Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Roadtrip in eigen land: Limburg

Een verhaal van Tessa Kramer

Een paar weken geleden maakte ik een roadtrip door alle twaalf provincies die ons eigen land telt. Een paar stedentripjes waar ik vrienden bezocht of nog niet eerder was geweest stonden ook op het programma. Toch was het grootste gedeelte van mijn trip gevuld met het bezoeken en ervaren van de prachtige natuur die Nederland rijk is. Van Limburg tot Groningen.

Heel vaak kreeg ik de vraag: “twee hele weken door Nederland reizen, kan dat wel? Is dat wel leuk genoeg? En voelt het dan nog wel als vakantie?”

Enige twijfels sloegen toe. Misschien had iedereen toch gelijk en was twee weken door ons kleine landje te veel. Nu, terugkijkend, kan ik alleen maar zeggen dat deze twijfels totaal onterecht waren. Er is zoveel moois te zien en te doen! Mijn lijstje met te bezoeken plekken in Nederland is dan ook niet geslonken na deze trip, maar alleen maar aangevuld met een hoop nieuwe plekken die ik hoop te bezoeken.

Twaalf provincies, twaalf bomen

De beste twaalf verhalen van mijn roadtrip, zal ik met jullie delen aan de hand van twaalf bomen. Eén boom per provincie. Want overal in Nederland vinden we natuur en bomen. In nationale parken, in het bos, langs de weg en zelfs in de eigen achtertuin.

Provincie nummer #1: Limburg

We beginnen onze roadtrip in de meest zuidelijk provincie, Limburg. Hier heb ik zelf meerdere jaren gewoond en dus weet ik hoe mooi het heuvelland is. Echter op deze trip wilde ik eindelijk eens de plekken bezoeken die al zo lang op mijn lijstje stonden, maar waar ik gewoonweg nog niet aan toegekomen was. En dus liet ik mijn geliefde stad Maastricht en het fietsen in het heuvelland voor wat het was (alleen voor deze trip he!) en ging ik op pad om nieuwe plekken te ontdekken.

Het blotevoetenpad in Brunssum

Als eerste liep ik het blotevoetenpad in Brunssum, wat een erg leuke ervaring was. Doordat je op je blote voeten door de modder, over kiezelsteentjes, boomstammen of zandpaden loopt voel je je pas echt dicht bij de natuur. Het is grootst opgezet en ik vond het zeker de moeite waard. Wij waren er vroeg in de ochtend en dat was maar goed ook, want het werd namelijk steeds drukker op het park.

Waden door de modder op het blotevoeten pad ©Tessa Kramer

Thorn, het witte stadje

Onze tweede stop in Limburg was Thorn, ook wel het witte stadje genoemd. Dit is een wit stadje, omdat tijdens bezetting van de Fransen namelijk belasting ingevoerd werd die gebaseerd was op de omvang van de ramen. De vaak arme bevolking kon deze belasting eigenlijk niet opbrengen en metselde daarom de ramen dicht. Om te zorgen dat dat niet te veel opviel, werden de huizen witgekalkt. Vandaar dus dat in het oude centrum de huizen allemaal wit zijn! Leuk om eens een wandeling door heen te maken.

Het witte stadje, Thorn Provincie Limburg
Het witte stadje, Thorn ©Tessa Kramer

De Kasteeltuinen in Arcen

Onze laatste stop in Limburg waar ook de foto is genomen van de boom nummer 1, zijn de kasteeltuinen in Arcen. Hier maakten wij een geweldige wandeling door de verschillende tuinen en waanden ons daardoor even in het buitenland. De bamboe en torii gate in de Japanse tuin brachten me weer even terug naar mijn vakantie in Japan zelf!

Torii Gate Kasteeltuinen Arcen Provincie Limburg
Even weer in Japan ©Tessa Kramer

Maar ook tuinen geinspireerd op plekken dichterbij huis, zoals Toscane, kwamen aan bod. De tuinen zijn verrassend groot. Hoewel er best wat mensen waren, kom je door de grootte van de tuinen, heel weinig mensen tegen als je gaat wandelen!

Sequoia Arcen Provincie Limburg
Sequoia boom in de kasteeltuinen in Arcen ©Tessa Kramer

De boom op de foto is een sequoia boom, een boomsoort die gigantisch groot kan worden en in California voorkomt. Deze prachtige sequoia boom lag op het einde van de route, een goede afsluiter voor de provincie Limburg.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer