit is een nat moerassige gebied. We passeren een oude steenfabriek. En lezen op een informatiebord dat de bever hier ook voorkomt. We zien geen bever, wel een stel wilde paarden. Ondertussen begint het behoorlijk te regenen. We verlaten nu de uiterwaarden en lopen door het centrum van Renkum. Het laatste stuk gaat over een bospad, dat ons terugbrengt bij de Wageningse berg. De teller staat dan op 29 kilometer, dat is 2 kilometer meer dan gepland. Dat komt omdat we een alternatieve route moesten lopen. Ach dat past ook wel bij de naam, klompenpad XL.

Meer informatie
- Alle informatie over klompenpaden kun je vinden op de website klompenpaden.nl
- Er is ook een app, in de playstore en AppStore te vinden. Dit is handig omdat je dan tijdens het lopen nog een extra check hebt of je goed loopt.
- Het Nederrijnsepad is het eerste klompenpad XL en telt 27 kilometer. De route kan afgekort worden, er zijn opties van 7, 17 en 20 kilometer. Het is handig vooraf te checken of de twee veerpootjes varen die in de lange route zijn opgenomen.
- Wij zijn de route gestart Hotel de Wageningse Berg, Generaal Foulkesweg 96 in Wageningen. Er zijn ook andere opstappunten, zoals Opstappunt Veerstoep, Veerweg in Renkum, Drielse Veer, Veerweg in Oosterbeek, Randwijkse Rijndijk in Randwijk en de Rijnbeekstraat in Driel.
- Er zijn verschillende horecapunten onderweg, te vinden op de beschrijving van de route.

Elke dag ben ik buiten te vinden. Om de natuur dichtbij huis te beleven en ook vast te leggen in beeld. Iedere vakantie doe ik hetzelfde in het buitenland. Het weekend is voor mij pas compleet met een mooie wandeling of hike. Weer of geen weer.